Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya son dönemde piyasada arpa ve buğday alımlarında, bazı gruplar tarafından fiyatların geri çekilmeye çalışılması hakkında gazetemize özel değerlendirmeler yaptı. ‘’Üreticinin emeklerini alması için bu konunda sonuna kadar takipçisi olacağız‘’ diyen İsmail Kaya arpanın ve buğdayın önümüzdeki yıllarda da üretiminin devam edebilmesinin çok kıymetli olduğunun altını çizerek her kesimin çiftçinin üreticinin yanında olması gerektiğinin altını çizdi.
 
Buğday ve arpa fiyatlarının geri çekilmeye çalışılması ile değerlendirmeler yapan İsmail Kaya, “Şimdi özellikle bundan bir ay önce açıklanan fiyatlardan sonra, tekrardan malın azlığına çokluğuna göre ortada bir piyasa oluştu. Bazım kurum ve kuruluşlar 2600 TL gibi arpayı, 2500 –2600 civarında da buğdayı alabileceklerini açıkladılar, ancak bu fiyatların açıklanmasıyla da beraber daha düşük fiyata mal almaya çalışan piyasa aktörlerinden diyelim, bazı kurumlar diyelim. Bir şekilde fiyatın buralardan daha aşağıya gelmesini amaçlayaraktan bir üslup geliştirmeye bir lobi oluşturmaya çalıştırdılar. Sağı solu arama başladılar. Bu fiyatları veren kurum ve kuruluşların yanlış yaptığını daha ucuz fiyatlara mal alacaktık biz demeye kadar lafı götüren bazı konuşmalara kulağımıza geldi. Dolayısı ile bununda yanlış olduğu, hatta 2600 Tl’ lik piyasada kendiliğinden oluşmuş, ilk etapta 2600 liranın bile üreticiyi girdi fiyatlarındaki artışı hesap ettiğimizde, ciddi şekilde 2600 TL'lik fiyatların kurtarmayacağını düşünmekteyiz. Dolayısıyla en azından oluşan 2600 TL'lik fiyatın devam etmesi ve sezon sonuna kadar bu fiyatın altına inmeden devam etmesi için konunun muhataplarının üretici için beraber hareket etmesi gerektiğini, anlattık anlatmaya devam edeceğiz.  Bunun karşısında durup daha ucuza ürün almaya çalışan bununla alakalı lobi çalışması yapan arkadaşları da sağ duyulu olmaya davet ediyoruz. Üretecinin yanında olmaya davet ediyoruz. Üreticinin emeklerine saygı duymaya davet ediyoruz. Dolayısıyla bu sezonda ciddi şekilde her şeye zamlar gelmişken üreticinin ürettiği ürünlerin fiyatlarının aşağıda kalması beklemezdi zaten, dolayısıyla ile üreticinin emeklerini alması için bu konunda sonuna kadar takipçisi olacağız ‘’ dedi.
 
Fiyatların düşmesini isteyen kimler ve bu fiyatlardan alıp yaparız derlerse üretici bu durumda ne yapmalı,  piyasanın durumu nasıl olur sorusuna İsmail Kaya, ‘’Yani yapmaya çalışan grupların olduğunu, ben isim veremem ama kulağımıza gelen çalışma yürüten, piyasayı aşağı çekmeye çalışan grupların olduğunu takip etmek, görmekteyiz. Yani bunlar sağı solu arayaraktan fiyatların aşağıya gelmesini arzuluyorlar, bunu da açık açık söylüyorlar zaten, Dolaysıyla ben konunun muhataplarının bu yönde söylemler aldırış etmemesi gerektiğini, üreticinin lehine hareket etmesi gerektiğini bu üreticinin önümüzdeki günlerde de bu millete lazım olduğunu, düşünmekteyiz. Onun için bu yönde çalışma yapanlara konunun muhataplarının itibar etmemesinin üreticinin de malını değerinde satması için ciddi şekilde fiyat araştırması yaparak ürününü satması gerektiğini düşünmekteyim’’ diye konuştu.
 
Ürünlerini hak ettiği fiyatlarda satamazsa üretici açısından nasıl bir durum olacağını
anlatan Kaya, ‘’Eğer hak ettiği fiyatlarsa satış olmaz ise üretici açısından üzüntü verici bir şey olur. Üreticinin kullandığı girdi maliyetleri ortada, yani üreticinin kullandığı mazot fiyatları ortada, üreticinin kullandığı gübre fiyatı ortada, üreticinin kullandığı ekipman fiyatları ortada, üreticinin kullandığı diğer girdi işte ilaç gibi, işçilik gibi diğer girdi fiyatları, dolayısıyla şu anda mevcut fiyatın altında ürün satsa para kazandığını düşünecek belki ama bir ekipman almaya bir 2021 için üretim yapmak için girdi maliyetleri harcamaya başladığında duvara toslayacak dolayısı ile biz bu fiyatların gerilemesi  asla kabul edilebilir bir şey değil. Kendiliğinden oluşan bir fiyat, kendi kendine ulaşmış arz talep dengesine göre oluşmuş bir fiyat, dünya fiyatlarına ulaşmış bir fiyat, dünyadaki fiyata uyduk, belki garip gelecek ama 2600-2700'lük fiyatalar dünya fiyatları, dünyada bu ürün bu fiyata alıcı buluyor. Eğer dünyada bu fiyattan alınıp satılıyorsa bu ürünler, neden 2.200 TL den satın alsın, Dolayısı ile böyle çalışma yapan arkadaşları 2 defa değil 1000 defa kınıyoruz. Dolaysıyla üreticinin ürünlerini yok pahasına satın almak kimsenin işine gelmez. Bu üretici bu yıl lazımdı, seneye de lazım önümüzdeki yıllar bugünkünden daha fazla lazım olacak. Dolaysıyla üreticiye sahip çıkmak,  geleceğimize
sahip çıkmak demektir. Ben bu noktada bütün arkadaşları üreticinin yanında olmaya davet ediyorum. Aksini düşünmek bile istemiyoruz ‘’ şeklinde ifade etti.

“ÜRETİMİN AZALMASINDA EN BÜYÜK SEBEP KURAKLIK”
 Bu aşağı yönde fiyat değişimi gerçekleşirse üretimin önümüzdeki yıllarda azalmasına sebep olur mu? sorusuna da İsmail Kaya;‘’ Üretimin azalmasının en büyük sebeplerinden birisi kuraklık, bazı bölgelerde kuraklık ile sıkıntılar yaşıyor. Ama ikinci sebepte üretici kazanamadığı için, üretimden çıkıyor ve böyle sorunlar yaşanıyor. Şöyle değerlendirmek lazım girdi maliyetlerinde bizim kullandığımız ana ürünlerde yan ürünlerde yüzde yüzlerin üzerinde artış varken bizim ürettiğimiz ürünün aynı kalması nasıl düşünebilir, kabul edilebilir. Her şey ’de Avrupa'yı dünyayı örnek gösteriyoruz. Burada o fiyatların altında satılmak isteniyor, bugün üreticinin yanında olmazlarsa yarın üreticiyi bulamayacaklar. Bugün hububatla ilgili sıkıntı yaşarız, yarın hak ettiğini kazanamayan adam, domatesten çıkar, yarın kazanamayan üretici kirazdan çıkar dolayısıyla ile yarın her şey çığırından çıkar ‘’dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı