Koronavirüs ile mücadelede en etkili yöntem olarak gösterilen aşılama çabaları devam ederken, Biontech aşısı için alınan randevular, aşının tedariklerinden çıkan sorun nedeniyle ileri bir tarihe erteleniyor. Aşının etkinliği açısından sürenin uzaması problem yaratır mı, sorun ne zaman giderilir? Doktor Özgür Çalım İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Biontech aşısında, ülke genelinde azalma olacağı yönünde sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Çarşamba günü aşacağımız bir gelişme var. Biontech aşısının üretiminde
yaşanan aksama sebebiyle ülkemize sevkiyatta birkaç gün azalma olacak. Bu aşıyı tercih edenlerin aşı olmaya randevu almadan gelmemesini rica ediyorum. Anlayışınız için sağ olun. Sinovac’ta aksama yok" ifadelerine yer vermesinin ardından, Biontech aşısının üretiminde yaşanan bu aksama Çanakkale'de de hissedildi. Randevu alan bazı vatandaşlar randevularının ileri bir tarihe ertelendiğini gördüler.
 
Biontech aşısı olmak için randevu alan ve randevu saatinde aşı merkezine giden vatandaşlar, aşının olmaması nedeniyle randevuların ertelendiği cevabını alarak evlerine döndü. Sinovac aşısında sorun yaşanmadığı öğrenilirken, vatandaşların randevu alarak Sinovac aşısı olabileceği de edinilen bilgiler arasında. Öte yandan, Biontech tedarikiyle ilgili aksamanın kısa süre içerisinde giderilmesi bekleniyor.

“EN FAZLA BİR HAFTA ON GÜNDE GELECEKTİR”
Doktor Özgür Çalım, ‘’Aşılamada Haziran ayı itibariyle bir ivme yakalandı. Milyonlarca aşı bu dönemde yapıldı. Öyle ki en fazla aşılama süreci Haziran ve Temmuz ayında oldu. Bütün yaş gruplarında hızlanan aşılama, elbette tedarikteki bolluktan dolayı bu süreçte olmuştu. Fakat tedarikte bugün azalma yaşandığını Bakan da söyledi, ama eminim bu en fazla bir hafta, 10 günlük bir süreçte gelecektir. Geçtiğimiz süreçte de bu yaşanmıştı, bugün ise daha az olduğu görülüyor. Önerim ilk doz aşısını olanlar da vakitleri geldiklerinde randevularına hemen hazır olmaları, aşı sırası gelenlerin büyük kısmı maalesef ikinci doz randevularını geciktirdikleri için de olabilir. Neden mi? Sırayla gidilirken birinci dozu olanlar ikinci dozu hesaplandı ama ilk dozu olanlardan bazıları randevularını geç aldılar. İkinci olarak merak edilen sorulan konu da aşının etkinliği konusundaki sorular oldu. Aşı etkinliğini düşürecek bir durum söz konusu değil, zaten ilk ve ikinci doz arasında 6 haftaya kadar aşılama yapıldığı biliniyordu’’ dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı