Pandemi sürecinde her şeyin derinden etkilendiği gibi eğitim de etkilendi. Pandemi sürecinde eğitim hakkında çocukların derslerde ne gibi kayıpları olduğuna dair birçok konuda hakkında Resim İş öğretmeni Murat Zeybek ile Pandemi sürecinde resim eğitimi üzerine konuştuk.

Zeybek, “Pandemi süreci hepimizin bilmediği bir süreçti, hem öğretmenler hem öğrenciler olarak bu süreci tamamen birlikte öğrendik. Sürecin artı ve eksileri mutlaka var, ama biz öğretmenler olarak sürecin eksi taraflarını bir yere bırakıp, artı taraflarını daha çok öne çıkarmayı önemsemeye çalışmalıyız. Evet süreç zor, hiçbir zaman yüz yüze eğitiminin yerine tutmaz. Yine de hepimizin öğrendiği bir şey oldu eğitim her zaman her yerde mekan ve zaman fark etmeden yapılabileceğini gördük.  Resim dersleri online süreçte gayet başarılı bir şekilde ilerledi. Umarım en kısa zamanda her şey normale döner ve bizlerde okullarımıza geri döneriz” dedi.
 
Pandemi sürecinde uzak eğitim ile birlikte yeni bir eğitim anlayışı başladı. Birçok derste problemler yaşandı. Bu süreçte sanatsal dersler nasıl devam etti. Resim müzik gibi dersler sağlıklı yapıldı mı? Resim İş öğretmeni Murat Zeybek ile Pandemi sürecinde resim eğitimi üzerine konuştuk.
 
Kendinizden bahseder misiniz?
Ben Murat Zeybek 1990 Aksaray Doğumluyum. İlkokul ve Liseyi Aksaray'da bitirdim. Daha Sonra üniversite için Aydın’a gittim. Adanan Menderes Resim İş bölümü öğretmenliği mezunuyum. Şu an Resim-İş öğretmeni olarak görev yapmaktayım.

Öğretmenliğe ne zaman başladınız ve mesleğiniz hakkında düşünceleriniz neler?
Mesleğe 2015 yılında başladım. Mesleğin en güzel yanı çocuklarla iç içe olmaktır. Resim dersi çocukların duygu ve düşüncelerini konuşmadan anlatabileceği en güzel yöntemlerden birsidir. Çocuk eğer belli bir yaştan itibaren sanatla ilgilenirse ileriki yaşlarda kendini ifade etme etrafını anlamada estetik kaygısı gütmesinde ve topluma daha yararlı bir birey olmasını sağlar.

Türkiye’de sanat ile ilgili bir bölümün öğretmeni olmak nasıl bir duygu? Çocukların sanatla ilgilenmeleri nasıl bir duygu işliyor bu süreçte nasıl ilerleyecek?
Türkiye'de sanat dalında öğretmenler olmak güzel bir duygu fakat ben okullar yani eğitim sisteminde bu derslerin geri kaldığını düşünüyorum. Oysaki bu dersler çocuğun zihinsel, bedenen ve ruhen gelişimi açısından çok önemli dersler Özellikle anaokulu ve ilkokul kademesinde bu dersler öneminin artması gerekmektedir.

Pandemi boyunca eğitim anlamında kayıplar neler oldu? Bunlar ne ölçüde aşılır?
Pandemi süreci hepimizin bilmediği bir süreçti, hem öğretmenler hem öğrenciler olarak bu süreci tamamen birlikte öğrendik. Sürecin artı ve eksileri mutlaka var, ama biz öğretmenler olarak sürecin eksi taraflarını bir yere bırakıp artı taraflarını daha çok öne çıkarmayı önemsemeye çalışmalıyız. Evet süreç zor, hiçbir zaman yüz yüze eğitiminin yerine tutmaz. Yine de hepimizin öğrendiği bir şey oldu eğitim her zaman her yerde mekan ve zaman fark etmeden yapılabileceğini gördük.  Resim dersleri online süreçte gayet başarılı bir şekilde ilerledi. Umarım en kısa zamanda her şey normale döner ve bizler de okullarımıza geri döneriz.
 
İbrahim Akın Kazancı