ÜRÜN GRUPLARINA GETİRİLEN YASAKLARA TEPKİ

 Buna göre, zorunlu temel ihtiyaçların haricinde satış yapamayacak olan marketler, aksi durumda cezai işlemle karşılaşacak. Uygulama 7 Mayıs tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Tam kapanmanın sona ereceği 17 Mayıs’a kadar zincir marketlerde, temel gıda ve temizlik ürünleri ve hayvan maması dışındaki ürünlerin satışına izin verilmeyecek.
 
Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye gibi ürünlerin satışına izin verilmiyor. Uygulamanın başlamasıyla birlikte zincir marketlerde temel ihtiyaçların yanında, hijyen, kırtasiye, kitap satışı ile karşılaşan vatandaşlar şok yaşadı. Rekabet mantığı ile küçük esnafı koruma düşüncesinden hareketle yasak konular ürünler tepki topladı. Vatandaşlar, yasağı saçma bulduklarını belirterek, bunun virüsle mücadele etmekle ilgisi olmadığını, küçük esnaf da kapalı olduğu için insanların bu ihtiyaçları nereden temin edileceğinin düşünülmesi gerektiğini belirterek, “Küçük esnaf da kapalı, ihtiyaçlarımızı nereden alacağız?” diye sordular.
 
SİBEL BOZKURT:
 
“Yasaklar tamamen saçmalık, küçük esnaf da kapalı millet ihtiyacını nereden ve nasıl alacak? Bu bence alkol yasağından da sonra, acele alınmış ve yürürlüğe konulmuş bir karar. Mesela, çocuk ders yapıyor, kalemi bitti, nereden alınacak? Kırtasiye de kapalı. Kadın kişisel malzemelerinin yasaklanması ise skandal. Bunun virüsle mücadele ile ne ilgisi var? Erkek kafasıyla alınmış kararlar. Kitap raflarına da şerit çekilmiş. Pandemi’de millet evde zaten sıkılıyor, kitap okusun demek lazımken, aydınlanmalarını engelliyorlar.  
 
 
GÜLSEMİN BAŞAK:
 ‘’Marketlerde olan reyonlarda bazı ürünlerin engellenmesi satışlarının yasaklanması valla ben korona ile alakalı bir nasıl alakalı odluğunu bilmiyorum. Sakız yasak pet yasak, kitap yasak o yasak bu yasak bir sürü şey yasak peki ama neden genelde her yer kapalı ondan rekabete aykırı diyorlar, o zaman demezler mi yani, çoğunluk kazanamıyor herkes kazanmasın bu mu? demek bence mantıklı bir şekilde açıklayamıyorum ama sağlıkçılardan böyle bir açıklama beklerdik’’
OKAN SAMİR:
‘’Aslında bir sebebi olabilir. Mesela markete giden sakız almaya basit bir şey almaya ihtiyaç bahanesi altında sırf sokağa çıkmak için çıkıyordu. Bakıyorduk sokağa çıkma yasağında sokaklar boş marketler dolu. Akıl alamaz şey gibiydi, neden sokağa çıkma yasak o zaman sadece marketlere hizmet ediliyor gibi her yer kapalı ama onlar açık, sadece onlar piyasada satılan her şeyi satıyorlar, elbette haksız rekabet ben şahsen bir sınırlamayı adalet açısından baktığımdan doğru buluyorum. Ama dediğim tabi en temelde bu kısa süreli böyle olacaksa böyle olmalı, her zamana yansıtılacak genle bir ceza verir gibi olacaksa elbette katılmak mümkün değil’’

İbrahim Akın Kazancı