Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, perşembe akşamı düzenlediği basın toplantısında, aşılamanın 100 milyon olduğunu söyleyerek,  "(Kovid-19 aşısı) 100 milyon doz, ortak ve büyük bir başarının adıdır" ifadesini kullandı.  Bakan Koca, "18 yaş ve üzeri nüfusta ilk doz aşı oranı yüzde 82, ikinci doz aşı oranı yüzde 63,8. Tam doz aşısını 6 milyon 32 bin kişi yaptırdı" diyerek aşılama oranları açıkladı. Bakan Kocanın açıklamalarını değerlendiren Doktor Özgür Çalım, “Yerli aşının olması güzel haber, ama aşılamada yüksek miktarlara ulaşılması gerek” dedi.

Yerli aşı ile ilgili de konuşan Çalım, ‘’Aşının olması, bütün aşamalarından geçip acil kullanım onayı da sağlanırsa bu ülkemiz açısından oldukça güzel bir şey, çünkü Pandemi ne kadar sürecek, varyantlar nasıl değişecek, etkileri nasıl olacak? Bilemiyoruz. Dolayısıyla hatırlatma dozuna ihtiyacımız olduğu sürece, yerli aşıya da ihtiyacımız olacak. Bu hem maliyet açısından hem, diğer sebeplerden dolayı önemli’’ dedi.
Aşılamadaki durumu ve yerli aşının onay alması halinde Ekim ayı içinde seri üretime geçileceğini duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir çok konu başlığında açıklamalar yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşılama oranları ile ilgili değerlendirmelerinde, "Yerli aşımız TURKOVAC acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldi" bilgisini veren Koca, "Bir tesiste üretimine başladığımız TURKOVAC aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde Ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz" şeklinde konuştu.
Koca, hatırlatma dozu ile ilgili, "Bilim Kurulu'muzun aşıda hatırlatma dozunu programa alması, olası büyük risklerin önünü kesmiştir" diyerek, "Tam doz aşılama oranında henüz yeterli düzeye ulaşamadık. Aşının tam dozla sağlanan koruyucu gücüne toplumun büyük kısmı olarak sahip değiliz" ifadesini kullandı.  Varyantların son durumunu da değerlendiren Sağlık Bakanı Koca, "(Kovid-19) Mu varyantının daha ağır seyrettiği şeklinde genel bir kanaat olduğunu biliyoruz. Ama bizim 2 vakamızda şu an böyle bir durum söz konusu değil. Şu an toplumda yüzde 90'ın üzerinde Delta varyantı var. Mu varyantı 2 vaka var. Bu 2 vaka da İstanbul'da, aşılı değiller." ifadesini kullandı. İnaktif aşı etkili ama üçüncü aydan sonra koruyuculuğun düştüğünü biliyoruz, hatırlatma dozunu yaparak koruyuculuğu 5-6 kat artırmak mümkün" dedi.
Bakan Kocanın açıklamalarını ve aşılama konusunu değerlendiren Özgür Çalım, ‘’Aşılama oranları geçtiğimiz aylara özellikle yazın başına göre, çok  iyi durumda, 100 milyon sayısı elbette az bir sayı değil, ama aşılamanın lise seviyesine hatta ortaokul seviyesine doğru gittiği düşünüldüğünde bu sayı daha da yükselmeli, özellikle aşılama da inaktif aşılarda Sayın Bakanın dediği  gibi hatırlatma dozları yukarıya doğru gitmeli, Ama gördüğüm eksikliğini gördüğümüz şeylerin başında aşı sırası geldiği halde, aşısını olmayan ve hangi sebeple olmadığını bilmediğimiz kesimler, bunların aşılarını olmaları teşvik edilmeli, aşılamada artık yeterli aşı var, aşı kadar ikna olanlar da yeterli olmalı’’ dedi.
Yerli aşı ile ilgili de konuşan Çalım; ‘’Aşının olması, bütün aşamalarından geçip acil kullanım onayı da sağlanırsa bu ülkemiz açısından oldukça güzel bir şey, çünkü Pandemi ne kadar sürecek, varyantlar nasıl değişecek, etkileri nasıl olacak? Bilemiyoruz. Dolayısıyla hatırlatma dozuna ihtiyacımız olduğu sürece, yerli aşıya da ihtiyacımız olacak. Bu hem maliyet açısından hem, diğer sebeplerden dolayı önemli’’ dedi.
“AŞI ORANI YÜKSEK ÇANAKKALE’DE VAKA SAYISI AZ OLACAKTIR”
Önümüzdeki kış için vaka sayıları konusunda tahmin yapan Çalım, ‘’Kış aylarına girerken aşı oranı yüksek olan kentlerde örneğin Edirne, Çanakkale, Muğla şehirlerinde diğer şehirlerden vaka sayısı daha az olacaktır. Çünkü aşılama oranı yüzde 90 olan ile yüzde 70 olan kentlerde sonuç aynı olmayacaktır. Umarım ülke genelinde bu aşılama yüksek oranlarına ulaşabilir. Vaka sayısında bir sıçrama yaşanmayız ‘’ dedi.
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı