Pandemi Sürecinde zorlu şartlar altında üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler uzun bir sınav maratonunun ardından YKS’ye girerek üniversite hayatına başlamak için zorlu bir sınav vermişlerdi. Sınav sonuçlarının açıklanması ile birçok öğrenci hayalini kuracağı üniversitelere gidecek, fakat kazananlar kadar kazanamayanların da yer aldığı bu sınavda aileler başarılı ve başarısız olan öğrencilere nasıl yaklaşmalı? Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) Öğretmeni Zeki Dönmez’e sorduk.

Dönmez, “Anne ve baba kendi istedikleri olamadıkları meslekleri çocuklarına dayatmamalı, hayat kişinin kendisine ait olduğu bilinmeli, eğer bu durumda hareket edince mutsuz meslekler ve mutsuz insanlar olmaması kaçınılmaz oluyor. Az puan alan öğrenciler ya da beklediği yerlere yerleşmek için yetmeyen puan alanlara da sen başarısızsın kötüsün demek yerine motife edecek şeyler yapılmalı anlayışlı bir dille onlara yaklaşılmalı, sınavı kaybedenlere hayatı kaybetmiş muamelesi yapılmamalı ?’’ dedi.
 
Üniversite okumak isteyenlerin uzun süredir hazırlandığı Üniversite sınavı sonuçları Çarşamba günü sabah saatlerinde açıklandı. Milyonlarca adayın katılımı ile düzenlenen 2021 YKS sınav sonuçları AİS ekranı üzerinden ilan edildi. Adaylar, ÖSYM'nin 'sonuc.osym.gov.tr' internet adresinden açıklanan sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekler. Ön lisans alanından 492 bin, lisans alanından 494 bin 132, özel yetenek alanından 28 bin 196, okul birinciliği kontenjanından ise 24 bin 537 olmak üzere toplam 1 milyon 38 bin 865 öğrenci kapasitesine sahip olan üniversiteler, YKS sonuçları sonrası alım sürecine başlayacak. Peki sınavda başarılı olan öğrenciler ve sınavda umduğunu bulamayanlara veliler ve yakınları nasıl yaklaşmalı, bu durumda istemediği bölümler tercih edilmeli mi? Bütün bu değerlendirmeleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık PDR Öğretmeni Zeki Dönmez’e sorduk.
 Zeki Dönmez İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede, ‘’ Üniversite hayali ile tutuşan gençler uzun bir maraton sürecinde sınava hazırlandılar. Düşünün önce bol bol ders aldılar, konulara çalıştılar takviye ettiler, derslerin üzerinden geçtiler. Sonunda testler, denemeler, sınavlar en sonunda büyük gün sınava hazırlanmak için belki diğer yaşıtları sınava bu kadar dört elle sarılmadığı için onların yaptıkları şeyleri gezmeyi, yüzmeyi bir şeyler izlemeyi sınırlandırdılar. Bazen dershane ev arasında mekik dokuyan yemek bile yiyemeyen çocuklar oldu. Ama iyi kötü sınav günü geldi çattı girdiler, terlerini döktüler o stres o sancıyı yaşadılar. Sonuçlar da açıklandı. Evet, bu süreçte çok fazla enerji harcayan öğrencilerin bir kısmı emeğinin karşılığını aldı, bir kısmı da iyi olmayan sonuçlar ile karşılaştı. Ama bilmemiz gereken şeyler bu gençlerin yakınları olarak onları fazla daraltmadan üstüne gitmeden doğru kararlar vermesini sağlamak. Sonuçlar açıklandı şimdiden çocuklara, ‘Bu şehir olsun, bu bölüm olsun, sen ne istiyorsun ve hangi şehir olsun?’ sorusu yok sanki sınava da kendileri çalıştı. Sınavdan o puanları da kendileri aldı. Anne ve baba kendi istedikleri olamadıkları meslekleri çocuklarına dayatmamalı, hayat kişinin kendisine ait olduğu bilinmeli, eğer bu durumda hareket edince mutsuz meslekler ve mutsuz insanlar olmaması kaçınılmaz oluyor. Az puan alan öğrenciler ya da beklediği yerlere yerleşmek için yetmeyen puan alanlara da sen başarısızsın kötüsün demek yerine motife edecek şeyler yapılmalı anlayışlı bir dille onlara yaklaşılmalı, sınavı kaybedenlere hayatı kaybetmiş muamelesi yapılmamalı ?’’ dedi.

“SINAV SONRASI DEJARJ ÖNEMLİ”
Sınav sonrası deşarj olma sürecine dikkat çeken Dönmez, ‘’ Muhakkak bir kafa dinleme dönemi olmalı 1 hafta 10 gün köye gider, tatile gider, denize, havuza, kampa arkadaşları ile gezmeye, ama bir şeyler birkaç aktivite ile kendilerine gelmeleri ve sınav düşüncesini akıllarından atmaları gerek, eğer atmazlarsa o zaman bu süreçten gelecekte etkilerini negatif anlamda yaşayabilirler. Zaten bir seneden fazladır sıkıntı ile yaşadıkları sürecin sonunda onların hakkı olduğu düşünmelerine izin verilmeli en kıymetli gençliğin zamanının yaşamalarına da fırsat tanınmalı’’ diye konuştu.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı