Tam kapanma içindeyken muaf olanlar dışında sokağa çıkma yasağı olanlar dışarı çıkamıyor. Pandemi sürecinde aşı sırası gelenler dışında hastaneye gidenlerde olmamasına rağmen Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinin ek binası önünde uzun aşı kuyrukları oluşturdu. Ramazan boyunca devam eden banka ve pide kuyruklarına aşı kuyrukları da eklendi.

17 Günlük tam kapanma sürecinde sokağa çıkma kısıtlaması altında hastanelerde yoğunluğun azalması bekleniyordu. Fakat aşı sırası gelenlerin hastaneye gitmesine izin verildiği için aşı sırası bekleyenler hastane bahçesinde uzun kuyruklar oluşturduğu gözlendi. Tam kapanma nedeniyle sokaklar boş kalırken, koronavirüs aşısı sırası gelenler Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinin ek binası önünde uzun kuyruk oluşturdu. Korona virüsle mücadeleyle geçen günlerde 55 yaş ve üzeri vatandaşların da aşılanacağının duyurulmasının ardından hastanelerde aşı yoğunluğu devam ediyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alanlar, tam kapanma olmasına rağmen hastanenin kapısında uzun kuyruklar oluşturdu. Tam kapanma uygulamasında aşılarını yaptırmak için aşı randevusu alan vatandaşlar, aşılarını yaptırmak üzere Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine geldi. Aşılama sebebiyle zaman zaman yoğunluklar yaşandığı aşılama merkezi girişinde Pfizer- BioNTech aşılarını yaptırmak isteyenler kuyruklar oluşturdu.

MRHS üzerinden randevu alanlar, tam kapanma olmasına rağmen hastanenin kapısında uzun kuyruk oluşturdu. Koronavirüse karşı önlem alıp aşı yaptırmak isteyen vatandaşlar Devlet Hastanesi’nin yolunu tuttu. Hem Sinovac hem de BioNTech aşılarının yapıldığı Devlet Hastanesi ek hizmet binası içinde yoğunluk yaşandı. Sinovac aşı kuyruğunun günün erken saatlerinde daha yoğun olduğu görüldü. Merkezdeki görevlilerin sık sık sosyal mesafe konusunda uyarılarını yaptığı alanda, BionTech aşısı için formlarını doldurarak sıra bekleyen vatandaşlar bir süre bekledikten sonra aşılarını oldu.  Sırası gelenler aşılarını olurken, bekleyenlerin zaman zaman sosyal mesafe kuralına uymadıkları görüldü. Aşısını olan vatandaşlar bekleme odasında bir süre bekledikten sonra evlerinin yolunu tuttu.

 Korona aşısının seyrinde ilerlemesi için aşılamada randevu sistemi uygulanıyor. Vatandaşlar, COVID-19 aşısına ilişkin durumunu e-Nabız hesabından veya 2023'e kısa mesaj göndererek öğrenebiliyor.  Aşı olacak grupta yer alan kişiler randevu işlemi için MHRS uygulamasında başvuru yaparak, randevu tarihi geldiğinde randevu aldığı sağlık kuruluşuna giderek aşı olabilecek. Aşıyı uygulayan sağlık personeli tarafından vatandaşın ikinci doz randevusunu da oluşturuluyor.  Oluşturulan ikinci doz randevusunun bilgileri de kısa mesajla iletilecek. Öte yandan vatandaşlar aşı uygulaması için, MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevularını değiştirilebiliyor. Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden https://www.mhrs.gov.tr/ veya 182’den randevu alınarak başvuru yapılabiliyor. MHRS Web’den randevu almak için; Daha önceden üyelik kaydınız yok ise “Randevu Al” butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandan “Üye Ol” seçeneğini tıklayarak üyelik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer üyeliğiniz mevcut ise kimlik numaranız ve şifrenizle istediğiniz hastane ve hekimi seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz. MHRS mobilde randevu almak için ise akıllı cihazınızın uygulama marketinden MHRS uygulamasını indirerek üyelik kaydınız yoksa oluşturabilir, var ise kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak randevunuzu alabilirsiniz. Korona virüs aşısı randevusu için, sisteme giriş yapıldıktan sonra “Hastane randevusu al” seçeneği üzerinden “Genel Arama” ardından “Covid-19 aşı” seçeneğini tıklayarak gerekli bilgileri girmeniz gerekiyor.

Hasan Sami Er