Çanakkale İl Genel Meclisi’nin Eylül ayı Olağan Toplantısı’nda kamulaştırma ve ek ödenek konuları gündeme geldi. Mecliste GESTAŞ, şebeke ve kanalizasyon projeleri, yol bakım giderleri ve gayrimenkul alımları ile ilgili toplam 21 milyon 800 bin ek bütçe istendi. 

İl Genel Meclisi 1’nci birleşimi İl Özel İdare binasında gerçekleştirildi. Mecliste kamulaştırma konusu görüşülürken, ek ödenek alınması maddeleri ön plana çıktı. Vali İlhami Aktaş tarafından Meclis gündemine alınan kamulaştırma projesi görüşüldü. Çanakkale merkez Çıplak Köyü 5 parsel kayıtlı taşınmaz İl Genel Meclisi’nin kararı ile kültür evi yapılmak üzere daha önce kamulaştırılmıştı. Bahsi konu taşınmaza bitişik nizamda bulunan avlulu kaşarhane vasfındaki taşınmazın da kültür evi ile birlikte bir bütün halinde projelendirilerek gelecek kuşaklara aktarılması için kamulaştırılması görüşüldü. Meclise sunulan kamulaştırma planı oy birliği ile plan ve bütçe komisyonuna aktarıldı.
Meclise damga vuran ise 6. Madde olan ek ödenek alınması konusunun görüşülmesi oldu. Vali ilhami Aktaş tarafından meclise sunulan dilekçede şu ifadeler yer aldı: ‘’Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanlığına, idaremizce verilen hizmetlerin ekli 21 milyon 800 TL’lik talebi bulunmaktadır.  Pandemi nedeniyle ödemesi 2020 yılından 2021 yılına ötelenen maden payı gelirleriyle ve il özel idaresinin temel gelir kaynağı olan merkezi idare vergi gelirlerinden alınan pay gelirlerindeki artış karşılık gösterilerek, 5302 sayılı İl Özel İdaresi kanunu 10/b maddesi ile mahalli idareler bütçe ve muhasebe yönetmeliğinin 37. Maddesi uyarınca ekli listedeki bölümlere karşılarındaki miktarlar kadar ek ödenek alınmasıyla ilgili teklifin 5302 sayılı kanunun 13. Maddesi uyarınca il genel meclisinin gündemine alınması hususunda gereğini rica ederim’’ ifadeleri yer aldı.
Ekli listede ise ek ödenek miktarları şu şekilde yer aldı:  “Diğer hizmet alımları yani Gestaş personel ücretleri 1 milyon 400 bin. Köy içme suyu bakım ve onarımları 800 bin. Şebeke kanalizasyon projeleri 100 bin, etüt proje bilirkişi ekspertiz giderleri 100 bin, büro ve iş yeri makine ve teçhizat alımları 170 bin, il yolları bakım onarım giderleri 16 milyon 930 bin, köylere hizmet götürme birliklerinin kullanacağı mal ve hizmet alımı ile yapım işi 1 milyon 50 bin, genel yönetim gayrimenkul alımları ve kamulaştıra giderleri 750 bin, spor tesisleri, semt sahaları, yüzme havuzları, soyunma odaları yapım bakım ve onarımları 250 bin, trafik eğitim pisti yapımı 250 bin olarak belirtildi. Toplamda 21 milyon 800 bin ek bütçe istendi.
Söz konusu maddenin meclise aktarılmasının ardından Plan ve bütçe komisyonuna ihalesi oy birliği ile kabul edildi. Ek bütçe konusunun görüşülmesinin ardından meclisin son gündem maddesi olan 7 maddeye geçildi. Maddede,  Ayvacık İlçesi Sapanca Köyü 156 ada 17 parsel için hazırlanan “Akaryakıt ve Servis İstasyonu Alanı” amaçlı İmar Planının görüşülmesinde Dairesine iadesi için mecliste görüşülmesin ardından İmar ve bayındırlık komisyonuna havalesi meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.

Ogün İnal