Okulların açılması ile ilkokul 1. sınıf öğrencileri için, 1-3 Eylül tarihleri arasında, üç gün sürecek olan uyum eğitimi Çarşamba günü itibariyle başlayıp tamamlandı. Peki bu eğitim sürecinde okula ilk defa başlayan çocuklara veliler anne ve babalar nasıl destek olmalı? Sınıf Öğretmeni Gülsemin Başak velilere bu süreçte neler yapması gerektiğini gazetemiz için anlattı.

Okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri için, 1-3 Eylül tarihleri arasında, 3 gün süren uyum eğitimi tamamlandı. Yarım gün okula gidecek olan öğrenciler okula alışmaya başlayacak ve öğretmenleri ile diyaloglarını geliştirecek. Okullar uyum eğitimiyle bugünden itibaren açılıyor. 2021- 2022 eğitim öğretim yılı ise tüm kademelerde 6 Eylül'de yüz yüze başlayacak. Eğitim Öğretim hayatına ilk adımı atacak olan birinci sınıf öğrencilerine, okul ve sınıf tanıtılacak, kurallar anlatılacak, öğretmen ve arkadaşlar ile tanışma sağlanacak. Eğitici oyunlar ile sınıf ve okul ortamına alışması sağlanırken, Covid-19’dan korunma yöntemleri de anlatılacak. Okula ilk defa başlayan çocuklara veliler anne ve babalar nasıl destek olmalı. Sınıf Öğretmeni Gülsemin Başak velilere bu süreçte neler yapması gerektiğini gazetemiz için anlattı.
Gülsemin Başak, ‘’Okullar açıldığında ailelerden kopan çocuklar, özellikle ilk defa okulla tanışan çocuklar, büyük bir değişimin içinde oluyor. Biz öğretmenler olarak olabildiğinde ortamda korkularından arınmaları için onlara yakın davranıyoruz. Ama 7-8 yaş grubu özellikle annelerinden ayrılmaya hazır olamayan çocukları da kapsıyor. Ama bu bir süreç oluyor elbette, sürecin 15 gün sürmesi normal ama 15 günden sonra devam ediyorsa burada bir destek alınabilir. Ayrıca okul dışında da çocuklara oyun oynarken arkadaş ortamında okul sürecinde de bu gibi şeylerin olacağı söylenmeli, çocuklar bu konuda teşvik edilebilir. Okulla gidilen süreçte akşam Ebeveyn olarak anne ve babalar daima çocuklara okullarında geçirdikleri süreçleri, teneffüs vakitlerinde, beslenmelerinde neler yaptıklarını sormalılar, bu süreçte onların her zaman yanında olduklarını ifade etmeliler’’ dedi.

Ayrıca Oyun ve ders konusunda tartışmalar yaşanması durumunda ise Başak, ‘’ Muhakkak oyun oynamalılar, okul çağında olmaları hala çocuk olmadıklarını göstermez. 30 yaşında insanlar bilgisayar oyunları oynuyorlar. Elbette 7-8 yaşında çocuklar oyun oynayacak, Ama süresi konusunda bir anlaşma sağlamalılar’’ dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı takvimini açıkladı. Bakanlık sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşıma göre; ders zili 6 Eylül’de çalacak. 1’nci dönem ara tatili 15-19 Kasım, yarıyıl tatili 24 Ocak-4 Şubat arasına yapılacak. Sonrasında 11-15 Nisan tarihleri arasındaki 2’nci dönem ara tatili ardından karneler 17 Haziran 2022’de dağıtılacak.

İbrahim Akın Kazancı