Pandemi sürecinde en fazla etkilenen sektörlerden biriside turizm sektörü oldu. Turizm sektöründe en fazla tam kapanmadan ve bayram tatilinden sonra nasıl bir değişiklik olacağı merak konusu oldu.

Vaka sayısının azalışa geçtiğini belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Bekir Eşitti İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede,  turistlere hizmet veren kişilerin aşılanmasının olumlu bir gelişme olduğunu kaydederek,  “Özellikle Rus turistlerin bu beklentilerle turları iptal etmedikleri görülmektedir. Dolayısıyla bu yaz Türkiye turizminin canlanacağını ve sektörün biraz da olsa nefes alacağını düşünüyorum. Söz konusu canlanmanın, Çanakkale turizmine de yansıyacağı ve özellikle Bozcaada ve Gökçeada gibi ağırlıklı olarak deniz turizminin yapıldığı destinasyonlara büyük talep olacağı düşüncesindeyim” dedi.

Bayramdan sonra beklenen turizm Türkiye’de ve Çanakkale artacak mı?
Bayram sürecinde gerçekleştirilen tam kapanma ile vaka sayısının azalışa geçtiği görülmektedir. Vaka sayılarının Devlet yönetiminin de arzu ettiği gibi 5 binin altına düşmesi durumunda tam kapanmanın uzamayacağı ve turizm faaliyetlerinin yaz dönemi için başlayacağı öngörülmektedir. Bu rakamın yakalanması, turizmi yerel ve ulusal anlamda da canlandıracaktır. Ayrıca, aşılanmanın büyük oranda gerçekleştirildiği ülke vatandaşları için aşı pasaportu veya aşı sertifikası gibi belgelerin istenmeyecek olmasının da turizmi canlandıracak bir diğer faktör olacağı düşünülmektedir. Bununla beraber, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Pandemi döneminde yürürlüğe koymuş olduğu “Güvenli Turizm Sertifikası” uygulaması ile hem yerel hem ulusal hem de uluslararası turistlere güven duygusu aşılanmaktadır. Yine, Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu tarafından yapılan, “Turistlerin karşılaşabileceği herkesin, özellikle otel, restoran çalışanları, tur rehberleri ve seyahat işletmelerinde çalışanların tümünün aşılanması gerçekleştirilecektir” açıklaması eğer sağlanabilirse, bu da turizme olumlu yönde yansıyacaktır. Özellikle Rus turistlerin bu beklentilerle turları iptal etmedikleri görülmektedir. Dolayısıyla ben de, bu yaz Türkiye turizminin canlanacağını ve sektörün biraz da olsa nefes alacağını düşünüyorum. Söz konusu canlanmanın, Çanakkale turizmine de yansıyacağı ve özellikle Bozcaada ve Gökçeada gibi ağırlıklı olarak deniz turizminin yapıldığı destinasyonlara büyük talep olacağı düşüncesindeyim.

Yaz döneminde turizm ve ekonomik gelişmeler olumlu yönde hızlanacak mı?
Geçen yıl, yani 2020 yılında turizmde döviz girdisi ne yazık ki yüzde70 oranlarında düştü. Benzer bir şekilde iç pazarda da yüzde 50’lerde bir kayıp yaşandı. Ancak bu durumun sadece ülkemize özgü olmadığını, global anlamda da turizm hareketlerinin benzer oranlarda gerilediğini görmekteyiz. Yukarıda da belirttiğim gibi, ben, geçen yıla kıyasla bu yıl turizm faaliyetlerinin hem yerel hem ulusal hem de uluslararası anlamda daha fazla hareketleneceği düşüncesindeyim. Birçok batılı ülkenin aşılanma sürecini tamamladığını veya bu yaz sezonunda tamamlayacağını görmekteyiz. Bizim de bu yönde turizm odaklı gayretlerimiz söz konusu. Dolayısıyla bu sürecin başarılı bir şekilde devam etmesi ve dış ülkelere bu anlamda verilecek olumlu bir imaj aracılığıyla ve özellikle uluslararası turistlerin ülkemize gelecek olmasıyla birlikte Türkiye ekonomisine daha fazla döviz girdisi sağlanacağı kanaatindeyim. Türkiye turizm potansiyelinin yeniden canlanacağını, sektörün aldığı uluslararası yatırım projeleriyle de görmekteyiz. Pandemi döneminde birçok sektör pandemiden olumsuz etkinlenmiş ve yatırımları durma noktasına gelmiştir. Ancak turizm sektörünün yatırımlarını ertelemediği, aksine daha fazla yatırım aldığını görüyoruz. Bu anlamda söz konusu projelerin hepsinin turizme ekonomik yönde katkı sağlayacağını ve sektörün gelişme göstereceğini ifade edebiliriz” dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı