Pandemi sürecinde zor günler geçiren turizm sektöründe 1 Haziran’da başlayan yeni normalleşme ile birlikte hareketlilik yavaş yavaş başladı. Erken rezervasyon kampanyaları ile Covid 19 salgının etkilerinden kurtulmaya çalışan tur operatörleri ve seyahat acenteleri farklı imkanlar sunuyor.

Seyahat acentalarının yeni sezon hakkında beklentilerini ve genel durumu İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren turizm acentası işletmecisi İkbal Akça, "Daha çok uygun bütçeli yakın bölgelere kısa turlar tercih ediliyor” derken, turizmci İsmet Balkan ise,  “Acenteler turlarını koydular, rezervasyon ve teklifler de geliyor, ama herkeste ne olacak korkusu hakim, yarın ne olacağı belli değil, bu nedenle acenteci kapora alamıyor. İnsanlar rezervasyon yaptırıyorlar ama kapora vermiyorlar, vermedikleri için de acente tam anlamıyla rezervasyonu yatıramıyor veya otobüs anlaşma yapamıyor, tekrar bir kapanmaya tekrar kısıtlamaya gidilir mi muamması yüzünden ikilemler var” dedi. 

Kovid 19 Sürecinde en çok etkilenen sektörlerden biri de turizm sektörü oldu. Özellikle geçtiğimiz yaz sezonunda rezervasyonlardan, kalış süresine, paket seçimlerine kadar birçok değişkeni Pandemi belirledi. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan yeni normal ile Haziran ayı itibariyle önümüzdeki yaz sezonunun nasıl olduğu, hangi paket turlara yöneldiğini Çanakkale'de acente işleten turizmcilere sorduk.

“TALEPLER YAVAŞ YAVAŞ OLUŞMAYA BAŞLADI”
İkbal Akça; ‘’Daha çok yakın bölgeler kısa turlar tercih ediliyor, şu anda gözlemlediğim hazırladığımız programlar var müşteriler daha çok dediğim gibi fiyatı uygun ve kısa programları tercih ediyor. Yani günübirlik ya da bir gece konaklamalı artık bir haftalık on günlük turları etmiyorlar şu anda bir de fiyatlarda çok yükseldi, takdir edersiniz otellerin fiyatları yüksek. Yakıt fiyatları arttığı için araçların uçakların da tarifeleri yüksek, insanlarda da para yok, çok fazla para da harcamak istemiyorlar. Bu süreçte uygun bütçeyle gezmek istiyorum. Çünkü herkes bunalmış durumda artık. Tabii biz de hazırladık programlarımızı diğer acenteler gibi sezona hazır başlamak istedik. Talepler yavaş yavaş oluşmaya başladı, yurtdışı için 1 Haziran’dan sonra Avrupa Birliği kapılarını açacağını duyurdu ama daha net tam bir şey yok. Yakın yerlere doğal turlarda talep elbette artıyor, doğal alanlarda insanlar temiz havada yürümek istiyor, yakın yerlerde gezmek istiyor, akşama evde olmak için öyle talepler daha fazla tabii. Muhtemelen ileriki zamanlarda talepler biraz artabilir. Arada elbette uzak turlar da soranlar var, sormuyorlar değil, arada ilgilenenler var ama ben kendi acentem adına söylüyorum biz genelde uçak turu yapıyoruz, diğer acenteci arkadaşlar otobüs turu hazırlıyor, fiyatlar artıyor eski GAP, eski Karadeniz turu fiyatları yok otobüslerde yarı dolu gidiyor biliyorsunuz,  bu da maliyeti arttırıyor’’ dedi.

“MÜŞTERİLERDE ÜRKEKLİK VAR”
Turizmci İsmet Balkan da, ‘’Sıkıntılı bir durum tabii, müşterilerde bir ürkeklik var bu ürkekliği gidermek gerekiyor. Yani otobüslere binip ondan sonra toplu grup halinde geziler biraz çekinceler oluşturuyor şu an için bazılarında, tabii acenteler turlar yapmak zorunda başka türlü mümkün değil.  Çanakkale’de de belli dönemler var turizmi çok hızlandığı, 18 Mart dönemi 25 Nisan dönemi ama gel gelelim bunların hepsini geçirdik. Artık bundan sonra sadece yurtdışından gelecek veya okullar kapandıktan sonra İstanbul ve büyük şehirlerden gelecek insanlar hatta Çanakkale’de gelip gezen insanlar yani biraz daha toparlanma dönemindeyiz diyebiliriz. İnsanlar üzerindeki çekinceler var tabii çünkü herkesin beklentisi kısıtlamaların tamamen sona ermesiydi oysa bakıyoruz ki kısıtlamalar kısmen sona erdi erdirildi yani bu kısıtlı bir devam etmesi gibi bir şey oldu. Çünkü insan geldiği zaman dinlenmek istiyor restoranlar açıldı, ama belirli bir zamanda kısıtlandı. Bu kısıtlama devam ederse hafta sonu pazar günleri dışarı çıkma kısıtlaması getirilirse kimsenin tatile çıkma gibi bir düşüncesi oluşmadı. Yakında işlerin normale dönmesi söz konusu değil gibi ama acenteler ve turizm de yani şu anda yakın zamanda bir de şehir içinde tur düzenleme beklentisi pek yok açıkçası Acenteler turlarını koydular rezervasyon da teklif geliyor elbette ama şöyle bir durum var yarın ne olacağı belli değil insanlar rezervasyon yaptırıyorlar.  Kapora vermiyorlar, vermedikleri acente de tam anlamıyla rezervasyonu yatırmıyor veya otobüs anlaşma yapamıyor, tekrar bir kapanmaya tekrar kısıtlamaya gidilir mi? Muamması yüzünden turistte gidilir gidilmez ikilemi oldu,  bir güvence verilemedi bunun bu güvencenin verilmesi kolay değil ama açıkçası turlar satışa sunuldu, acenta turları var, doğu  turları, Karadeniz  ve Ege turları var. Bunlar satışta, fakat herkeste ne olacak korkusu hakim, acenteci kaparo alamıyor, müşteri kaparo vermek istemiyor, netlik yok. Haziran itibariyle  turizm sektörü açılma düşüncesi içindeydi ama tam olmadı. Hafta sonu, pazar günkü süreç sıkıntılı. Ne demek tam hafta sonu siz tatile gidiyorsunuz hareketleniyor turizm, siz pazar günü dışarı çıkmama kuralı var denince düşünüyorsunuz. O bakımdan çok kötü oldu durum, otellere giriş yapan insanlar yabancılar gelse de Çanakkale çok yabancı turist alan bir yer değil, yerli turistin de pazar günü de kapalı olursa gezme işlemi gerçekleşmiyor” ifadelerini kullandı.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı