Ekonomik güven endeksi Ağustos ayında %0,7 oranında artarak 100,8 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışları ve bunun ekonomiye olan katkılarını Finans uzmanı Ömer Karabay ile değerlendirdik.
 
TÜİK verilerine göre Temmuz ayında 100,1 seviyesinde olan ekonomik güven endeksi, Ağustos ayında %0,7 oranında artarak 100,8 değerine yükseldi. Reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre Ağustos ayında %0,1 oranında artarak 112,2 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %1,2 oranında artarak 116,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,6 oranında artarak 110,3 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %7,1 oranında artarak 92,4 değerini aldı. Tüketici Güven Endeksi %1,6 oranında azalarak 78,2 değerini aldı. Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.
 
Ömer Karabay; ‘’Güven endeksinde artış pozitif ama pekte yeterli değil artış var ama 0,7 rakamı çok kötü bir oran yetersiz, geçer bile değil bu oranların artması ise inanın sektörel anlamda tedirginlik ve ekonomik koşuldan kaynaklı bu ortamda kimse ekonominin piyasalardaki koşullarından olumlu etkilenmiyor. Piyasalarda çok problem var faizler yüksek, kredi almak güçleşti, döviz ise yüksek bunun ekonomide negatif etkileri her an hissedilir boyutta yaşanıyor. Bu sürecin geçmesi biraz da son üretimi etkileyen pandemi ile daha net belirginleşti resmen hazırlıksız yakalandı, Bu sürecin geçmesi ve güven endeksinde yüksek büyüme pozitif artılar böyle gerçekleşir.’’ dedi.
 
 
İbrahim Akın Kazancı