Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Yasin Hacımusalar 1 Haziran’dan itibaren yürürlüğe giren kademeli normalleşme sürecinde eğitim alanında yüz yüze eğitime geçilmesi konusunu İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi. Hacımusalar, “Yüz yüze eğitim kararı gece saatlerinde  açıklanıyor, uygulama sabah başlatılıyor. Veliler, öğrenciler ve öğretmenler hazırlıksız yakalanıyor, karar tam bir plansızlık örneği ve eğitimde karşılığı yok” dedi.

Türkiye genelinde Kovid-19 salgın tedbirleri çerçevesindeki kademeli normalleşme kapsamında, 1 Haziran Salı gününden itibaren tüm ilkokullarda ve okul bünyesindeki ana sınıflarında haftada 2 gün yüz yüze eğitime başlandı. Diğer okul öncesi eğitim kurumlan mevcut durumda olduğu gibi tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime devam etmesi kararlaştırıldı. 7 Haziran Pazartesi günü ise tüm ortaokul ve liselerde haftada 2 gün yüz yüze eğitime geçilecek. Köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki okullarda yüz yüze eğitime 1 Haziran Salı gününden itibaren haftanın 5 günü tam zamanlı olarak başlandı.

2 Temmuz Cuma günü sona erecek olan 2020-2021 eğitim öğretim yılında son alınan kararı değerlendiren Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Yasin Hacımusalar, “Yirmi günlük süreci kapsayan kararın ani ve plansız açıklandığını, velilerin, öğrencilerin ve öğretmenlerin hazırlıksız olduğunu belirtti.

“VELİLERDE VE ÖĞRENCİLERDE EĞİTİM KONUSUNDA GÜVENSİZLİK VE İSTİKRASIZLIK OLUŞTU”  
Hacımusalar, “Milli Eğitim Bakanlığı kararı bir gün önce açıkladı. Gece saatlerinde karar açıklandı, sabah 09:00’da eğitim ve öğretimin başlayacağı belirtildi. Velilerin beklemediği bir durumdu. Bu bir plansızlık örneğidir. Velilerde ve öğrencilerde eğitim konusunda güvensizlik ve istikrasızlık oluştu.   Bazı kesimlerdeki çocukların okula gitmeme nedeni ya tarlada çalışıyor, ya yoksul. Bu durumda okula devam etme durumu çok düşük. Öte yandan karar planlı ve programlı yapılmadığı için amacına ulaşmaktan uzaktır. Bu tür kararların belirli hazırlıkların yapılması adına birkaç gün önceden açıklanmadı gerekir. Her zaman dediğimiz gibi kararları alırken, eğitim sendikalarının, sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınmalıdır. ‘Ben yaptım, oldu’ mantığı yanlıştır. 20 günlük bir sürede, haftada iki gün yüz yüze eğitim kararı alınırken, uzaktan eğitim de devam edecektir. Ama kararın eğitimde bir karşılığı yoktur” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRETMENLER RİSK ALTINDA”
Öğretmenlerin aşılama sürecinin de henüz tamamlanmadığını belirten Yasin Hacımusalar, “Öğretmen yaş grubunun çoğunluğu 20 ve 40 yaş arasıdır. Aşılama tamamlanmamıştır, testler yapılmıyor, ama  salgın riski devam etmektedir.  Haftaya da LGS Sınavı var. Ondan sonra eğitim ve öğretim bitecek” dedi.

Özel Haber: Mine Tarım