İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener tam kapanma sürecinde vaka sayısında düşüş ile ilgili, ‘’Yapılan test sayısı düştüğü için değil,  şikâyeti olan sayısı azaldığı, başvuru azaldığı için test pozitiftik de azalıyor’’ dedi.

izmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener tam kapanma sürecinde vaka sayıların azalması ile ilgili konuşarak şu ifadeleri kullandı: “Vaka sayıları düşmeye devam ediyor. Yapılan test sayısı düştüğü için değil, şikayeti olan sayısı azaldığı, başvuru azaldığı için ama yüzde test pozitiftik de azalıyor. Bu reel bir azalma, ağır hasta sayısında da azalma başladı. Pnömoni oranı bir süredir sabit %3’lerde, iyileşen sayısı günlük değişim gösteriyor. Normal hasta sayısı düştükçe; özellikle haftaya ölüm ve iyileşen sayısı düşecek, Haber arasında Tübitak  başkanı açıklama yaptı. Bir yeni aşı VLP geliyor. İki adette antiviral çok iyi haber daha iyisi; MAM içinde aşı ve ilaç için özel bir araştırma tesisi açılacakmış. Bir musibet bir nasihatten iyidir. Ülkemiz bundan çok iyi bir sonuç çıkarıyor ‘’ dedi.

Geçtiğimiz gün açıklanan vaka sayılarındaki rakamlara göre ise; Türkiye'de son 24 saatte 240 bin 145 kişiye Kovid-19 testi yapıldı, 25 bin 980 kişinin testi pozitif çıktı, 340 kişi de hayatını kaybetti. Ağır hasta 3 bin 532 oldu, 75 bin 182 kişinin Kovid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 480 bin 381'e yükselmiş oldu.  Sağlık Bakanı Koca Edirne'de katıldığı toplantıdaki yaptığı son açıklamada vaka sayılarındaki azalma ile ilgili bir şunları ifa etmişti:‘’Vaka sayısında önemli bir düşüş başlamıştır. Kısıtlamalara uyum iyi seviyede başladı. Sevindirici haber şu ki vaka sayıları neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda. Edirne'de yatak doluluk oranımız yüzde 52, yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 66. Edirne aşılama programını başarıyla yürüten illerimizden. Tekirdağ'da son dönemde vaka düşüş oranımız yüzde 40. Yatak doluluk oranımız yüzde 60. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 74’’ şeklinde konuştu.

Hasan Sami Er