Sağlık Bakanlığı’nın sürdürdüğü aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor, 18 yaş ve üzeri genç vatandaşlara aşı randevusu alma hakkı geçtiğimiz cumartesi günü itibariyle açılmış oldu. Aşı randevusu MHRS sistemi ve e Nabız üzerinden alacak 18 yaş üstü vatandaşlarında aşılanması ile toplumsal bağışıklık riski gösteren nüfusun yüzde 50’sinden fazla aşılamış oldu. Aşılamayla ilgili değerlendirme yapan Doktor Özgür Çalım eğer ikinci dozlarda bu hızla giderse sanırsam bu son maskeli yaz ifadesini kullandı.
 
Haziran ayında Türkiye’nin sipariş ettiği aşıların hızlı bir şekilde gelmesinin ardından, ay içerisinde bu zamana kadar yapılan aşılamadan daha fazla aşı yapıldı. 40 yaş grubundan başlayarak 35 yaş üstü, bütün SSK çalışanları ve en son olarak da 18 yaş ve üstü vatandaşlar da randevu alarak aşılarını yaptırabilecek. Bilim kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Fahrettin Koca, ” Cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış olan bütün vatandaşlarımızı tanımlamış olacağız. Yani cumadan itibaren 18 yaşından gün almış olan herkes randevu alabilir olacak.” demişti.

Aşılamadaki hız hakkında değerlendirme yapan Doktor Özgür Çalım; Haziran ayı aşılama ayı oldu. Çok sayıda çok yaş grubu aşılar yaptı. Eğer bu ölçüde aşılama devam ederse ikinci dozda aynı hız yakalanırsa olmadığı kadar hızlı maskeleri çıkaracağız, bu aşılama bu hızla gider ve 3.dozlar elimizde olursa net bir şey söylemek mümkün olur. Bu maskeli son yazımız olur. Maskeden kurtulmamızı belki ekim ayında mümkün olur. Ekim ayında maskelerden kurtulursak hepimiz rahat bir nefes alacağımız günleri yakalayacağız. Ama unutmalı biz Eylül, Ekim ayında yeni bir mutasyon olmaz ise şayet böyle bir bekelntiyi ortaya koyabiliyoruz. Eğer bu olursa o zaman her ülkede sıkıntılar meydana gelebilir. Zaten bilim şimdiden bunu öngöremez, sadece elindeki verilere göre değerlendirir, bu ölçülere bakılırsa, önceden de söylediğim gibi bayramda bayram yapabiliriz’’ dedi

İbrahim Akın Kazancı