ÇOMÜ (Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi) ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş geçtiğimiz günlerde bir haber ajansına verdiği yayında, “1 Ekim’e, Türkiye’nin büyük bir bölümünde kuvvetli, şiddetli kuraklık koşullarıyla gireceğiz. Bu yazın sonunda da son üç yıldır olduğu gibi kuraklık olaylarını konuşacağız” dedi.

 Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş ve Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır yağışların doğal afetlere etkilerine ilişkin yayına katıldı, değerlendirmelerde bulunan Türkeş, “1 Ekim’e, Türkiye’nin büyük bir bölümünde kuvvetli, şiddetli kuraklık koşullarıyla gireceğiz. Bu yazın sonunda da son üç yıldır olduğu gibi kuraklık olaylarını konuşacağız” dedi. Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır ise “2021 yılında taşkın ve sellere bu kadar insanı kaybediyorsak mühendislik anlamında ciddi problem var demektir” diye konuştu.

 “Kuraklık olaylarının Temmuz 2021’de de sürdüğünü görüyoruz”
ÇOMÜ (Coğrafya Bölümü Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi) Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, şunları söyledi: “Sadece yağışların uzun süreli ortalamalarına baktığımızda kuraklık olaylarının Temmuz 2021’de de sürdüğünü görüyoruz. Yüksek sıcaklıklar ve yağış yetersizliğini üst üste koyduğumuzda Türkiye için olumsuz bir durum söz konusu. Temmuz sonunda ve ağustosun ilk iki haftası Akdeniz’in büyük bir bölgesi ile Muğla yöresinde tarihin en büyük orman yangınlarıyla karşı karşıya kaldık. Yeni su yılı başlangıcı olan 1 Ekim’e, Türkiye’nin büyük bir bölümünde kuvvetli, şiddetli kuraklık koşullarıyla gireceğiz. Bu yazın sonunda da son üç yıldır olduğu gibi kuraklık olaylarını konuşacağız. Akdeniz havzasında Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’da uzun zamandır şiddetli hava iklim olaylarının etkisi yaşanıyor. Yılın sıcak döneminde yağışlar kuvvetli, şiddetli sağanaklar şeklinde düşüyor. Dolayısıyla başta Karadeniz, Kuzey Doğu Anadolu ve olası yağışların olabileceği alanların iklim değişikliği koşullar altında kuvvetli sağanak yağışlar şeklinde düşebileceği unutulmamalı. Aşırı yağışların doğrudan yanlış yerleşim alanlarının bulunduğu yerlerde oluşturduğu seller, taşkınlar, çamur atması gibi kitle hareketleriyle afetlere yol açacağı düşünülmeli.”
 
Çanakkale'de Barajlarda Durum Nedir?
Nisan ayından bu yana yeterli yağış almayan kentte baraj miktarı geçen sene Aralık ayında ciddi miktarda azalmıştı. 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı'nda 12 milyon metreküpe kadar su miktarı gerilemişti. İstanbul Ankara diğer kentlerdeki barajlar ile birlikte miktarı düşen barajın, bu yılın ocak- mart ayları arasında gerçekleşen yağışlarla yüzde 70’lere kadar çıkmıştı. Yakın zamanda ise yağışların yeterince olup olmadığı ise merak ediliyor. Kısa süreli yağışların ne düzeyde yeterli olacağı ise bilinmiyor.
 
 
İbrahim Akın Kazancı