Yükselen Döviz ve Enflasyonun ardından Merkez Bankası Ağustos ayına ilişkin Piyasa Katılımcılar Anketi'ni yayımladı. Açıklanan ankete göre piyasanın yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 15,64'ten yüzde 16,30'a yükseldi. Temmuz'da yıllık enflasyon yüzde 18,95 ile 26 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Tüm piyasalardaki bu hareketliliği finans uzmanı Ömer Karabay’la değerlendirdik.
 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 15,64'ten yüzde 16,30'a yükseldi. 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi ise bu anket döneminde yüzde 12,48 oldu. Bir önceki anket döneminde bu beklenti yüzde 12,62 olarak kaydedilmişti. 24 ay sonrası için enflasyon beklentisi ise yüzde 10,52 oldu. Daha önce açıklanan beklenti yüzde 10,43 olmuştu.
Temmuz'da yıllık enflasyon yüzde 18,95 ile 26 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Üretici fiyatlarındaki artış ivmesi Temmuz'da da devam etti ve yıllık üretici enflasyonu yüzde 45'e dayandı. Üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasındaki makas da rekor tazeledi. Elektrik ve doğalgaz zamları konut grubunun aylık bazda en yüksek artış yaşanan grup olmasına yol açtı. Yıllık en yüksek artış yaşanan grup ise gıda oldu. Gıda grubunun yıllık enflasyona katkısı 6 puanı buldu. Veriler aynı zamanda tüketici fiyat endeksinde 2003 yılından bu yana en yüksek Temmuz enflasyonuna işaret etmişti

“20 AYDAN FAZLADIR GÖRÜLMEYEN BİR ENFLASYON GÖRDÜK”
Merkez Bankasının yeni anketini ve beklentilerini değerlendiren Finans Uzmanı Ömer Karabay, ‘’ Yeni açıklanan anket bize gösterdi ki, yukarı doğru seyreden enflasyon beklentisine bütün piyasadaki dinamikler tarafından görülüyor, Enflasyon beklentisi artarken, dövizde aslında yükseliyor bunla etkileşimli bir yükseliş yaşanıyor. Artan faizlerinde bundan sonra ne kadar artacağı bilinmediği için, ki düşürülmesi hedefleniyor. Ama düşüş aksiyonunda dövizin nasıl olacağı da muamma ve bu durum Enflasyonu ’da etkileyecektir. Yaz aylarında bu kadar yüksek enflasyon hele geçtiğimiz Temmuz ayındaki enflasyonda rastladığımız bir şey değildi. Ama zaten onun için 20 aydan fazladır görülmeyen bir enflasyon gördük. Yılsonuna kadar enflasyon beklentisi daha çok değişir.’’ dedi.
Enflasyonun artması konusunda da sebepleri açıklayan; ‘’Enflasyonun en belirgin şekilde artmasının sebebi faizden çok döviz oluyor. Bu görülürse daha çok kabul edilebilir bir şekilde çözümler bulunabilir. Bu nedir ne değildir bunu araştırmak lazım ‘’ şeklinde konuştu.

İbrahim Akın Kazancı