Türkiye’de ve bir süredir Çanakkale’de Tavaklı ve Bayramiç’te gerçekleşen orman yangınlarıyla ilgili, Çanakkale Kent Konseyi, Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı Tonka, Alevlerin sadece ağaçları yok etmekle kalmadığını hatırlattı. dikkat çeken bir ifade kullanan Tonka; “Biz sadece ağaca bakıyoruz; ama, yaban hayatı için ‘diğer canlılar ne durumda’ bilmiyoruz...” dedi.

Türkiye’de ve bir süredir Çanakkale’de Tavaklı ve Bayramiç’te gerçekleşen orman yangınlarıyla ilgili Çanakkale Kent Konseyi, Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı Tonka, Alevlerin sadece ağaçları yok etmekle kalmadığını hatırlattı, manidar bir ifade kullandı; “Biz sadece ağaca bakıyoruz; ama, yaban hayatı için ‘diğer canlılar ne durumda’ bilmiyoruz”  

Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, Orman yangınlarının yol açtığı dayanılmaz görüntülere anımsattı, kurşundan ağır sözler etti; “Yangınlar bitip bilanço ortaya çıktığında, önümüzü daha iyi görürüz... Yangın alanlarında yaşayan insanların çevreyle ilgili paylaştıkları fotoğrafları görmek bile bizleri üzmekte ve rahatsız etmektedir... Bu acı tablo yüzünden biz de, gördüğümüz fotoğrafları paylaşmak istemedik. Çünkü yüreğimizin dayanması mümkün değil...” dedi.   Görülen bu manzara karşısında; İlgili bakanlıklara bağlı birimler başta, tüm Belediyelerde Veteriner Hekim sayısının artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Çanakkale Kent Konseyi, Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı Tonka,  Orman yangınlarında sadece ağaçların değil, Ormanların içinde barındırdığı tüm yaşamın kavrulduğunu vurguladı.   Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, Orman yangınlarının yol açtığı dayanılmaz görüntülere anımsattı, kurşundan ağır sözler etti.   “Yangınlar bitip bilanço ortaya çıktığında, önümüzü daha iyi görürüz...” diyerek sözlerini sürdüren Tonka; “Yangın alanlarında yaşayan insanların çevreyle ilgili paylaştıkları fotoğrafları görmek bile bizleri üzmekte ve rahatsız etmektedir. Bu acı tablo yüzünden biz de, gördüğümüz fotoğrafları paylaşmak istemedik. Çünkü yüreğimizin dayanması mümkün değil...” dedi.   Görülen bu manzara karşısında; İlgili bakanlıklara bağlı birimler başta, tüm Belediyelerde Veteriner Hekim sayısının artırılması gerektiğini savundu.   Türkiye’nin içini yakan Orman yangınları üzerine çarpıcı ifadelerin yer bulduğu bir açıklamada bulunan Tonka; “Orman Yangınları...” başlığı altında bir an evvel yerine getirilmesi gerektiğini savunduklarından da söz etti. Veteriner Hekim Kadrolarının ilgili bakanlıklar başta tüm Belediyelerde arttırılmasının şart olduğunu belirtti.  

Tonka; “Yaban Hayatı tehlikede  Biz sadece ağaca bakıyoruz; ama, yaban hayatı için diğer canlılar ne durumda bilmiyoruz... Yangınlar bitip bilanço ortaya çıktığında, önümüzü daha iyi görürüz... Yangın alanlarında yaşayan insanların çevreyle ilgili paylaştıkları fotoğrafları görmek bile bizleri üzmekte ve rahatsız etmektedir... Bu acı tablo yüzünden biz de, gördüğümüz fotoğrafları paylaşmak istemedik. Çünkü yüreğimizin dayanması mümkün değil. Görülen bu manzara karşısında; Tarım ve Orman Bakanlığımızın tüm birimlerinde ve Belediyelerimizin tamamında "veteriner hekim istihdamı" yapılmalı düşüncesi bizlerde hakim düşünce oldu... Çünkü, hayvandan insana bulaşabilecek hastalıklar için de, koruyucu hekimlik açısından da önemli olan hayvan sağlığı üzerine eğilerek gerekenler yapılmalı, deriz ...” ifadelerini kullandı.
 
Veteriner hekimliğin önemini, bu felaketin bizlere bir kez daha gösterdiğinin altını çizen Çevre Meclisi Başkanı Tonka;   “Sağlıklı, huzurlu ve mutlu yaşamak istiyorsak hayvansal ürünlerin sağlıklı olarak tüketilmesi için veteriner hekimliğe önem vermeliyiz... Halkımızın sağlığı için daha önce var olan Veteriner İl Müdürlükleri tekrar kurulmalıdır... İllerde ve büyük ilçelerde hayvan hastaneleri kurulmalıdır... Hayvan haklarını geliştirmek için çıkarılan kanunlara, hayvanların, insan kaynaklı zarara uğrayanlarına, faile tüm bakım masrafları da yüklenmelidir, maddeleri de eklenmelidir... Böylece, hayvanların toplumumuzun tamamlayıcı canlısı olduğu tüm insanlara öğretilmiş olunur. Kanunlarımıza bu konular da, dahil edilmelidir...” dedi. 
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı da olan Tonka, çok çarpıcı bir ifade ile sözlerini şöyle sürdürdü; “Ayrıca, şimdi sunduğumuz düşünce, biraz uçuk bir söylem olarak alınsa bile, hayvan hakları için "ihtisas mahkemeleri" kurulmalıdır... Daha sağlıklı bir çevrede yaşamak için, hayvanların da, yaşama hakkı olduğunu düşünerek hareket etmeliyiz... Bu konularda yapılması gerekenler için ilgilileri göreve çağırırız... Her şey, sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir dünya oluşturmak için olmalıdır... Kamuoyunun bu konularda da hassa olmasını ve yapılacak çalışmalara da, destek olunmasını herkesten arz ve talep ederiz... İnsanca, dostça, adalet içinde yaşanılan bir dünya da, hep birlikte huzur içinde yaşamak istiyoruz. Bu dileğimizin gerçekleşmesi için de, kamuoyunun dikkatini bu konular üzerine de yönelmesini en içten duygularımızla talep ediyoruz. “
 
Hasan Sami Er