Pandemi boyunca okullarına gidemeyen milyonlarca öğrenci, dün itibariyle yüz yüze eğitime başladı. 1,5 yıl aradan sonra yüz yüze eğitim tedbirlerle başladı. Tüm ülkeyle birlikte de Çanakkale'de de 75 bin 138 öğrenci yüz yüze eğitime çalan ilk zil ile başladı.
Tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgını nedeniyle yüz yüze eğitim ve öğretime verilen yaklaşık 1,5 yıllık aradan son buldu. Çanakkale'de, 2021-2022 eğitim öğretim yılında anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere il merkezinde 27 bin 784 öğrenci, il genelinde ise toplamda 75 bin 138 öğrenci yüz yüze eğitime başladı. Koronavirüs tedbirleri nedeniyle uzun süre okullarından uzak kalan öğrenciler, öğretmen ve arkadaşlarına kavuşmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşadı. İlk defa okul heyecanı yaşayan bazı çocuklar ise gözyaşı döktü. Yeni ders yılının ilk gününde okula gelen öğrenciler, maske ve sosyal mesafe kurallarına uyarak, İstiklal Marşı'nı okuyup sınıflara geçti.
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Barbaros Hayrettin Paşa İlkokulu‘nda öğrencilerin ilk ders zili heyecanına ortak oldu. İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Barbaros Hayrettin Paşa İlkokulu Müdürü Suat Ürüt ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürlerinin de bulunduğu programda, Vali İlhami Aktaş, temizlik, maske ve mesafe kurallarını hatırlatarak, öğrencilere derslerinde başarı diledi.
Yüz yüze eğitimin başlamasıyla Türkiye genelindeki okul ve kurumlarda Kovid-19 tedbirleri alınarak kantinler, yemekhaneler ve pansiyonlar da açılacak. Yaklaşık 58 bin okula Kovid-19 tedbirleri kapsamında maske, dezenfektan ve temizlik ihtiyaçlarıyla ilgili 650 milyon lira ödenek gönderildi, 113 bin temizlik personeli görevlendirildi. Bakanlık bünyesinde kurulan yeni elektronik takip sistemi ile il, ilçe kurum ve okul düzeyinde eğitimin aksamaması için tüm süreçler anlık takip edilecek. Öğrenci ve personelin hasta, temaslı veya risk durumları Millî Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasındaki veri entegrasyonu ile izlenecek. Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı yeni tedbirlere göre; Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi’ne göre, öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenecek. Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarındaki maske atık kutularının günlük boşaltılması sağlanacak. Tüm okullarda yeterli sayıda maske Millî Eğitim Bakanlığı tarafından temin edilecek. Öte yandan okulun rutin temizliğinin sıklaştırılması, çocukların, öğretmenlerin ve diğer okul çalışanlarının el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama olanakları sağlanacak. Ayrıca okullardaki ortak alanlara uygun sayıda el antiseptikleri de konuldu.
Ogün İnal