Türkiye’de politik anlamda göçmen tartışmaları devam ediyor. Özellikle son dönemde yaşanılan gündemdeki farklılıklara rağmen göçmenlerle ilgili tartışmalar devam ediyor. MHP lideri Bahçeli, Afgan sığınmacılar hakkında yaptığı açıklamada, "Düzensiz göç, adı konmamış bir istiladır, demografik yapımıza kumpastır" diyerek düzensiz göçe karşı sert bir dille tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına benzer açıklamalar yapan Cumhur ittifakının paydaşı MHP Genel Başkanına AK Parti’den ne cevap verileceği merak konusu?
 
Türkiye’de bir süredir devam eden mülteci tartışmaları ilk olarak CHP Genel Başkanı’nın iktidar olduklarında sorunu çözeceklerini belirten , “Irkçılık yapmıyorum. Suriyeliler bizim akrabalarımız ama onlar doğdukları topraklarda mutlu olurlar. Dolayısıyla Suriyeli kardeşlerimizi huzur içinde kendi ülkelerine göndereceğiz. Allah’ın izniyle iktidar olduğumuzda Suriye konusunu, Suriye sorununu, Suriyelilerin sorununu da iki yıl içinde çözeceğim’’ sözleri ile başlamıştı.
 
Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘’Biz bu ülkede iktidarda olduğumuz sürece bize sığınan Allah'ın kullarını biz katillerin kucağına atmayız. Bu kadar açık söylüyorum. Şu anda bunlar bize sığınmışlar 'elaman' diliyorlar. Bu 'elaman' dileyenlere 'Hadi geldiğiniz yere dönün' diyemeyiz" diyerek cevap vermişti.
 
Cumhur İttifakının paydaşı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de mülteciler konusunda kaygılarını,’ “Ülke olarak demografik istikbalimizi düşünmek zorundayız. Nüfus istiklalimizi korumak mecburiyetindeyiz. Önümüzdeki 50 yıl, 100 yıl için demografik bir projeksiyon hazırlanmalıdır. Gelecekte nüfusun bileşenleri nasıl olacak? Anadolu coğrafyasındaki demografik dağılımın içeriği nasıl şekillenecek? Suriyeliler bize emanettir. Buna diyeceğim bir şey yoktur. Ama ilanihaye burada kalmaları mümkün değildir. Düzensiz göç, adı konmamış bir istiladır, demografik yapımıza kumpastır. Küresel ve bölgesel güçlerin bu düzensiz göçteki parmak izlerini iyi araştırmak gerekmektedir. Tehlike alarm verici düzeydedir. Yapılan tahminler kapsamında ifade edersem, yakın gelecekte 1,25 milyon Afgan'ın İran'a; 1,2 milyon Afgan'ın ise Pakistan'a geçmesi bekleniyor.’’ diyerek belirtti üstüne göçün Avrupa'ya akmaması yönünde düşüncelere de; ‘’Asıl üzerinde durulması gereken risk ve tehdit ise bu göç hareketliliğinin nihai durağının Türkiye olacağı yönündeki yorum ve tahminlerdir.’’ şeklinde yanıt verdi.

GÖÇMENLERİN GEÇİŞ NOKTASI ÇANAKKALE'DE GEÇEMEYİNCE KALIYORLAR!
Göçmen akınları devam ederken en çok göç alan şehirler sırasıyla İstanbul, Hatay, İzmir, Ankara ve Adana gibi büyük şehirler oluyor. Ama stratejik konumundan kaynaklı Çanakkale, Edirne gibi şehirlerde göç yolculuğunun Avrupa'ya giden ayağını oluşturan bir nokta oluyor. Çanakkale’de göçmen sayısı bu göç akınları ile artarken, özellikle Afgan mültecilerin kendi yakınlarını kendi yanlarına getirme çabaları ve istekleri sayının artmasında etkili oluyor.

İbrahim Akın Kazancı