Covid-19 vaka sayılarında artış görülmesi nedeniyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vatandaşlara, "Lütfen tedbirlere uyalım ve aşımızı olalım" çağrısında bulundu.
 
Pandemi sürecinde yaz aylarında ve aşılama etkisi ile bir miktar düşen vaka sayılarının delta varyantı etkisi ile  daha da arttığı gözlemlendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illerdeki 100 bin nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayısını gösteren haritanın güncel halini paylaştı. Buna göre İstanbul 75.12, Ankara 57.95 İzmir 24.46 oldu. Son bir haftada vaka sayısı en çok artan iller ise Siirt, Giresun, Bingöl, Diyarbakır ve Kırıkkale oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Aşı İle Toplumsal bağışıklık elde edilene kadar tedbirlere uymak zorundayız. Sevdiklerinizi tehlikeye atmayın" dedi.
Vaka sayısı en çok arttan illeri de ifade eden Bakan Koca, “Son bir haftada vaka sayısı en çok artan illerimiz; Siirt, Giresun, Bingöl, Diyarbakır ve Kırıkkale. Aşı İle toplumsal bağışıklık elde edilene kadar tedbirlere uymak zorundayız. Sevdiklerinizi tehlikeye atmayın” dedi.

Delta varyantı etkisi Türiye genelinde olduğu gibi Çanakkale'de de vaka sayılarında artışa sebep oldu.  İllerde 100.000 nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayısını gösteren insidans haritasının güncel haline göre, 3-9 Temmuz tarihleri arasında 17,73 olan Çanakkale’deki vaka sayısı 10-16 Temmuz döneminde 21,57'e yükseldi. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca  "Aşı programını ne kadar kısa sürede tamamlayabilirsek o kadar kısa sürede salgın gündemi dışında kalırız" ifadelerini kullandı.

Yerleşik nüfusu 1 milyon olan Muğla'da bir hafta önce Türkiye'nin dört bir yanından gelen tatilciler ile birlikte nüfusu 6 milyona çıktı. Artan nüfusa paralel olarak vaka sayıları da arttı. Muğla'nın nüfusu yüzde 500 artarken, Covid-19 vaka sayıları da yüzde 100 artış gösterdi. Türkiye'de aşılamada ilk maviye dönen Muğla'da ilk doz aşılama oranı yüzde 84,5'lere ulaştı. Muğla'da 1'inci doz aşı olanların sayısı 675 bin 500'e, ikinci doz aşı olanların sayısı 428 bin olarak gerçekleşti. Üçüncü doz aşı olanların sayısı ise 103 bin kişiye ulaştı. Çanakkale ile benze aşılama oranına sahip olan Çanakkale'nin gelecekte durumu hakkında da meraklı bekleyişe ve tahminlere sebep oluyor.

İbrahim Akın Kazancı