Pandemi boyunca okullarına gidemeyen milyonlarca öğrenci yüz yüze eğitime başladı. Milyonlarca ilkokul ve lise öğretmeni okullara alışmaya çalışıyor. Bu süreçte öğrenciler uzun süre uzaktan gördükleri eğitim yerine yüz yüze eğitime nasıl devam edecek? Psikolojik danışmanlık ve rehberlik Öğretmeni (PDR) Zeki Dönmez yanıtladı.
Eğitim öğretime başlanması ile birlikte öğrenciler yaklaşık iki yılın ardından yüz yüze geçti. Mevcut süreçte adaptasyon sorunu konusuna değinen Zeki Dönmez yüz yüze eğitime alışma evrelerini anlattı. Dönmez; ‘’En başta herkes şunu fark etmeli, bu uzun bir süreçti evet Pandemi’ye alışmak gibi, bu yeni sürece adapte olmak herkes açısından biraz zorlayıcı olabilir. Ama muhakkak olacaktır. İnsanın temel uyku, alışkanlık kazanması için devamlı olarak, tam bir adapte olma halini 8- 15 gün arasında tekrarlamasına bağlıdır. Bu tekrar süreci olana kadar bu kavrayış ilkokulda ilk başlayan öğrenciler ile elbette ortaokul öğrencileri için farklıdır. Arada yaş ve anlayış farkı var. Ama ortalama 15 gün fiziksel anlamda alışmayı sağlar. Uyanma ve uyuma alışkanlıkları oturur. Ama diğer davranışlar elbette değişebilir” şeklinde konuştu.
“EN AZ SEKİZ SAAT UYKU ŞART”
Eğitim sürecine alışmak için en önemli durumlardan bir noktanın da uyku olduğunu söyleyen Zeki Dönmez, ‘’En başta bu sürece alışmak için fiziksel yorgunluk ortadan kalması için öğretmenler için de öğrenciler içinde bir kere mental olarak hazırlık için uykularını bir çözmeliler, ardından en az 8 saatlik bir uyku ile fiziksel anlamda hazır olmalılar. Zihin yorgunluğu için de uyku mecburi bir durum, Ardından ailenin manevi rahatlatıcı telkinleri gelmeli olumlu bir dilde iyi iletişim oluşmalı, aynısı öğretmenler içinde böyle olmalı, evde huzur olursa, bu huzur dışarıya hareket edebilir’’ dedi.
“BESLENME ÖNEMLİ”
Sabah ve gün boyu daha dinç bir sürece başlamanın konsantre olması açısından faydalı olduğunu ifade eden Dönmez, ‘’Beslenme ve alışkanlıklar da güne başlangıç açısından önemli, eğer güne yeten enerji ile başlarsak, gün boyu enerji açısından sıkıntı çekmeyiz, kırgınlık ve yorgunluk hali yaşamayız. Üstüne gün boyu zihinsel anlamda odaklanabilmemiz için, güne sağlıklı bir şekilde beslenerek başlamalıyız’’ ifade etti.
“ASOSYAL DAVRANIŞ SERGİLEMEK BU SÜREÇTE NORMAL”
Alışma sürecinin zorlu bir süreç olduğunu ifade eden Dönmez; ‘’Motivasyonumuzun sürekli olarak ayakta kalması için öğretmenlerde, öğrencilerde, günün yorgunluğu karmaşası içinde bir an sakinleşmeye ihtiyacı da olacaktır. İlkokul çocuklarında hala bu oyun oynama kısa televizyon izleme olabilir. Alışma sürecinde en çok zorluk sosyalleşme de olacaktır. Uzun süredir sosyalleşmesi olmayan kendi aile fertleri dışında olmayan çocuklar ile yaşıtları ile zaman harcamayan çocuklar bu süreçte zorlanacaktır. Sırf bunlardan dolayı, iletişim ve sosyal anlamda ortalama üzerinden zamanlar harcanması veya hiç zaman harcamak ilk başlarda asosyal bir davranış içine girmekte gayet normaldir. Bu bir süreç meselesi dediğimiz gibi herkes için bir süreç, aileler, veliler, öğretmenler ve çocuklar, Pandemi sürecine nasıl alışmaya başladıysak, bu sürece de alışacağız ama ilk başta biraz meşakkatli olacaktır elbette’’ dedi.
İbrahim Akın Kazancı