Geçimini tarımsal üretim yaparak sağlayan çiftçiler, son yıllarda artan girdi fiyatlarından dolayı üretim yapmak da zorlandıklarını dile getirerek yetkililerden bazı borçlarının hasat sonuna kadar ertelenmesini istiyor.

Bölgemizde buğday ve arpa hasadının büyük çoğunluğu yapıldı. İki ay sonra ise çeltik hasadı başlayacak. Çiftçilerin belini büken en büyük sorunların başında ise girdi fiyatları geliyor. Buna bir de tarımsal elektrik faturaları eklenince çiftçiler işin içinden çıkmaz duruma geliyor.

Çanakkale merkeze bağlı Kumkale Köyü’nde geçimini çiftçilik ile sağlayan Mehmet Ali Yücel her ay 35 ile 40 bin lira arasında elektrik faturası ödediğini, ortak trafo kullanan bazı üreticilerin faturalarını ödeyemediği için tarımsal elektriklerinin kesildiğini, yetkililerden elektrik faturalarının hiç değilse sezon sonuna kadar ertelenmesini isteyerek, “Yetkililerimizden tarımsal elektrik konusuna bir çözüm istiyoruz. Fatura ödemelerimiz eylül ayına kadar ertelenirse hiç ödenmeyen fatura kalmaz. Benim kullandığım 6 trafo var ve artık ben pes dedim. Bizler üretim yapmaya çalışıyoruz ama gübre fiyatları da çok yüksek. Beş liraya pirinç geldiğini söylüyorlar eğer biz beş liraya çeltik verirsek, bu ova batara, bu çiftçi üretemez. Artık pes etme noktasına geldim. Tekrar söylüyorum tarımsal elektrik faturalarında yıllık ödeme istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ogün İnal