Roman Dernekleri Konfederasyonu Genel Başkanı, Fevzipaşa Mahalle Muhtarı Hacı Ramazan Işıldak, neredeyse tek geçim kaynağı kağıt ve hurda toplamak olan Roman vatandaşların, son zamanlarda Afgan ve Suriyeli mülteciler ile çöp konteynerleri önünde karşı karşıya kaldığını dile getirdi.
 
Mültecilerin pala ve benzeri cisimler çekmek suretiyle roman vatandaşları  uzaklaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Işıldak, "Çanakkale Merkez de nadiren karşılaşmakla birlikte ilçelerimizde, roman vatandaşlarımız ile mültecilerin karşı karşıya geldiği duyumlarını alıyoruz" dedi.

Roman vatandaşların en büyük geçim kaynaklarından olan ve geri dönüşümün ilk ayağı olan çöpten hurda kâğıt, hurda plastik ve çeşitli geri dönüşüm malzemelerinin toplanması olduğunu dile getiren Başkan Işıldak, “Roman toplumunun istihdam oranlarının istenilen düzeyde olmadığı, Konfederasyonumuz ve bağlı dernek ve federasyonlarımız ile yaptığımız çalışmalarda, İşsizlik oranlarının %96 civarında olduğu ortaya çıkmıştır. Son dönemde çöpten kağıt ve plastik toplama işlerine Suriyeli ve Afgan mültecilerde dahil olmuştur, kalan tek geçim kaynağı olan geri dönüşüm işindeki payda ciddi anlamda azalmıştır. Durum bununla da kalmamış, Suriyeli ve Afgan mülteciler, çöp konteynırları önünde, Roman vatandaşlar ile karşılaştıklarında, pala ve benzeri cisimler çekmek suretiyle çalışmaktadırlar. Mülteci akınları, ekonomik olarak en çok roman toplumunu etkilemiştir. Hükümet bu konuda ivedilik ile ciddi tedbirler almaz ve hayata geçirmez ise Roman toplumunu daha sıkıntılı günler beklemektedir” diyerek uyarıda bulundu.
 


Kaynak: Haber Merkezi