Çanakkale Mimarlar Odası kuruluşunun 25. yılını düzenlediği tören ile kutladı. Eski ve yeni üyelerin bir araya geldiği törende odaya yeni kayıt olan genç mimarlara rozetleri takılırken mesleklerinde uzun yıllarını doldurmuş mimarlara da plaket verildi. Tören, mimarlar megaronu şeklindeki pastanın kesilmesi ile tamamlandı.
ESKİ VE YENİ MİMARLAR BU TÖRENDE BULUŞTU
Çanakkale Mimarlar Odasının kuruluşunun 25 yıl dönümü Lydia Park’ta düzenlenen etkinlik ile kutlandı. Odanın kuruluş yıldönümünde eski üyeler ile odanın genç ve yeni üyeleri de bir araya geldi. Çanakkale Mimarlar odası Başkanı Sevil Ural, törende yaptığı konuşmada Pandemi nedeni ile Çanakkale Mimarlar Odası üyelerinin uzun süreden buyana bir araya gelemediğini söyledi. Ural konuşmasında düzenlenen bu etkinlik ile odaya kayıt yaptıran genç mimarlar ile de tanışma fırsatı bulduklarını ifade etti. Ural konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “18 Ekim 1954 yılında özel bir kanunla kurulan Mimarlar Odası mesleğin uygulanması ile ilgili kuralların belirlenmesi ile görevli, kamu ve toplum yararına çalışan anayasal bir meslek kuruluşudur. sivil toplum örgütü olarak siyaset üstü çalışmak durumundadır. Kentleşme sorunlarını dikkatli bir biçimde izlemekte ve gereğinde müdahale etmektedir. Aslında Türkiye’ deki örgütlenmemiz Osmanlı döneminde başlamış, o dönemdeki adı hassa mimarlar ocağı (saraya bağlı mimarlar) olan ilk örgütün görevi devlete ait bütün yeni yapıların tasarımları, keşifleri, inşaatları yürütmek, eski yapıları onarmak olarak devam etmiştir. ilk genel kurul İstanbul Güzel Sanatlar akademisinde yapılmıştır. 50 yıllık birikiminden sonra 2005 yılında UİA (uluslararası mimarlar birliği) İstanbul dünya mimarlık kongresi ülkemizde yapılmış ve uluslararası anlamda kurumsal yetkinliğimiz kanıtlanmıştır.”
“1997 YILINDA 18 ŞUBE OLARAK ÇALIŞMALARIMIZI YÜRÜTMEYE BAŞLADIK”
Ural Çanakkale Mimarlar odasının kuruluşu ile ilgilide bilgiler vererek, “Mimarlar Odası, Çanakkale’deki varlığına 1980 li yıllarda mesleki denetim görevlisi ve temsilcilik ilk başkanımız Salih Zeki Ak ile başlamış. 1989 yılının son aylarında kurucular kurulluğunu üstlenen 6 mimarın çalışmalarıyla 9 Kasım 1989 Bursa Şube Yönetim Kurulu kararı ile atanan 3 üye ile varlığını elde etmiştir. Aralık 1989 - Aralık 1991 tarihlerinde Mimarlar Odası Çanakkale temsilciliği olarak başladığı çalışmalarına 2,5 dönem 1992-1994 / 1994-12 Nisan 1996 kadar sürdürdüğü varlığını şube üye dağılım 48 merkez, 10 Gelibolu,7 Biga 3 Çan, 3 Küçükkuyu toplam 71 üye bunun 40 btb, 8 kamu, 2 özel ücretli, 21 diğer üyeyle birlikte 6 -7 Temmuz 1996 tarihlerinde gerçekleşen genel kurulumuzdan itibaren Mimarlar Odasının 18. şubesi olarak bugüne kadar devam ettirmiştir. 2 temsilciliğimiz 2 mesleki denetim görevliliğimizle bu örgütlülüğümüz devam etmiştir. maalesef mesleki denetim gerekliliğinin devam ettirilemediğinden dolayı 31.08.2013 Gelibolu, 30.09.2013 Biga olmak üzere kapanmak durumunda kalmıştır. İlk şube Ankara olmak üzere şu andan itibaren en yeni şube Urfa ile 27 şubemiz vardır. Mart 1997’de Çanakkale’ de TMMOB bağlı 9 oda ile il koordinasyon kurulu kurduk. ( mimarlar odası, inşaat mühendisleri odası, makina mühendisleri odası, elektrik mühendisleri odası, harita ve kadastro mühendisleri odası, ziraat mühendisleri odası, jeoloji mühendisler odası, orman mühendisleri odası) bu arada mimarlar odası Çanakkale Şubesi 1996 yılında kurulan ihtisadi işletme, yardımlaşma sandığı, yayın evi, eğitim-burs faaliyetlerinde bulunan mimarlık vakfının da kurucu üyesidir. Bugün burada sizlerle birlikte olmak istememizin sebebi de bu ihtiyaçtan, birlikten kuvvet doğar misali örgütlü olmanın getirdiği güçten yararlanmak, ait olmak, mesleği hakkıyla yapmaktan doğmaktadır. Az önce bahsettiğimiz gibi kentleşme sorunlarını dikkat çekmek ve müdahil olmak görevimizden dolayı Çanakkale’de 1/100000’lik Balıkesir-Çanakkale çevre düzeni planından hareketle gerçekleştirilen eko turizm adı altında yapılaşmayı teşvik eden imar planları ile ilgili dava açtık. 5 Ağustos 2021’de lehimize sonuçlanan dava da yürütmeyi durdurma kararıyla imar planları durduruldu. Bu arada 4 Ekim 2021 Dünya Mimarlık Günü ve haftası dolayısıyla UİA aynı zamanda 1 Eylül dünya barış günü olarak kutlanmaktadır. 25 Temmuz 1998 de Mehmet Akif Ersoy kültür Merkezinde Çanakkale Gelibolu Dünya Barış Parkı uluslararası fikir ve tasarım yarışması sonucu Eceabat ve 8 köy halkının katılımıyla 1 panel ve forum düzenlemiştik. Bu günün anısına bunu da yad etmek istedim” dedi.
ETKİNLİKTE ROZET TAKMA VE PLAKET TÖRENİ YAPILDI
Ural’ın konuşmasının ardından odaya yeni kayıt yaptıran genç mimarlara Mimarlar Odası Megeronu sembolündeki rozetleri teslim edildi. Genç mimarların rozetlerini oda başkanı Sevil Ural, oda yönetim kurulu üyeleri ve mesleğinde 30-35 ve 45 yılını doldurmuş mimarlar tarafından verildi. Yeni oda üyelerine rozet takma töreninin ardından mesleklerinde 25,30,35, 40 ve 45 yılını doldurmuş mimarlara özel el yapımı plaketler takdim edildi. Çanakkale Mimarlar Odasının 25. Kuruluş yıldönümü nedeni ile yapılan etkinlik mimarlar odası megaronu şeklindeki pastanın yönetim kurulu üyeleri tarafından kesilmesi ile sona erdi.
Ogün İnal