Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener Aşı konusunda ve okulların açılması ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener Okulların açılması ile ilgili değerIendirme yapan Prof. Dr. Alper Şener, ‘’Okulların açılması söz konusu olduğunda sorular üzerine, çocuklar için risk ne kadar? ABD verisine göre, toplam 601 bin ölümün 337’si 0-17 yaş arasında, 18-29 yaş referans alındığında yatarak tedavi alma ihtimali çok düşük. Açmak önemli, açık kalmasını sağlamak daha önemli’’ şeklinde konuştu.
 
‘’YÜZDE 45 DELTA SONRASI SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI HEDEFİ YÜZDE 80 OLDU’’
 
Aşılanma hızımız ve aşılanmadaki bağışıklık üzerine konuşan Alper Şener, ‘’ Aşılanma hızımız iyi, oran hala hedeften uzak, çift doz aşılı yüzde 45 Delta sonrası sürü bağışıklığı hedefi yüzde 80 oldu. Vaka sayılarında artış ve özellikle güneydoğu da yoğun bakıma yatan hasta sayısı artışından anladığımız aşısız gençlerde kümelenme, Doğal bağışık reinfeksiyon, ikinci,  üçüncü doz olmamış hasta grubunda dikkat çekiyor. Aşılanma olsa bile mukozal immün yanıt (sIgA) tam oluşmadığı için maske- mesafe devamı çok önemli, sürü bağışıklığı oluşana kadar. Okullar açılıyor, strateji belirlemek lazım; öğretmenler firesiz aşılanmalı, okullarda belli kriterlerde( her ilde farklı) tarama stratejisi olmalı, fiziki mekanlarda denetim, en son aşılanma yapılacak gruplar ve bence okulları açmak tamam, açık kalmasını sağlamak daha önemli, Bilimsel düşüncede peşinen kabul ve tamamen ret olmaz. Yapılan çalışmaların objektifliğine bakılır ve matematik bir sonuç çıkar; bu eğer fayda sağlıyor ise sorun yoktur. Aksini iddia ediyorsanız ispat etmeniz gerekir. Komplo teorilerinin dedikodunun komşuda şöyle oldu ve benzeri şeyleri bilim yok hükmünde sayar çünkü ölçülemeyen ve test edilemeyen şeylerin tartışılma alanı değildir. Aşınızı olun’’ dedi.
 
 
İbrahim Akın Kazancı