Çanakkale Boğazı'nda birkaç aydır etkili olan deniz salyası olarak bilinen Müsilaj lodosun etkisiyle kent merkezinden geçen Sarıçay'a kadar görüldü. Sadece Çanakkale merkezde değil Gelibolu’da da görülen Müsilaj yaz sezonu için vatandaşları endişelendirmeye devam ediyor.

Çanakkale Boğazı'nda uzun süredir etkili olan deniz salyası olarak bilinen Müsilaj, lodosun etkisiyle kent merkezinden geçen Sarıçay'ı da kapladı. Marmara Denizi’nin yanı sıra Çanakkale Boğazı'nda da aylardır hakim olan Müsilaj, endişelendiren görüntüsünün yanı sıra, avcılığı ve denizde balıkları da kötü yönde etkiliyor. Vatandaşlar arasında deniz salyası olarak da bilinen müsilaj, boğazın belli bölgelerinden sonra, lodosun etkisiyle kent merkezinden geçen Sarıçay'ı da kapladı. Sarıçay' da ki durumdan rahatsız olan vatandaşlar bu duruma karşı tepkilerini sosyal medyadan paylaşarak tepki gösterdi. Çanakkale’de Gelibolu ilçesinde de son zamanlarda artan müsilaj Çanakkale turizmi için tedirginliği de arttırdı.

Müsilajla ilgili en dikkat çeken açıklamaları Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, halk dilinde deniz salyası olarak da bilinen müsilajın özellikle dere ve kanalizasyon sistemlerinin denize aktığı yerlerde görüldüğünü söylemişti.Perinçek, “Deniz üzerinde beyaz yelpazenin tam ortasına Erenköy kanalizasyonu akıyor. Bu kanalizasyondaki kimyasal artıkların ve tatlı suyun bu bakterileri artırdığına eminim” diyerek Müsilajın, kanalizasyon suları ile kirletilen dereler ile ilgili olduğunu söylemişti.
 
Çanakkale kıyılında hala devam eden ve Sarıçay’a kadar artan  müsilaj için Perinçek, “Buna deniz salyası diyorlar halk dilinde. Normalde durgun suda görülür, bizim boğazda akıntı olduğu halde çok var ve her geçen gün daha da artıyor. Karşı yakaya kadar müsilaj var. Ben bunun daha çok atıksulardan veya tatlı sudan kaynaklandığını düşünüyorum. Karamenderes Deresi’nden başlayıp yayıldı etrafa bu yüzden. Bunun bir bakteri ile alakası olduğunu düşünüyorum. Bu bakterilerin çıkarttığı biyolojik artıklar da balıkların ölümüne sebep oluyor. Bandırma civarında bu durumdan dolayı birçok balık ölümü yaşandığını öğrendim’’ demişti.

İbrahim Akın Kazancı