17 Günlük Tam kapanmadevam ederken  vaka sayılarında ülke çapında vaka tablosuna yansıyan verilerdeki düşüşün,  iller başında da açıklanan insidans haritasına yansıdığı da görüldü. Çanakkale’de vaka sayılarında azalma ile birlikte haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasını paylaştı. 24-30 Mayıs haftasında vaka sayısı 439,11 olan Çanakkale'nin 1-7 Mayıs haftasında, 233,59'a gerilediği görüldü. Bu düşüşün diğer şehirlerde olduğu gibi düşüşün en temel sebebi tam kapanma ve alınan tedbirler olduğu için bu düşüşün tam kapanma bitimine kadar  devam edilmesi bekleniyor.
 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, insidans haritasını paylaştığı gönderisinde şu ifadeleri kullandı: "İllerimizde 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasını aşağıda bulabilirsiniz. Kararlılığımız vaka sayılarını düşürmeye devam edecek." dedi Haritaya göre yansıyan verilere göre haftalık 100 binde vaka sayısı İstanbul'da 359,99, Ankara'da 247,68, İzmir'de 161,92 oldu. En az olan iller ise Adana, Şırnak ve Mardin oldu".
En çok vaka sayısı olan 3 il İstanbul, Tekirdağ ve Zonguldak oldu. Vaka sayılarının düşmesi açıklanan günlük tabloda yaşayan düşmenin etkisiyle birlikte haritalara yansıyacağı  bekleniyordu. Tam kapanma tedbirleri bayramda da aynı kontrol altında yaşandığı taktirde tam kapanmanın sonrasında da vaka sayılarında düşüşün devam etmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı ve Kültür Turizm Bakanı Ersoy bu vaka sayılarının 19 Mayıstan sonra beş bin olmasını hedeflediklerini açıklamışlardı.


Hasan Sami Er