Lapseki CHP İlçe Başkanı Yaşar Genç, CHP Lapseki İlçe Başkanlığı adına basın açıklaması yaptı. AK Parti Lapseki ilçe başkanı Namık Ergin’in bir süre önce kendi sosyal medyasından yaptığı açıklama nedeni ile bir açıklama yapma gereği doğduğunu ifade eden Genç, “Çardak Belediyesinde son dönemde imar düzenlemeleri ve ruhsat işlemleri ile ilgili Belediye Meclisinde görüşülen ve sonucunda reddedilen önerge ile ilgili olarak kamuoyunda oluşan merak ve AKP ilçe başkanının eksik bilgilendirme ile gerçeğe aykırı olarak yayımladığı basın açıklaması karşısında; basın açıklaması yapma zorunluluğumuz oluşmuştur “ dedi.

“RANT KAVGASI MI VAR YOKSA DAHA FARKLI ŞAHSİ HESAPLAR MI YAPILIYOR?
AK Parti Lapseki İlçe Başkanı Namık Engin 8 Temmuz tarihli kendi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Çardak ve Çardak halkına daha fazla zulüm etmeyin” başlığı ile açıklama yapmış Engin açıklamasında “Çardak’a ve Çardak halkına daha fazla zulmetmeyin, demokratik olarak seçilen ve görevlerini ifa eden Belediye Meclis üyelerinin çoğunluk kararına uyun Metin Başkan ….  Yapılan son belediye meclis toplantısında enteresan bir olay oluyor CHP’li belediye meclis üyesi olan başkan yardımcısı Ayhan Gül bir önerge veriyor ve diyor ki; “Yaptığımız hatadır. Metin başkan hata da ısrar etmektedir ve bu hatadan bir an önce dönmek gerekmektedir.” Çardak beldemizde keyfi olarak uygulanan durdurma ve inceleme kararının iptali için önerge teklifinde bulunuyor. Toplum vicdanı ile aynı hassasiyetle hareket eden Cumhur İttifakı meclis üyelerimizle beraber Metin Başkan’ın ( Millet İttifakının) 3 belediye meclis üyesinin de mantıklı oylamasıyla 6’ya 4 sonuç alınıyor ve yapılan hatadan geri dönmek üzere ilk adım atılıyor. Konunun üzerinde şahsi düşüncelerinin ne olduğunu henüz bilemediğimiz Metin Başkan buna çok öfkelenip toplantıyı terk ediyor ve vicdani etiğe sığmayacak bir şekilde Kamu yöneticilerinin ayrıca kurumlarının isimlerini kullanarak belediye meclis üyelerini hiçbir dayanağı olmaksızın yargılanmakla tehtid ediyor ve yapılan şeyin tamamiyle kanunlara uygun olmasına rağmen, hangi ceza kanununa inandığını bilmediğimiz bir şekilde Metin Başkan, yapılanın suç olduğunu iddia ederek belediye meclis üyelerinin üzerine tehditkâr tavırlar sergiliyor. Burada bir rant kavgası mı var yoksa daha farklı şahsi hesaplar mı yapılıyor tam olarak bilmiyoruz ama egosu tatmin olmayan CHP’li çardak belediye başkanı bu hafta yapılacak olağanüstü toplantıda aynı sonuç çıkması halinde bu sonuca destek veren bütün belediye meclis üyelerini mahkemeye vermekle tehdit ediyor sonucu manipüle etmeye çalışıyor. Ama inanıyoruz ki Çardak belediyemiz de kamu vicdanını hala ruhunda taşıyan başta Cumhur İttifakı belediye meclis üyelerimiz olmak üzere yine bu konu üzerinde hassasiyet göstermiş diğer belediye meclis üyelerimizle bu sonuç aynı şekilde tezahür edecektir.” ifadelerine yer verdi.

“TARLA ARAZİLERİ İMAR KANUNUNA AYKIRI ŞEKİLDE KONUT VE TİCARİ ALANA ÇEVRİLMİŞ”
AK Parti Lapseki İlçe Başkanı Namık Engin’in sosyal medya hesabından yaptığı bu açıklamaya cevap CHP Lapseki İlçe Başkanı Yaşar Genç’ ten geldi. Genç açıklamasında “Bilindiği üzere 30.03.2019 tarihinde yapılan seçimler sonucunda halkımızın teveccühü ile oyların % 57 ye yakın kısmını alarak, Çardak Belediye Başkanlığı’na Metin Semerci seçilmiştir. Çok zorlu geçen seçimleri kazandıktan sonra göreve başlayan başkanımız, verdiği sözleri tutmak için hiç bir ayrım yapmadan, kimseyi ötekileştirmeden, tüm belde halkını kucaklayarak ve harcanan her kuruşun hesabını vererek, hizmet üretmek anlayışı içinde çalışmalarına başlamıştır. Seçimlerden önceki tarihte 2019 yılında CİMER üzerinden yapılan bir şikayetle başlayan imar düzenlemeleri için Çanakkale Valiliği inceleme başlatmıştır. Bu durumun Çardak Belediyesine bildirilmesi üzerine ada bazında yapılan imar plan tadilatlarının İmar Mevzuatı’na  aykırı olup olmadığı konusunda alanında uzman bilirkişilerden bir heyet oluşturulmuş ve yapılan incelemeler neticesinde İmar Kanunu’na aykırı olarak, tarla vasfından arsa vasfına çevrilerek, konut ve ticari alan yapımına açılan yerler olduğu tespit edilmiştir.

TARIM ARAZİSİNDEN KONUT ARAZİSİNE ÇEVRİLEN ARAZİLER İÇİN RUHSAT VERİLMEMESİ KARARI ALINDI
Genç açıklamasının devamında Çardak belediye meclisinden ilgili araziler için ruhsat verilmemesi konusunda Belediye Meclisi kararı olduğunu da hatırlatarak “Söz konusu alanlara ruhsat verilip verilmeyeceği konusunda değerlendirme yapılmış; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü ile yapılan yazışmalar sonucunda, hukuka aykırı olarak tarım arazisi vasfından arsa vasfına çevrilen alanlar için ruhsat verilmemesine dair 23.07.2019 gün 2019/8 Sayılı meclis kararı alınmıştır ki ; bu meclis kararında ,şimdi bu kararın kaldırılması için önerge veren Ayhan Gül’ün de olumlu oy verdiğini özellikle belirtmek isterim.” Genç ayrıca kanuna aykırı şekilde yapılan İmar plan tadilatları hakkında da suç duyurusunda bulunulduğunu da hatırlatarak  “Kanuna aykırı şekilde yapılan imar plan tadilatlarının görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu değerlendirilerek, Türk Ceza kanunun 278. Maddesi’ndeki düzenleme göz önüne alınarak o dönem ki belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ve imar müdürlüğünde çalışan 2 kişi ile planları çizen proje müellifi hakkında da, 13.06.2019 ve 12.02.2020 tarihlerinde Lapseki Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurularında bulunulmuştur.
Genç açıklamasının devamında, “Anılan 17 soruşturma dosyası halen derdest olup, şüpheli eski belediye başkanı ve eski belediye meclis üyelerinin aldıkları kararların ile ilgili soruşturma izni verilmesine dair kararlara, karşı İzmir Bölge İdare Mahkemesine yaptıkları itirazlar red edilmiş olup; Lapseki Kaymakamlığı’nın soruşturma açılmasına dair kararları kesinleşmiştir. Bundan sonraki süreçte bir an önce Lapseki Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddianameleri yazması ve kamu davası açması beklenmektedir. Aradan geçen yaklaşık 2 yıllık süreden sonra, hangi siyasi düşüncelerle ve ne amaçla olduğunu bilmediğimiz şekilde tavır ve davranış değişikliğine giden kişilerce , hukuka aykırı olduğunu düşündüğümüz imar plan tadilatları canlandırılmak istenmektedir. Şu an en önemli sorumuz bu imar plan tadilatından kimlerin rant sağlayacağıdır. Çardak Beldemizin gelişmesi, belde halkının mutluluğu ve mağdur olmaması için, bireysel değil bütüncül bir imar revizyon planı yaparak; kendisinden önce yapılan hukuka aykırı imar plan tadilatlarının yarattığı olumsuz sonuçları gidermek ve çözmek için ilgili kurum ve kuruluşlarla ve ilimizin sayın milletvekilleri ile sürekli iletişim içinde olan belediye başkanımız Metin Semerci’nin; kendisinden önceki dönemlerde yapıldığı gibi, kişilerin çıkarlarını tüm belde halkının çıkarlarından üstün tutarak, hukuka aykırı şekilde davranmasını beklemek büyük bir yanılgıdır. Demokrasiler, kamusal kararlara etkin bir biçimde katılan, toplumsal sorunlara duyarlı, iktidarların işlem ve harcamalarından hesap soran, tam ve doğru bilgilendirilmiş yurttaşların omzunda yükselir. Bu nedenle şeffaflık, hesap verilebilirlik ve bilgi edinme hakkı gibi temel ilkeler, yolsuzluk hastalığının en etkili ilaçlarıdır. Bu anlayış çerçevesinde Lapseki CHP İlçe Başkanlığı olarak Belediye Başkanımız Metin Semerci ile beraber mevcut durumu sebep sonuç ilişkisi içerisinde iyi analiz ederek, yakından takip etmeye kararlılıkla devam edeceğiz.”

Ogün İnal