Başkan Ünal Özcan, “17 günlük süre çok uzun bir süre. Herkesin ödemesi var. Vergilerimizi , sosyal güvenlik primlerimizi ve diğer borçlarımızı yapılandırdık. Ödemeleri ise bu ay sonu itibarıyla yapılması gerekiyor. İş yerleri kapalı, gelir hacimleri düştü. Elektrik ve doğalgaz ödemeleri var. Bu noktada ivedilikle beklediğimiz esnaf paketi açıklandı. Hibe ve kısa çalışma ödeneğinin uzatılması olumludur. 75 binlik KOSGEB kredisinde tüm esnaf yararlanmadır ve destekler Pandemi bitene kadar devam etmelidir” dedi.
Henüz resmi olmayan destekle ilgili ilk değerlendirmeyi yapan Başkan Ünal Özcan, “
Esnaf ve sanatkarlara verilen aylık 1000 lira gelir desteği ile 750 lira ve 500 lira arasındaki kira desteğinin süresinin bir ay daha uzatılması talebimizdi, aynı şekilde TESKOMB ve Halkbank aracılığıyla esnafa kullandırılan kredilerin taksit ödemelerinin 1 Temmuz 2021'e kadar ertelenmesi olumlu. Biz bu desteklemelerin Pandemi bitene kadar devam etmesini istiyoruz. Bu anlamda hibe ve kısa çalışma ödeneğinin süresinin uzatılması olumlu bir gelişmedir. Çek ve senetlerle ilgili önemli bir düzenleme de Mecliste görüşülüyor, makul bir karar çıkacağını umuyoruz. Bunun yanında KOSGEB vasıtasıyla toplamda 5 milyar lira bütçeli yeni bir destek programının başlatılması ve Mikro işletmeler 30 bin, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz olacak şekilde bu destekten faydalanmasının sağlanması konusu var. KOSGEB desteğinden de bütün esnaflarımızın yararlanmasını talep ediyoruz, faizsiz destek önem arz ediyor” dedi. Esnaf ve Sanatlar Kooperatifi kredilerinin de önemli olduğunu ve esnafın yüzde 50’sinin kullandığını kaydeden her türlü desteğin önemli olduğuna dikkat çekti.
“EN ÇOK MAĞDUR OLAN ESNAF VE SANATKAR KESİMİ OLDU”
Başkan Ünal Özcan, “İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi içerisinde esnaf ve sanatkarlar meslek kolları belirlenmiş, fakat genelge içerisinde belli olmayan, muallakta kalan birçok sorun vardı. Biz bunu İl Pandemi Kurulu’nda Sayın Valimize, ilgili kurullara ileterek bu sıkıntıyı nasıl çözebiliriz diyerek birçok girişimde bulunduk. Kararla belirlenen meslek kolları belli; bakkal, market, manav, kasap gibi meslek kurullarında paket servis devam ve artı sabah 10.00-17.00 aralığında yürüme mesafesinde, araç kullanmadan kullanılabilir diye uygulama belirtildi. Ama daha önceden belli meslek kollarına kısıtlama getirilmişti, kahvehaneler, lokantalar gibi ama zücaciyesi, tuhafiyesi, sanayide çalışan esnaf ve sanatkarın belirlenen saatler içerisinde çalışıyordu. Bu tam kapanma ile birlikte bu meslek kollarının da muafiyet kapsamında olmadığı ve kapanması konusunda kararlar alındı. Her zaman söylediğimiz gibi sağlık önde. Önce sağlığı düşüneceğiz. Bunun için devletimizin aldığı kararlara esnaf ve sanatkar camiası olarak uymaya çalışırken, bunun ekonomik tarafı var. Pandemi ilan edildiği günden bu yana yaklaşık 14’ncü aya girdik. En etkilenen, en çok mağdur olan esnaf ve sanatkar kesimi oldu” dedi.
“PANDEMİ SÜRESİNCE DESTEK DEVAM ETMELİ”
“Dönem dönem aylarla işyerlerimiz kapandı, kısıtlamalara girildi” diyen Ünal Özcan, “Bu dönem hep esnaf ve sanatkarın zorunlu giderlerini karşılayabilecek devletimizin destek vermesi gerektiği, bakanlıklar nezdinde, cumhurbaşkanlığı nezdinde, il bazında, milletvekilleri bazında devamlı dertlerimizi anlattık. Bunlarla birlikte alınan önlemler vardı, verilen destekler vardı. Örneğin Kısa Çalışma Ödeneği durdurulmuştu, bu uygulamanın devam etmesi lazım dedik ve bu uygulama uzatıldı. Bize 3 aylık biner TL işletme desteği bazında hibe desteği verildi. Bu süreç Pandemi ne kadar devam ederse bu süreç içerisinde verilmeli. Çünkü normal kapanan işletmelerin yanında iş hacmi düşen iş yapamayan esnaf ve sanatkar yüzde 80’lere ulaştı. Biz bu kapanma ile ilgili tedbirler alınırken, esnaf camiası olarak tüm ülke genelinde ortak noktada buluştuğumuz konu ekonomik anlamda bir destek paketinin açıklanmasıydı. Biz bunu bekliyorduk. Bizim yanımızda günlük yevmiyeyle çalışan, her gün işyerinde iş hacmi düşüp, iş yapamayan kesimimiz var. 17 günlük süre çok uzun bir süre. Herkesin ödemesi var. Örnek veriyorum, vergilerimizi yapılandırdık, sosyal güvenlik primlerimizi yapılandırdık, diğer borçlarımızı yapılandırdık. Ödemeleri ise bu ay sonu itibarıyla. İş yerleri kapalı, gelir hacimleri düştü. Bunun yanında adaletsiz yapılan uygulamalar var; bizim tuhafiye, zücaciye dükkanımızı kapatıyorsunuz ancak zincir mağaza dediğimiz alışveriş merkezlerinde bizim kapalı işletmelerimizde satılan ürünler, gıdanın dışında kampanyalar düzenlenerek satılıyor. Bu adaletsiz bir uygulama. Mağdur olan her zaman küçük esnaf ve sanatkar oluyor. Hafta sonları yapılıyordu şimdi hafta içine döndü, kampanyalar düzenlenerek bizim satamadığımız ürünler, bu alışveriş merkezlerinde satılıyor. Bunların düzeltilmesini istedik, aylardık bakanlıklara girişim yaptık. İl Pandemi Kurulu’na teklifler verdik ama sonuç alamadık. Cebinde parası varsa, kimse hasta olmak istemez, evinde olmak ister, ailesine bulaştırmak istemez. Okullarımız kapandı, servis otobüslerinin durumu belli. Kantincilerin, kırtasiyecilerin durumu belli. Sanayi de birazcık hareketlenme vardı, en azından işletmeler kapanmamıştı, iyi kötü kendi sirkülasyonu vardı. Şimdi sanayi kesimi de kapandı. Bu sorunları anlatabilmek adına gece gündüz mücadele ediyoruz. Esnafın beklentisi belli. Bu süreç içerisinde esnaf ve sanatkardan vergi alınmamalı, Bağkur primi alınmamalı, sosyal güvenlik primi alınmamalı, kendisinin zorunlu giderleri dışında nakit hibe desteği verilmeli. Bunu ilk günden beri söylüyoruz. İnşallah bu süreç 17 gün sonra normale döner, beklentilerimiz çok yüksek. Sezonu kurtarabilir miyiz diye düşünüyoruz. Tüketimde yüzde 5’lik esnaf ve sanatkârın dışında yüzde 90’ı sıkıntılı ve zor şartlarda. Bununla ilgili devletimizden nakdi, ekonomik destek paketi bekliyoruz.
Tüm esnaf soruyor benim durumum ne olacak diye? O kadar ince durumlar var ki anlatamam. Bir genelge yayınlanıyor, genelgenin içeriğinde net açık belirlenmeyen o kadar çok yer var ki. Bir de insanlara imalat, üretim deniliyor; sanayide iş almış esnaf, yaz sezonu. Yazlık bölgelerde tadilat, onarım yapıyor. Ne yapacağım? diye soruyorlar. Hafta sonları bir şekilde idare ediliyordu. Şu anda özel karar çıkarttırdık; acil durumlarda sanayide nöbetçi esnaf bırakalım, bu nöbetçi esnaf ihtiyacı olan, yolda kalan insanlara yardımcı olsun diye. Bu konuda Sayın Valime teşekkür ediyorum, en azından böyle bir uygulamayı hayata geçirdik. Ama genel anlamda çok büyük sıkıntımız var” dedi.
Özel Haber: Mine Tarım