Bülent Şarlan’ın bir sonraki Çanakkale Baro Başkanı seçimlerinde aday olmayacağını açıklamasının ardından ilk aday olan Avukat İbrahim Cem Erbil İşte Çanakkale Gazetesi’ne adaylık sürecini açıkladı. Türkiye’de adaleti, avukatlık mesleğini ve baro seçimlerini kazanması durumunda yapacaklarını anlattı.

Cem Erbil, “Kadın Hakları, Çocuk Hakları, Hayvan Hakları ve Çevre Hakları ile ilgili toplumsal duyarlılığımızın en yüksek olduğu konularda şu ana kadar yaptığımız çalışmaların da üstüne koyarak ilimiz genelinde bir sinerji ve farkındalık yaratmayı hedefliyorum” dedi.
 
Baro Başkanı adaylığını açıklayan ilk isim oldunuz kısaca kendinizden bahseder misiniz, kimdir İbrahim Cem Erbil?
1981 Çanakkale Merkez doğumluyum. Sırasıyla Cumhuriyet İlkokulu, Milli Piyango Anadolu Lisesi ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin bitirdim. 15 senedir avukatlık yapıyorum. 2016 yılından bu yana Çanakkale Barosu Başkan Yardımcılığı görevini sürdürüyorum. Meslektaşım Av. Hayriye Işık Erbil ile evliyim ve iki çocuk babasıyım.
 
Avukat olarak mesleğiniz hakkında son dönemde mesleğiniz ile ilgili yaşanan sıkıntılar başlıca sorunlar nelerdir? Bu sorunlar sıkıntılar nasıl aşılabilir?
Tabii ki mesleğimizi icra ederken karşılaştığımız sıkıntı ve sorunlarımız var. Kısaca özetlemem gerekirse; hukuk fakültelerinin niceliği arttıkça nitelik olarak eksik kalması, öğretim görevlilerinin ihtiyaca yeter sayıda olmaması, staj süresinde avukatların, hakim ve savcılarla aynı maddi imkanlara sahip olmaması, medya vasıtasıyla toplumda avukata karşı olumsuz bir bakış açısı oluşturma çabası, duruşma bekleme sürelerinin uzaması ve bu sebeple avukatların diğer işlerini planlamada sıkıntı yaşaması, hakim ve savcıların, avukatları hiyerarşik olarak kendilerinden farklı görmeleri, ülke genelindeki ekonomik koşullardan kaynaklı avukatların emeklerine karşılık hak ettikleri ücretleri kazanamamaları ve vatandaşın avukatları davanın tarafı olarak görmelerini sayabilirim.  Çözüm yolları ile ilgili Türkiye Barolar Birliği bünyesinde baroların geniş katılım sağladığı çalıştaylar düzenlemekte ve Adalet Bakanlığı ile bu kapsamda detaylı görüşmeler gerçekleştirilmekte. Ancak bana göre bu sıkıntılar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin neredeyse yarısını oluşturan hukuk fakültesi mezunu milletvekillerinin parti ayrımı gözetmeksizin avukatlık mesleğinin sorunlarını çözme iradesine sahip olması ile çözüme kavuşturulabilir. Devamında ise vatandaşların avukatların kendi haklarını korumak için var olduklarını, onlara karşı değil onlarla beraber olduklarını anlamaları halinde sorunların büyük kısmının ortadan kalkacağını düşünüyorum.

Baro başkanı olursanız Çanakkale Barosunda yeni neleri görebiliriz somut olarak neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Şu andaki başkanımız, değerli meslek büyüğüm Av. Bülent Şarlan Başkanımızın, büyük katkıları ve bizlerin yardımları ile birlikte Çanakkale Barosu’nda oturmuş bir sistem mevcut. 2008 yılında İstanbul Barosu’nda başlayan Avukat Hakları Merkezi’ndeki çalışmalarım, Kadıköy Bölge Temsilciliğim, Komisyon Üyeliklerim ve 2014 yılından bu yana Çanakkale Barosu’nda saymanlık ve başkan yardımcılığı görevinde edindiğim tecrübeler ışığında; meslektaşlarımın beni Baro Başkanı olarak seçmeleri durumunda işleyen sistemi daha da işlevsel hale getirmek maksadıyla gerçekleştirmek istediğim projeleri bir kitapçık haline getirerek tüm meslektaşlarımıza tek tek ulaştırmaya çalıştım. Bu röportaj vasıtasıyla ellerine kitapçık ulaşmayan meslektaşlarımdan özür diliyorum, pandemi ve tam kapanma koşullarının elverdiği ölçüde hepsine ulaşacağımı bilmelerini isterim. Bahsettiğim kitapçıkta; haftanın belli günleri ve saatlerinde Çanakkale Merkez Adliye’de bulunan Baro Başkanı Odası’nda meslektaşlarımla birlikte mesai yapmayı, Avukat Hakları Merkezi bünyesine gönüllü meslektaşlarımız arasında bir nöbet sistemi oluşturarak herhangi bir hak ihlali ile karşılaşan meslektaşımızın derhal yanında olmayı, Gençlik Meclisi üyesi 3 meslektaşımızın tüm Yönetim Kurulu toplantılarına katılımı sağlamayı, staj ve meslek içi eğitim konusunda online seminerler düzenlemeyi, Çanakkale Barosu’nda stajını yapıp avukatlığa adım meslektaşlarımıza bir yıllık mesleki sorumluluk sigortası hediye etmeyi, meslektaşlarımıza uygun koşullarda kredi kartı pos makinesi tahsisinin sağlanması için çalışmalar yapmayı, meslektaşlarımız ve birinci dereceye kadar yakınlarının acil kan gereksinimini karşılayabilmek adına KVKK kapsamındaki gizlilik koşullarına azami dikkat edilmek kaydıyla Kan ve Plazma Bankası Bilgi Bankası oluşturmayı ve başta Çanakkale Barosu avukatlarının olmak üzere tüm Çanakkale halkının kullanımına tahsis edilecek bir sosyal tesisin baromuza kazandırılması için şehir tüm siyasi dinamikleri ile görüşmeler gerçekleştirmeyi planlıyorum. Kadın hakları, çocuk hakları, hayvan hakları ve çevre hakları ile ilgili toplumsal duyarlılığımızın en yüksek olduğu konularda şu ana kadar yaptığımız çalışmaların da üstüne koyarak ilimiz genelinde bir sinerji ve farkındalık yaratmayı hedefliyorum.

Avukatlık mesleği hakkında ne söylemek istersiniz? Değerlendirmeniz nedir? Zorluklar sevdiğiniz yanlar sıkıntılı yanları nelerdir?
 Avukatlık, tabiri caizse 7/24 yapılan ve bu yüzden yaşam tarzı haline getirilmesi bir bakıma zorunlu bir meslektir. İnsanlarla ve insana dair yapılan bir iş olmasından dolayı mesleği icra edenlerin iletişim becerisinin yüksek olması gereken, ağır sorumlulukları ve etik kuralları haiz olmasından ötürü azami dikkat isteyen bir meslektir. Benim düşünceme göre, sevmeden yapılması çok zor olan bir meslektir. Avukatlık mesleğinin en sevdiğim yönü, insan hayatına dokunma şansınızın olmasıdır. Mesleki bilgi ve tecrübenizle zorda kalmış bir insana yardımınızın dokunması, bundan alacağınız manevi haz, kolay kolay başka mesleklerde bulunmayan bir yön diye düşünüyorum. Mesleğimizin ifasında kendimizi ifade etmekte sıkıntı yaşadığımız, husus vatandaşın avukatı maalesef davanın tarafı olarak görmesidir. Bu algıyı aşmamızın en basit yolunun ise vatandaşlara “avukatlığın güven ve sadakat mesleği” olduğunu hatırlatmamızdan geçtiğini düşünüyorum. Son olarak avukatlık mesleği, mesleğe adım atarken yemin edilen çok az sayıdaki meslekten biridir. Bu sebeple özellikle toplumun geniş kesimlerine ulaşan medya organları tarafından bu nedenli değersizleştirilmeye çalışması kimseye fayda sağlamaz.

Genel bir soru sorarsam Türkiye'de adalet en çok tartışılan konulardan birisi, Adalet Türkiye hukuk endeksinde Dünya'da diğer ülkelerde aşağıda çıkıyor bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu durum nasıl aşılacak?
Gelişmiş olarak değerlendirilen toplumların hepsinde; bilimin ve hukukun üstün olduğu, adil bir rekabet ortamının sağlandığı, liyakatın ve iş ahlakının üst seviyede olduğu açıkça görülmekte. Reçete basit gibi gözükse de uygulanması ve sürdürülebilir hale getirilmesi, yöneticilerin kararlılığı ve hukuk düzeninin yaptırımlarının bu yönde olmasına bağlı. Adalet genelinde değerlendirecek olursak; hukuk endeksinde görülen sıkıntıyı çözmenin yolu, aksaklığa neden olan tüm bileşenleri düzeltmeye dayanıyor diye düşünüyorum.
 
Mevcut başkanla birlikte görev yaptınız, Sayın Şarlan'la çalışmak nasıldı?
Baro Başkanımız Sn. Avukat Bülent Şarlan ile birlikte 3 dönemdir birlikte çalışıyoruz. İlk dönemimde Sayman olarak hizmet ettiğim Baromuzda son iki dönemdir Başkan Yardımcılığı görevini ifa ediyorum.  Bülent Başkanım benim için bir ağabey ve bir akıl hocası olarak Baro faaliyetleri kapsamında her zaman bir yol gösterici olmuştur. Yaptığı işi en iyi şekilde gerçekleştirmek istediği mükemmeliyetçi kişiliği, profesyonelliği, şıklığı ve nezaketi ile Çanakkale Barosu’na değerli hizmetlerde bulunmuştur. Bana gerek insani gerek mesleki olarak kattıkları için kendisine minnettarım. Bu vesileyle kendisine bir kez daha teşekkür ederim.

Röportaj: İbrahim Akın Kazancı