Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “ Merkez Bankası başkanımla görüştüm. Faizleri düşürmemiz şart" şeklinde faiz açıklamalarının ardından Dolar kuru 8,81'e yükselerek TL karşısında tüm zamanların rekorunu kırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz gün katıldığı TRT canlı yayınında "Yani bu konuda ben yine aynı iddianın peşindeyim. Hatta bugün de Merkez Bankası başkanımızla görüştüm. Yani bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart; onun için de yani temmuz-ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın" dedi. Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından TL, dolar karşısında yaklaşık yüzde 2,5 değer kaybederek TL/dolar paritesi 8,81'e yükseldi. Daha önce tarihi rekoru 8,61 seviyesi olan Dolar/TL paritesi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Haberi yazarken doların 8.60 seviyesinde sabit kaldığı dolar bir süre daha böyle seyretti.

Peki ama dolar neden artıyor. Faiz ile dolar ilişkisi nasıl ele alınmalı soruları akıllara geliyor. Bir süredir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dillendirilen faiz döviz ilişkisi ile süregelen tanım hala devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan son katıldığı yayında da ‘’Hatta bugün de Merkez Bankası başkanımızla görüştüm. Yani bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart; onun için de yani Temmuz-Ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın" demesinin ardından döviz tekrar artış ivmesine girdi. Sosyal medyada en çok konuşulan konu bu olurken, Ekonomiyseler merkez bankasının bir sonraki hamlesinin faiz indirimi olması halinde doların bir miktar artabileceğini düşünüyor.

İbrahim Akın Kazancı