WhatsApp uçtan uca şifreleme güvenlik sistemi nedeniyle en güvenli yazışma uygulamalarından. Facebook reklam göstermek ve bu kişisel mesajları okumak için adım atacak. WhatsApp'ın uçtan uca şifreleme yerine homomorfik şifrelemeye geçmeyi düşündüğü ve bu konuda çalışmalar yaptığı tahmin ediliyor. Bu konuda değerlendirme yapan Bilişim Teknolojileri Uzmanı Emre Karadağ, ‘’Bu ortamda verilerin güvende olduğunu söylemek de bence imkansız’’ dedi.

İnternet çağında kişisel verilerin güvenliği en büyük tartışma konularından biri. Dünya genelinde 2.5 milyardan fazla insanın kullandığı WhatsApp 2014 yılında Facebook'a satılmıştı. WhatsApp 2016 yılında uçtan uca şifrelemeye geçmişti.  Uçtan uca şifreleme kişisel mesajlaşmaların bir başka kişi ya da sistem tarafından görüntülenemeyeceği anlamına geliyor. Dünyanın en değerli şirketleri arasında yer alan Facebook uçtan uca şifrelemeyi esnetmeye çalışıyor. Böylece kişisel mesajları işleyebilecek. Bu yeni veriler Facebook için yeni bir gelir alanı anlamına geliyor. WhatsApp 2020 yılında tartışmalı bir karara imza atmıştı. Şirket işletme hesabıyla yapılan görüşmelerin güvenlik standardını değiştirmişti. Yeni güvenlik kurallarını kabul etmeyen kullanıcıların WhatsApp'ın dışına atılacağı açıklanmıştı.
Bu konuda değerlendirme yapan Bilgi Teknolojileri Uzmanı Emre Karadağ, ‘’Bilgi teknolojilerinde herkesin artık üzerine konuştuğu şey bu güvenlik meselesi mesajlardan bilgilere verilere kadar güvenlik sorunları yaşanıyor. Kullanıcılar tamamen verilerinin çalındığını düşünüyor. Bu ortamda verilerin güvende olduğunu söylemekte bence imkansız bir şey, her kullanıcının söylediği ‘ bilgilerin güvende olması hiç gerçekçi değil bu iddialar tamamen kullanıcılarını rahatlatmak için büyük uygulayıcılar tarafından kullanıcılarını sakinleştirmek için söyleniyor. Düşünsenize zaten elimizde olan ulaştıkları bilgiler bile zaten yeterince fazla, doğum tarihimizden doğum yerimize takımımıza siyasi görüşümüze her şeye biz belirttiğimiz düzeyde zaten her kullanıcı biliyor. Düşünün uygulama sahipleri sizce bu verilerin istatistiksel değerlerini kendilerinde saklamıyorlar mı? Bunu kullanmıyorlar mı bu biraz hayır yapmıyorlar desek safça olur‘’ dedi.

Facebook
Menlo Park, Kaliforniya merkezli bir Amerikan sosyal medya ve medya holdingidir. Mark Zuckerberg, oda arkadaşları ve Harvard Koleji'ndeki Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes ile birlikte kuruldu. Facebook, dünyanın en değerli şirketlerinden biridir.[1] Microsoft, Amazon, Apple ve Google ile birlikte en büyük beş teknoloji şirketinden (Big Tech) biri olarak kabul edilir. Facebook, Facebook Messenger, Facebook Watch ve Facebook Portal dahil sosyal ağ platformunun ötesinde başka ürünler ve hizmetler sunmaktadır. Aynı zamanda Instagram, WhatsApp, Oculus VR, Giphy ve Mapillary'yi satın aldı ve Jio Platforms'ta %9,9 hisseye sahiptir. 2019 itibarıyla şirket 16 veri merkezi konumunu işletiyordu. Facebook, 2020 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji satın almayı ve sera gazı emisyonlarını yüzde 75 azaltmayı taahhüt etti.[3] Veri merkezi teknolojileri, daha büyük bölgeleri ve çeşitli trafik modellerini barındıran dağıtılmış bir ağ sistemi olan Fabric Aggregator'ı içerir.
 
hatsApp
Messenger, akıllı telefonlar için geliştirilen, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma ve arama veya haberleşme uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iPhone, Window Phone ve Nokia telefonlarıyla uyumlu olan uygulama; 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlar. Aynı adı taşıyan şirket, eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur. Kısa zamanda büyük bir popülariteye kavuşan WhatsApp Messenger üzerinden gerçekleşen iletişim trafiği, Ağustos 2012'den Ocak 2013'e kadar yüzde 75 oranında artarak 2012 yılında toplamda %500'e ulaşmıştır. Dünyada kayıtlı kullanıcı sayısı en yüksek olan siber hizmetler arasındadır. 19 Şubat 2014 yılında Facebook, Inc. tarafından 4 milyar USD nakit para, 12 milyar USD hisse senedi ve 3 milyar USD sınırlandırılmış hisse senedi olmak üzere toplamda 19 milyar USD karşılığında satın alınmıştır. Bu satın alma işleminin bazı kişisel hakları ve bilgi mahremiyetini savunan gruplar tarafından durdurulması istenmiştir.[3] Mark Zuckerberg yaptığı açıklama ile WhatsApp'ın 1 milyar kullanıcıya ulaştığını açıklamıştır.

İbrahim Akın Kazancı