Çanakkale’de yer alan İnkaya Mağarası alanı Cumhurbaşkanı kararı ile kazı statüsüne çevrildi. Kararı Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük sosyal medya hesabından duyurarak kazı ekibine başarılar diledi. Prof. Dr. İsmail Özer ise çalışmaların Ağustos ayında başlayacağını duyurdu.
 
2017 yılından bugüne Troya Müzesi Başkanlığı’nda yürütülen ve Çanakkale'nin ilk mağara kazısı olan İnkaya Kazıları, bu sezondan itibaren Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında Cumhurbaşkanlığı kararı ile çevrilen alanı Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük sosyal medya hesabından duyurdu.
 
2017 yılından bugüne Troya Müzesi Başkanlığı’nda yürütülen ve Çanakkale'nin ilk mağara kazısı olan İnkaya Kazıları, bu sezondan itibaren Prof. Dr. İsmail Özer Başkanlığı’nda Cumhurbaşkanlığı kararlı kazı statüsüne çevrildi. Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, yaptığı açıklamada, "İnkaya Mağarası, 2016 yılında Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında yapılan “Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması” sırasında bulunmuştu. Mağarada 2017-2020 yılları arasında Troya Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Prof. Dr. İsmail Özer’in bilimsel koordinatörlüğündeki uluslararası bir ekip tarafından katılımlı kazılar yapılmıştı. İnkaya Mağarası, Çanakkale İl Merkezine 55 km,  Çan İlçe Merkezine 15 km. ve Bahadırlı Köyü’ne 2 km. mesafededir. Mağaranın deniz seviyesinden yüksekliği 235 metredir.  İnkaya Kazısı Çanakkale ilindeki ilk mağara kazısı olup bölgenin paleolitik çağı konusunda büyük bir boşluğu doldurmaktadır. İlimize bu kıymetli kazının kazandırılması konusunda gösterdikleri gayret konusunda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzü tebrik ediyorum. Kıymetli Hocam Prof. Dr. İsmail Özer ve İnkaya Kazısı ekibini bir kez daha tebrik etmek istiyorum. Yolunuz açık olsun" dedi.
 
İNKAYA MAĞARASI
İnkaya Mağarası, 2016 yılında Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında yapılan “Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması” sırasında bulunmuştur. Mağaranın hem dış, hem de iç dolgularında insitu halde binlerce yontmataş kalıntısı, çevreye yüzlerce metre boyunca yayılmış yontmataş aletler ve Çan bölgesinde tespit edilen 35’in üzerindeki açık alan yerleşimi mağaranın ve etki sahasının zenginliğini göstermiştir. Mağarada 2017-2020 yılları arasında Çanakkale Troya Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Prof. Dr. İsmail Özer’in bilimsel koordinatörlüğündeki uluslararası bir ekip tarafından katılımlı kazılar yapılmıştır.  İnkaya Mağarası, Çanakkale İl Merkezine 55 km., Çan İlçe Merkezine 15 km. ve Bahadırlı Köyü’ne 2 km. mesafededir. Mağaranın deniz seviyesinden yüksekliği 235 m.’dir. Mağara tavanı toprak seviyesinden 3 m. yukarıda olup, içine girilince toprak altına doğru genişlemektedir. Mağara ana bölümü 20×30 m. boyutlarında olup, kuzey-güney doğrultusunda yaklaşık olarak 50 m. kadar kayalıkların devam ettiği tahmin edilmektedir. İnkaya Mağarası, Bahadırlı köyü sınırları içerisindeki Çakmaktepe üzerinde bulunan Geç Roma-Erken Doğu Roma özellikli mozaik taban nedeniyle 2011 yılında ilan edilen 1. Derece Arkeolojik Sit alanı içerisinde kalmaktadır.
 
 
İbrahim Akın Kazancı