Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve Rating Akademi ortaklığı ile 3-4-5 Haziran 2021 tarihleri arasında ile organize edilen Uluslararası Küresel İklim Değişikliği Kongresi gerçekleşti. Online olarak gerçekleşen kongreye Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Prof. Dr. Suat Uğur, Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sibel Tan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yıldırım, Rating Akademi Kurucusu ve CEO’su Prof. Dr. Mehmet Şahin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve Rating Akademi ortaklığı ile 3-4-5 Haziran 2021 tarihleri arasında ile organize edilen Uluslararası Küresel İklim Değişikliği Kongresi gerçekleşti. Açılış konuşmalarını sırasıyla Rating Akademi Kurucusu ve CEO’su Prof. Dr. Mehmet Şahin, Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sibel Tan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yıldırım, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Suat Uğur, Prof. Dr. Bünyamin Bacak gerçekleştirdi. 43 üniversiteden, 7 ülkeden katılımcı, toplam 22 oturum 112 bildiri, 10 adet poster bildiri, 10 adet konusunda uzman davetli konuşmacının konuşması ile kongre tamamlandı. Kongereye katılanlar arasında yer alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bitki genetiği ve Biyoteknolojisi alanında Doktorant olarak görev yapan Çağlar Kaya kongre hakkında değerlendirmeler yaptı. Küresel iklim değişikliğinin sebeplerini ve buna karşı neler yapılması gerektiğini sıraladı.

Çağlar Kaya, ‘’Bilindiği gibi tüm canlıların yaşamını tehdit eden küresel iklim değişikliğine neden olan  bir çok etken sayabilmekteyiz. Birinci etken nüfus artışı, 2021 yılı itibariyle dünya nüfusunun 7.5 milyarın üzerine çıkması küresel iklim değişikliğinin temel sebepleri arasında yer almaktadır. Artan insan sayısına bağlı olarak kişi başına düşen enerji kullanımı da artmaktadır. Bu ise daha fazla endüstriyel üretim ve çevre kirliliği anlamına gelmektedir. İkinci etken çevre kirliliği, çevre konusunda her ne kadar bilinç düzeyi artmış gibi görünse de hala milyonlarca insan çevresini kirletmeye devam etmektedir. Toprak, su ve hava kirliliğine yol açan atıklar, küresel iklim değişikliğinin temel nedenleri arasında gösterilmektedir. Üçüncü etken sera etkisi, küresel ısınmanın başlıca sebebi, dünyadaki ısının atmosferde biriken gazlar tarafından tutulmasıdır. Biriken gazlar sera etkisine, sera etkisi de iklim değişikliğine yol açmaktadır. Küresel iklim değişikliği neticesinde buzullar erimeye başlamış, birçok canlı türü yok olmuş ve birçok hayvan nesli tükenmek üzere olan canlılar sınıfına dahil edilmiştir. Mevsimlerde normal sayılmayan sıcaklık artışları gözlemlenmiş, toprak ve su kaynaklı birçok hastalık ortaya çıkmıştır. Tüm bunlara ek olarak sel ve erozyon nedeniyle dünya genelinde binlerce kişi evsiz kalmıştır. Peki küresel iklim değişikliğini önleyebilmek adına neler yapabiliriz? Elbette ki birçok şey. BM Hükümetler arası İklim Değişikliği Panel'i (IPCC) yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor: Her tüketim ürününde düşük karbon talebinde bulunun. Daha az kırmızı et, süt, peynir ve tereyağı satın alıp daha çok yerli üretim gıdalar tüketin, gıda atıklarını azaltın. Seyahat yöntemlerinizi değiştirin. Elektrikle çalışan otomobiller kullanın ama kısa mesafeyse yürüyün veya bisiklete binin. Uçaklar yerine trenleri, otobüsleri kullanın. İş için seyahat etmek yerine, video konferansla iletişim sağlayın. Yıkanan çamaşırları kurutma makinesine atmayın, çamaşır ipinde kurutun.Evlerinize yalıtım sistemi kurun. IPCC ayrıca, ışıklandırmanın enerji tüketimini azaltmaya etkisinin genelde düşünüldüğünden daha az olduğunu, su ısıtmak için kullanılan enerjinin etkisinin de tahmin edilenden daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. IPCC raporunda, insanların bir ürün satın alırken yaktığı enerjinin doğaya etkisinin ne olacağı konusunda çok düşünmediğini de ifade etmiştir. Ayrıca ekonomik faaliyetlerden kaynaklanan emisyonların tüketim alışkanlıklarımızla yakından bağlantılı olduğu açıktır. Tüketimin azaltılması ve çevre üzerinde daha az etkisi olan ürünlerin ve hizmetlerin tüketilmesi, bu ürünlerin ve hizmetlerin üretim ile satış şekillerinde bir kaymaya neden olacaktır. Sonuç olarak, iklim değişikliğine karşı yapılacak eylemler evde başlamaktadır’’ dedi.

“ÇÖZÜME DÖNÜK HEDEFLERİN OLUŞTUĞU BİR KONGRE OLACAĞI İNANCINDAYIM”
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yıldırım ise, “Düzenlemiş olduğumuz kongre, iklim değişikliğinin çeşitli sektörler üzerindeki potansiyel etkilerini küresel ölçekte değerlendirmesini yapmayı ve farklı çözüm önerileri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda hem ülkemizden hem de farklı ülkelerden, farklı disiplinlerdeki araştırmacıların gönderdiği 112 bildiri ile çağrılı konuşmacılar, kongrenin devam ettiği üç günlük süre içerisinde çok değerli bilgileri bizlerle paylaşacaklar. Uluslararası Küresel İklim Değişikliği Kongresinin bu farklı disiplinlerin tüm bileşenlerini bir araya getirdiğini düşünüyorum. Konuya ait sorunların belirlendiği ve çözüme dönük hedeflerin oluştuğu bir kongre olacağı inancındayım. Bu kapsamda bize her konuda desteklerini sunan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat’a Rektör Yardımcılarına, tüm bilim insanlarına, özel sektör temsilcilerine, STK’lara ve kongrenin tüm bileşenlerine ve katılımcılara teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

“ARTAN GAZLARIN KÜRESEL ISINMAYA NEDEN OLDUĞUNU SIKLIKLA DUYUYORUZ”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur da,  “İnsan faaliyetleri, endüstriyel tarım ve enerji tüketiminin artması sonucunda atmosferde miktarı, yoğunluğu sürekli değişen ve artan gazların küresel ısınmaya neden olduğunu sıklıkla duyuyoruz.  İklim değişiklikleri ile birlikte kuraklık, çölleşme, yağışlardaki dengesizlikler, su baskınları, tayfunlar, fırtınalar gibi pek çok meteorolojik olayla karşılaşıyoruz ve bunların sonuçları bizleri derinden üzüyor ve bunlara çözümler bulmaya çalışıyoruz. Küresel iklim değişikliği ve ısınmanın pek çok nedeni olmakla birlikte bu nedenin ortaya çıkardığı sonuçların küresel ölçekte olduğunu da biliyoruz. Yani dünyanın herhangi bir yerinde ortaya çıkan bu değişiklikler dünyanın başka yerlerindeki koşulları da etkilemektedir. Bu anlamda bütün ülkeler küresel iklim değişikliklerinden etkilenmekte, değişimlere uyum sağlayamayan, gerekli önlemleri alamayan az gelişmiş ülkeler ise küresel iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerine maalesef daha fazla maruz kalmaktadırlar. Hükümetler arası iklim değişikliği paneli tarafından yapılan araştırmalara göre Akdeniz Havzasında sıcaklığın artacağı, yağışlarda %20’ye varan azalmalar olacağı, toprak neminin azalacağı, deniz seviyesinin yükseleceği ortaya konarak bugün ve gelecek açısından bu kaygıların ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterilmektedir. Dünya genelinde 2 derece sıcaklık artışının tahıl verimliliğinde % 5, 4 derece sıcaklık artışının ise verimlilikte %10 azalmaya neden olacağı bunun da Akdeniz Bölgesinde verimdeki azalışın  %25- 35 aralığında olacağının öngörülmesi bu anlamdaki kaygıyı daha da artırmaktadır. Tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan bu değişikliklerin sonuçları toplumsal refahı kaçınılmaz olarak etkilemektedir. Bu kongrede sunulacak bildirilerin, araştırmaların tüm dünyanın karşı karşıya olduğu küresel iklim değişikliği ile ilgili sorulara ışık tutmasını temenni ediyor ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat adına kongrede emeği geçen herkese başta Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Yıldırım’a, Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sibel Tan olmak üzere teşekkür ediyorum” dedi.

İbrahim Akın Kazancı