Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, eğitim sürecinin başlamasına az bir süre kalmışken Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, üniversitenin pandemi sürecinde online eğitimi nasıl geçirdiğinden ve üniversitenin son durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Rektör Murat; ‘’Çanakkaleliler üniversitemizi tercih ediyor, daha sonra çevre illerden gelen öğrencilerimiz çoğunlukta. Bizi tercih eden diğer çoğunlukta öğrenciler ise Manisa, Tekirdağ, Erzurum, samsun ve ordu şehirlerinden geliyorlar.’’ dedi.
  
Rektör Sedat  Murat, Çanakkale’nin üniversite öğrencilerini dört gözle beklediğini vurgulayarak, aşılanmanın önemini de şu cümlelerle belirtti: “Belalı bir musibetle karşı karşıyayız. Öğrencilerimizi çok seviyoruz, bekliyoruz.  Öğrencilerden ricamız, aşılarını olup gelmeleridir.” dedi.
 
Kent hakkında değerlendirme yapan Rektör Murat, “Çanakkale çok güzel bir şehir, temiz havası olan, trafik sorunu olmayan, bir yerden bir yere gitmenin kolay olduğu, İnsanlarının hoşgörülü, güvenilir olduğu bir şehir. Eğitim, kültür ve sanat düzeyi yüksek. Üniversitemiz 1992 yılında kuruldu.  Sadece dört alan dışında, programlarımız ve fakültelerimiz var.  Hukuk fakültesi, orman fakültesi, eczacılık fakültesi ve veterinerlik dışında her alanda fakültelerimiz mevcut.  Dört adet enstitümüz vardı, birleştirdik ve bir enstitü haline getirdik.  On sekiz fakültemiz var bünyemize yeni alanlarda fakültelerde eklemeyi düşünüyoruz. İki meslek yüksekokulumuzu fakülte haline getirdik ve şu anda Çan da ve Gökçeada’da olmak üzere iki adet Yüksekokulu’muz var” açıklamasında bulundu.
 
Rektör Murat, “Konservatuarı’mız ise epey dönemdir açık olmasına rağmen faaliyette değildi. Benim önem verdiğim bir alan, 2019 da göreve başladım ve on üç tane elaman aldım. Konservatuarımızı müzik ve görsel Sanatlar Fakültesi haline getirmeyi düşünüyoruz. Kapasitesini biraz daha genişleteceğiz. Güzel bir Konservatuar olacak. İlk öğrencilerimizi geçen sene aldık. Her bölümün çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Öğrenciler kendilerini geliştirirlerse başarı sağlayabilirler. Özel yetenek sınavlarımızla bu yıl da öğrencilerimizi almaya devam edeceğiz. Güzel Sanatlar Fakültemizin bütün bölümleri ve Eğitim Fakültemizde Müzik Öğretmenliği ve Resim Öğretmenliği bölümleri, Spor bilimleri Fakültesi bölümleri Yetenek sınavı ile öğrenci alıyor. Yetenek sınavlarımız şuanda başladı. Engelli Öğrenci Kontenjanlarımız da var” dedi.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, yerleşkelerin sayısı ve konumları, Üniversiteye ulaşımın nasıl sağlandığı ile ilgili olarak ise, “Yerleşke olarak Bozcaada hariç bütün ilçelerde kampüsümüz var. Toplamda yirmi üç kampüsümüz bulunmaktadır. Bunlardan dokuz tanesi merkezde, on dört kampüsümüz ise ilçelerde bulunuyor.  Üniversitemizin kampüslerine ulaşım, Çanakkale Belediyesi’ nin otobüsleri ile ve ring seferleri ile sağlanabiliyor. Konaklama olarak ise öğrencilerimiz genellikle ilk yıllarında yurtları tercih ediyor daha sonra ise ev kiralaya biliyorlar. Ev kiraları da inşallah bu sene düşer, çünkü pandemiden sonra öğrenci şehirden ayrılınca kiralar düşmüştü, ama Çanakkale çok pahalı bir şehir değil” şeklinde konuştu.
 
Üniversitenin akademik kadrosundan ve Yabancı dil eğitimi veren bölümler hakkında konuşan Murat, “Akademik kadromuzda toplamda bin dokuz yüz seksen altı hocamız var. İki yüz doksan yedi profesör ve iki yüz kırk iki doçent ve beş yüz yirmi doktora öğretim üyesi, dört yüz otuz üç öğretim görevlisi ve dört yüz doksan dört araştırma görevlisi var. Yirmi civarında yabancı öğretim üyemiz var. Öğrenci sayımız ise kırk bir bin altı yüz otuz üç. Çanakkaleliler üniversitemizi tercih ediyor, daha sonra çevre illerden gelen öğrencilerimiz çoğunlukta. Bizi tercih eden diğer çoğunlukta öğrenciler ise Manisa, Tekirdağ, Erzurum, samsun ve ordu şehirlerinden geliyorlar. Yabancı öğrencilerimiz ise altmış dokuz ülkeden iki bine yakın öğrenci oluşturmaktadır.  En fazla Türkmenistan’ dan öğrencimiz var. Bu yıl toplamda on bir bin öğrenci alacağız. Yabancı dil eğitim veren bölümlerimiz konusuna gelirsek, Yüzde yüz İngilizce eğitim veren bölümlerimiz var. Bunlar Çevre Mühendisliği, Moleküler Biyoloji, Uluslar Arası İlişkiler bölümlerimiz. Terzioğlu Kampüsünde bulunan Siyasal Bilgiler Fakültesinin bütün bölümlerini ilerleyen yıllarda yüzde yüz İngilizceye çevirmeyi düşünüyorum. Şu anda İşletme bölümümüzün Yüzde yüz İngilizce olması için başvuru yaptık” dedi.
 
“OLAĞANÜSTÜ BİR DÖNEM YAŞADIK” 
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Üniversitenin Online eğitim sürecini nasıl atlattığı, Uluslararası işbirliği anlaşmaları, staj konusu ve öğrenci bursları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yeni dönemde Üniversitenin, Yüz yüze eğitime geçeceği konusunda konuşan Murat, “Biz yüz yüze eğitime geçmek için tüm hazırlıklarımızı yaptık” dedi.   Murat, “Uluslararası işbirliği anlaşmalarımız, Erasmus, Mevlana başta olmak üzere otuz ülke, yetmiş sekiz anlaşmamız bulunuyor. Pandemi döneminde tüm dünyada olduğu gibi bizde de durdu. Yüz yüze eğitimden sonra devam edecekler.  Staj konusunda sağlık bölümleri için sorun yaşanmıyor ama diğer bölümlerde biraz daha öğrencinin gayreti önemli. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Departmanının bu konuda önemli bir çalışması var. Bu proje tam oturduğu zaman öğrencilerimizin staj sorunu da önemli ölçüde giderilecek. Online eğitim sürecini biz başarılı bir şekilde atlattık. Uzaktan eğitim konusunda yedi yirmi dört öğrencilerle iletişim halinde olan hocalarımız vardı. Sorun yaşamadık. Olağanüstü bir dönem yaşadık. Üniversitemizin esaslı bir Bilgi İşlem Daire Başkanlığı var. Online eğitim konusunda ise Öğrencileri mezun olduklarında olumsuz etkileyebilecektir. Bu durum biraz da öğrencilerin gayretine bağlı. Öğrencilerimiz bilgi toplumunun çocukları, teknolojiyi çok iyi kullanıyorlar. Öğrenciler alanları ile ilgili teknolojiyi kullanarak bilgiye erişebiliyorlar. Gayret ederlerse binlerce bilgiye ulaşabilirler. Uzaktan eğitim tamamen iyi bir eğitim yöntemi değildir. Hem psikolojik olarak hem de bilgiyi aktarma bakımından, yüz yüze eğitimle aynı imkânları vermesi olanaksız. Biz yüz yüze eğitime geçmek için tüm hazırlıklarımızı yaptık.  Burs Konusunda Değişik kuruluşlar burs veriyorlar, Üniversitemizin vakfı çok zengin değil, imkânlarımız çok geniş değil. Beş yüz öğrenciye beslenme desteğimiz var.  Üç yüz öğrencimize, kısmi zamanlı çalışma ile üç yüz TL destek oluyoruz. Sosyal ortamlarımız da spor konusunda imkânlarımız geniş. Çanakkale’nin kendisi de imkânlar sağlıyor. Gayretli ve canlı öğrenci topluluklarımız var” ifadelerini kullandı. 


 Hasan Sami Er