“Çanakkale’de acilen ulaşım master planı yapılmalıdır”

Temmuz ayında yapılan Memleket Partisi Çanakkale 1. Olağan Merkez İlçe Kongresi'nde ilçe başkanı olan Bahar Atan, parti politikalarını İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi. Çanakkale’deki sorunları da mercek altına aldıklarını vurgulayan Atan, “Çanakkale’nin temel problemi ulaşımdır. İlimiz için acilen ulaşım master planı yapılmalıdır” dedi.
 
Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?  Siyasi yaşamınız nasıl başladı, nasıl süreçlerden geçti?

Emekliyim, 1976 doğumluyum, Anneyim, 4 yaşında bir kızım var. Kaldığım yerden devam ediyorum.  Kamudan, Çanakkale Kepez Belediyesi’nden son yerel seçimler sonrasında bir duruş olarak istifa ettim. Eyt’liyim. 24 yıl kamu hizmetimi tamamladım. İlk görev yerim Kepez Belediyesi çocuğum gibi, İlk kadrom Başkatip, Kepezin ilk kadın nikah memuruydum aynı zamanda o tarihlerde Kepez’in nüfus 4282, Sonra 2000’li yıllarda DSP Döneminde Karşıyaka Belediyesi’ne tayin oldum. Mali Hizmetler Müdürlüğünde Bilgisayar İşletmenliği ve Maaş Tetkik Şefliği görevlerini yürüttüm.  2004 yılında yine Karşıyaka Belediyesi’nde CHP Döneminde Başkanlık Protokolünde çalıştım. 6 Mart 2008 tarihinde kurulan CHP’li Bayraklı Belediyesinin İlk Özel Kalem Müdürüydüm. Sonrasında Bayraklı Belediyesinin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görevlerini yürüttüm.2013 yılı Mayıs ayında İzmir’de çalışmalarını yürüttüğüm son proje olan heykeltıraş Sayın Ekin Erman’nın Terimizle Arkanızdayız temalı 3 Fidan Anıtının açılışının ardından doğduğum topraklara geri döndüm. Kepez Belediyesi’nde Yazı İşleri ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünü yürüttüm. Süreli Yayın Kepez Bülten dergisini yayımladım. 2020 Haziran ayında istifamı sundum. Mart 2021 ayından beri Memleket Haraketlindeyim. 01.06.2021 tarihinde kurulun Memleket Partisi Çanakkale İl Başkanlığı’nın ilk Kurucu İl Sekreteriyim. 22.06.2021 tarihinde yapılan İlk Merkez İlçe Kongresinde aday oldum ve Çanakkale’nin İlk Kadın Merkez İlçe Başkanıyım. Siyasette hep mutfakta bulundum, ilk kez alandayım.

Çanakkale ve ülke genelinde birçok problem var? Sizce Çanakkale’nin temel problemi şu an nedir?
Çanakkale’nin temel problemi ulaşımdır. Bu konuda pek çok hemşehrimin de benimle hem fikir olduğunu düşünüyorum. İlimiz için acilen ulaşım master planı yapılmalıdır. Bunu yapan üniversitelerimiz var, özel şirketler var. Çanakkale’de ulaşım master planı yapılırken denize kıyısı olan şehrin ulaşımında denizden yararlanmayı düşünmemek bir vizyon eksikliğidir. Şehrin boğaza yakın yerleşim yerlerinde, Kepez, Dardanos, Güzelyalı gibi sahil yerleşimlerinde deniz ulaşımı Master planda muhakkak yer almalıdır. Ulaşım planlaması ile geleceğin ulaşım ağlarının güvenilir, sürdürülebilir, çevre dostu sistemlerle, herkesin kullanabileceği ve erişebileceği şekilde tasarlanması ve tasarlanırken de Çanakkale Merkez, Çanakkale’nin eğitim ve kamu hizmetleri yoğunluğunu taşıyan Kepez ve diğer 12 ilçemizin ulaşım üzerindeki etkisi de değerlendirilmelidir. Ayrıca Bölge Hastanesi olan Mehmet Akif Ersoy’a vatandaşlarımızın rahat ulaşımı göz ardı edilmemelidir. Hızla gelişen ve nüfusu artan Kentimizin yaşlanan altyapısını ve ulaşım ihtiyaçlarını analiz etmek için yerinde incelemeler yapmalı, bölgenin demografik ve sosyoekonomik yapısını, tüm aktörleri kapsayan, katılımcı planlama ile yeni ulaşım teknolojilerini destekleyen, çözümler geliştirilmelidir. Yaya Master Planı, Bisiklet Master Planı, Otopark Master Planı, Kent İçi Toplu Taşıma Master Planı, Raylı Sistem Güzergah Fizibilite Etütleri, Karayolu Güzergah Fizibilite Etütleri, Kentsel Erişebilirlik Planları bir bütün olarak ele alınmalıdır. Çanakkale Turizm açısından da tarihi ve Kültürel değerleri ile Önemli bir dünya şehridir. Ne yazık ki Turizm Master planı yapılmaması sebebi topraklarındaki bu değerlerden hak ettiği kazanımlara erişememektedir Gelibolu Tarihi alanı, Troya Antik Kenti, Assos Felsefe Okulu gibi birçok arkeolojik değer ve kültürel varlıklarımız dünya vitrinine çıkmayı beklemektedir.

Neden Memleket Partisi, diğer partilerden sizi ayıran temel özellik nedir?
Memleket Partisi’ni diğer partilerden ayıran en belirgin özelliği sanayi devrimini geçiren uygar dünyadan geriye düşmemize itirazımız, Dünya bugün 4-G, 5-G teknolojilerini yaratıp hayatımıza sokarken, küçük çıkar hesapları ve koltuk sevdaları yüzünden ülkenin üretimden düşürülmesine itirazımız bizim en belirgin farkımızdır. 2023 yıl sonunda nakitsiz ekonomiye geçeceğini ilan eden Avrupa Birliği’nin bunun teknik altyapısını hazırlarken bizim halen tüketim ekonomileri ile büyüme saçmalığımız bizim parti olarak en büyük itirazımızdır. Gençlerimizin ve kadınlarımızın desteği ile Ülke yönetimine geldiğimizde ülkedeki yatırım ve üretimlerin çoğunu çağa uygun yapay zekalarla planlayıp devreye almak, nereye, neyin, ne kadar ihtiyacı olduğunu akılcı planlara hayata geçirmek en önemli farkımızdır. Başaracağız. Memleket Partisi, Atatürk İlke ve devrimleri üzerine inşa edilen, hukukun üstünlüğünü, kuvvetler ayrılığını, eşitliği, özgürlüğü, emeği, toplumsal barışı ve refahı, hakça bölüşümü, sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı ve muasır medeniyet seviyesini hedefleyen çağdaş, “Cumhuriyetçi Demokrat” ve Parti içi Demokrasinin vazgeçilmez olduğu bir partidir. Memleket Partisinde tartışmaya kapalı tek konu Atatürk’tür.

Siyasette neleri değiştirmek istiyorsunuz? Bundan sonraki hedefiniz nedir?
 Kadınların yer almadığı siyaset, kadınların ihtiyaçlarına cevap vermez, kadın deneyiminin ve kadınların ürettiği çözümlerin toplum düzenine yansıması zorunludur. Siyasetteki erkek egemenliğinin değişmesi yönünde çalışma yürütmek istiyorum. Bugün dünyada 22 ülkeyi ve 650 milyon insanı kadınlar yönetiyor. İlk bakışta yüksek bir sayı ve kalabalık bir nüfus gibi gözüküyor olabilir, oysa ki sözünü ettiğimiz sayı dünya nüfusunun yalnızca yüzde 8’ine karşılık geliyor. Diğer bir ifadeyle kadınlar, siyasal sistemde temsil açısından günümüzün modern devletinde dahi oldukça geri planda kalıyor. Ülkemizde kadınlar ilk olarak 1935’te meclise girdiler. Bu da demek oluyor ki, meclisin kuruluşundan meclise ilk kez bir kadın milletvekilinin girişine dek 15 yıl geçmesi gerekti. Ve kadınlar, seçme ve seçilme hakkına kavuştukları 1934’ü izleyen ilk seçimde mecliste yerlerini aldılar.2019 yerel seçimleri özelinde düşünüldüğünde, 30 büyükşehir belediyesinden yalnızca 3’ünde kadın belediye başkanı görev yapıyor. Net olan gerçek şu ki, kadınların siyaset arenasındaki görünürlülükleri neredeyse yok denecek kadar az siyasetin cinsiyetlendirilmiş yapısından başka bir şey anlatmıyor. Ve ne yazık ki, bu dünya geneli için de kullanılabilecek bir saptama. Hâlâ alınması gereken oldukça uzun bir yol var önümüzde. Siyaset yapan kadınlar “erkekler kulübünden” olmadıkları için daha liyakatli oldukları alanlarda bile görevlendirilmiyor. Eşit koşullara sahip olmayan tarafların aynı kulvarda yarışmaları eşitsizliği sonsuza kadar meşrulaştırılıyor. Bu döngüyü kırmak için kadınların zihniyet dönüşümünü yaratacak karar alma mekanizmalarında, kadın bakış açısıyla var olmaları gerekiyor. Kadınların yer almadığı siyaset, kadınların ihtiyaçlarına cevap vermediği gibi, kadın deneyiminin ve kadınların ürettiği çözümlerin de toplum düzenine yansımaması gibi bir sonuç doğuruyor.

İl Başkanı Hülya Hanım da, siz de kadın bir siyasisiniz, Kadınlar genelinde neleri değiştirmek istiyorsunuz?
 Kadınların düşlediği dünya içinde yaşadığımız topluma ütopik geliyor. Ama kadın hakları, çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam, barış gibi marjinal kabul edilen sorunları, kadınlar daha iyi temsil ediyor. Kadınlar siyaset içinde daha etik bir duruşla farkını ortaya koyabilmeli. Kadınların felsefi temele dayanan, sistemli, tutarlı, ilkeli, doğru bir dil ve davranışla siyasette çoğalmasını sağlamamız gerekiyor. Siyasetteki erkek egemenliği değişmeli, temsile evrilmeli.
 
Çanakkale ve ülkede söz sahibi olsaydınız neler yapardınız?
Şu an ülkemizin son yirmi yılına damgasını vuran sorunların çözümü ile başlardım. Genel Başkanımız Sayın Muharrem İnce’nin söylemlerinde de yer alır. FETO ile tamamen mücadele edilmelidir. Yargı son 16 yılda Yargı Fetö’nün elindeydi 2017 yılından sonra da, Cumhur Başkanlığı’nın yürütümünde  13 HSK üyemiz var. Eskiden Yüksek Hakim ve Savcılar Kuruluydu. Şimdi yüksek kelimesi kaldırıldı. Güya Meclis iradesinde belirleme çoğunluğu, Bu üyelerin 7 sini Meclis, 6’sını Cumhur Başkanı belirliyor. Bu yedi üyenin 1’ini CHP, 2’sini İYİ Parti, 4’ünü Adalet ve Kalkınma Partisi  belirliyor. 130 sandalyeye ye sahip CHP 1 üye belirliyor, 39 sandalyeye sahip İY Parti 2 üye belirliyor. Hangi esasla belirleyicilik söz konusu belli değil. Yargı Bağımsız olmalıdır. Kuvvetler Ayrılığı tartışılamaz. Eğitim Sistemi oturmuş ve değişmez olması gerekirken sistemi olmayan defalarca değişime uğrayan tek politika eğitim, 19 yıl 7 Bakan Mehmet Uçum’un söyle bir söylemi var “Bu sistemde profili yüksek Bakanlara gerek yok.” Eğitim kalitesi yükselmediği gibi baraj düşüyor. Buradan hiçbir başarı çıkmaz. Tarım sürdürülebilir üretimi yeterli ve güvenli gıdayı, kırsal kalkınmayı sağlamak amacı ile milli ve küresel çözümler üreten politikalar izlenmelidir. İklim değişikliği sonucu her yıl suya olan talep artarken su kaynaklarımız azalıyor. Suda verimliliği arttırıcı çalışmalar yürütülmelidir. Kendi tüketimini üretmeyen Ülkeler tam bağımsız olamaz. Eğitim, sağlık ve tarım piyasa koşullarına bırakılamaz.
 
İbrahim Akın Kazancı