Çanakkale Valiliği, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale İl Özel İdaresi, Bayramiç Belediyesi ve İlgili Köy Muhtarları tarafından yürütülen ”Çanakkale Merkez ve Bağlı Köylerinde Zirai İlaç Ambalaj Atıklarının Toplanarak Bertaraf Edilmesi Projesi”  kapsamında, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kampüsü’nde konteyner dağıtım töreni gerçekleştirildi. Törene Çanakkale Vali Yardımcısı Abdullah  Köklü, İl Tarım Orman Müdürü Erdem Karadağ, İl Sağlık Müdürü Gökhan Baştürk, İlçe Müdürleri, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, muhtarlar katıldı.

14.420 KİLOGRAM BOŞ ZİRAİ İLAÇ AMBALAJ ATIĞI TOPLAMDI
”Çanakkale Merkez ve Bağlı Köylerinde Zirai İlaç Ambalaj Atıklarının Toplanarak Bertaraf Edilmesi Projesi”  kapsamında, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kampüsü’nde konteyner dağıtım yapıldı. Projenin uygulanmaya başladığı 2018 yılından bugüne kadar 14.420 kg kullanılmış boş zirai ilaç ambalaj atığı toplanarak bertaraf edildi. 2017 yılında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından projelendirilerek, Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından sağlanan finansman ile 90 adet konteyner alındı,  2018 yılında Bayramiç İlçesinde 15 köy, 4 mahalle olmak üzere toplam 19 yerleşim yerinde uygulanmaya başlandı.  Projeye 2019 yılında Ezine İlçesi de dahil edildi, Ezine Kaymakamlığı Çeltik komisyonu Başkanlığı, Ezine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve İlgili Köy Muhtarlıkları tarafından 30 köy 7 mahalleye 45 adet konteyner alınarak proje uygulanmaya başlandı.  Çanakkale Merkez ve Bağlı köylerinde 2020 yılında toplam 245.510 dekar tarım alanı içinde; 168.639 dekar alanda tarla bitkileri, 24.168 dekar alanda sebze ve 51.211 dekar alanda meyve üretimi yapıldı. Bu alanlarda yaklaşık 315.696 kg katı ve 126.301 litre sıvı zirai mücadele ilacı (pestisit) kullanılmıştır. 2020 yılı içerisinde 3 defa olmak üzere Bayramiç Baraj Gölü Havzasında bulunan 15 köy 4 mahallede ve Ezine’deki 30 köy 7 mahallede  bulunan toplam 135 adet konteynerlerde biriken ambalaj atıkları belirli aralıklarla ve uygun araçlar (lisanslı) ile toplanarak imha noktasına gönderildi ve imhası sağlandı. Bu kapsamda Çanakkale Merkez İlçeye bağlı 24 köy proje kapsamına alındı. Bu köylerin seçiminde tarımın yoğun yapıldığı ve dolayısıyla Bitki Koruma Ürünlerinin kullanımı yüksek olan köyler dikkate alınarak seçildi.  Proje Çanakkale Valiliği Çeltik Komisyon Başkanlığında, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale İl Özel İdaresi ve İlgili Köy Muhtarlıkları tarafından ortaklaşa yürütülecek. Proje kapsamında 24 köye toplam 50 adet plastik konteyner dağıtımı yapılacak. Köylere dağıtımı yapılan konteynerlerin zirai mücadele ilaç karışımlarının hazırlandığı uygun yerlere yerleştirilmesi ve dolum durumlarının düzenli kontrol edilmesi Köy Muhtarlıkları sorumluluğuna bırakıldı. Köylerde bulunan Konteynerler, dolması halinde (Muhtarlıkça haber verilmesi durumunda) zaman geçirmeden köylerden İl Özel İdaresi tarafından uygun lisanslı araçlarla alınarak Bayramiç İlçe Merkezinde bulunan geçici depolama alanına nakli yapılacak.  Burada biriken atıklar, yine uygun araçlar (lisanslı) ile imha noktasına gönderilecek. Projenin kapsamı ileri yıllarda Eceabat, Gelibolu, Lapseki ve Ayvacık İlçelerimizi de kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor.  

ÜRETİM ALANLARI VE DOĞANIN KORUNMASI ÇOK ÖNEMLİDİR
Tarımsal İlaç Ambalaj Atıklarının Toplanması Projesi, Konteyner Dağıtım Töreninde Konuşan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ : “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kimyasal ve toksik atıklar birçok alanda tehdit oluşturmaktadır. Tarım alanlarında bitki hastalık ve zararlıları ile yabancı otları yok etmek amacıyla yoğun olarak kullanılan Bitki Koruma Ürünleri (pestisitler) ülkemizde tehlikeli atık olarak değerlendirilmektedir. Tarımsal faaliyetler sonucu oluşan zirai ilaç ambalaj atıklarının çevreye bırakılması sonucu önemli ölçüde çevre kirliliği oluşturmaktadır. Tarımsal verimliliğin, kalite ve sürdürülebilirliğin yanı sıra insan sağlığı ile doğal denge, yeraltı ve yerüstü suları,  biyolojik çeşitlilik ve çevrenin korunması yönünden, zirai ilaç ambalaj atıkların toplanarak bertaraf edilmesi çok önemlidir. Proje kapsamında  2017 yılında il olarak çok kıymetli bir projeye imza attık. Bayramiç’te 15 köyü ve 4 mahalleyi kapsayacak Zirai İlaç Atıklarını Bertaraf Etme Projesiydi. Burada İl Özel İdaremiz, İl Müdürlüğümüz ve aynı zamanda belediye başkanlarımız ve muhtarlarımızla bu projeye imza attık. Projeyi bu zamana kadar devam ettiriyoruz. Başarılı bir şekilde devam ediyor ve aynı zamanda bu 3 buçuk sene içerisine baktığımız zaman toplamda 15 ton civarında zirai ambalaj atığını biz toplayıp, bertaraf etmişiz. Sayısal olarak bunu verecek olursam, yaklaşık 300 bin adet zirai ilaç ambalajını doğaya atılmadan toplamışız. Bu çok ciddi bir başarı bizim için. Bu yetmedi biz geçen yıl Ezine Tetkik Komisyonu, kaymakamlık, il müdürlüğümüz orada da bir proje yaptık. Bayramiç projesine bunu ekledik. Yani 45 tane daha konteyner aldık, bu konteynerları zirai ilaçlamanın yoğun olarak yapıldığı 37 yerleşim bölgesine yerleştirdik ve bu projenin içerisine dahil ettik. Bu sene de yine merkez köylerimizden ilaçlamanın yoğun olduğu 24 köyümüze 50 konteynerın dağıtımını muhtarlara teslim ederek yapacağız. Bu proje ile birlikte ciddi anlamda çevre kirliliğini önlemiş olacağız. Biz bunun, önümüzdeki yıl içerisinde Çanakkale’nin tamamına yayılmasını, tamamında uygulanmasını tavsiye ediyoruz. Şöyle bir istatistik verecek olursam; Çanakkale’de bir yılda 1.800 ton zirai ilaç kullanılmaktadır. Bunu ambalaj sayısı olarak düşünürsek 3 milyon 650 bin adet ambalaja tekabül ediyor. Çanakkale’de kullanılan ilacın ambalaj sayısı 3 milyon 650 bin, bir yılda. Ambalaj ağırlığı üzerinden gidersek 180 ton zirai ilaç ambalajının burada kullanıldığını ve bunun birçok yerde gelişigüzel doğaya bırakıldığını biliyoruz. İnşallah Çanakkale ili olarak ülkemize bir örnek teşkil etsin diye başlatmış olduğumuz bu projeyi bütün ilgili kurumlarla birlikte devam ettireceğiz. Daha da yaygınlaştırarak ile geneline yayacağız. Benin bir talebim de, bu ilaç üreten firmalara. Biz bu projeyi 2017 yılından beri sürdürüyoruz. Bu ilaç üreten firmaların da çevreye duyarlılığı için, buradan başlamak üzere Türkiye’deki bütün illerimize kendilerinden ciddi anlamda bir yardım bekliyoruz.” dedi.

PROJENİN DEVAM ETMESİ ÇOK ÖNEMLİ
Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya’da yaptığı konuşmada : “Bu projenin öncesi var. 2017 yılında Bayramiç bölgesinde, baraja çevre köylerden atıklar geliyordu ve çevreye ciddi şekilde etkisi oluyordu. Bunun farkına varıldı ve Bayramiç Barajı ile ilgili bu çalışma orada yapıldı. Proje öncesi ve sonrasına baktığımızda barajdaki görüntüde çok büyük fark ortaya çıktı. Görsel farkın yanı sıra oradaki canlıların, doğanın korunması ile ilgili bir fark oldu. Bizden önceki nesillerden yaşadığımız coğrafyayı miras olarak aldık, biz de temiz olarak bu mirası bizden sonraki nesillere bırakmakla yükümlüyüz. Bu coğrafyamızı kirletmeden bırakmamız için bu yönde yapılan çalışmaları çok değerli buluyoruz. İnşallah bu konteynerleri teslim alan arkadaşlar da köylerinde projeyi iyi yönetirler ve en azından ilaç atıklarından bölgemizi korumuş oluruz.” ifadelerine yer verdi.

PROJE İLE ZİRAİ İLAÇ KUTULARI BİR YERDE TOPLANIYOR
Törende konuşan Taşlıtarla Köyü Muhtarı Selahattin Kocaman da  “Üç dönemdir muhtarım ve bu proje atık kutular için ideal bir proje. Bu zamana kadar görüyorduk; vatandaş gidiyor ilacını dolduruyor tankerine çeşme başında ilaç kutusunu oraya atıveriyordu. Çeşmenin başında 10-15 tane kutu oluyordu. Bu yüzden bu proje için Tarım İl Müdürlüğüne çok teşekkür ederim.  Bizim köy ufak bir köy ama daha büyük köylerde bu sorun daha büyük gözüküyor. Bu yüzden çok teşekkür ederim bu proje için.” dedi.

Konuşmaların ardından Çanakkale Vali Yardımcısı Abdullah  Köklü, İl Tarım Orman Müdürü Erdem Karadağ törene katılan proje ortağı köy muhtarlarına konteynerini teslim ettiler.
 
Ogün İnal