Pandemi nedeniyle yazlık evlere talep artınca kiralar tavan yaptı. Pandemi’de evlerde geçirilen sürenin artması beklenti ve beğeni ölçülerini değiştirdi. Konut kiralarken ya da satın alırken öncelikle bahçesi ve terası olan daireler ile villalar tercih edilmeye başlandı Özellikle yazlıklarda yaşayanların sayısı artınca fiyatlar da geçen yıla göre yüzde 100 ile 150 arasında arttı. Yaz aylarının yaklaşması ile yazlık bölgelerde kira fiyatlarında arz talep dengesizlikten kaynaklı fiyat artışı yaşandı.
Emlak danışmanı Hasan Alper Akkoca İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede, “İstanbul'dan sezonluk kiralık yazlık konusunda çok talep alıyoruz. Fiyatlar şimdiden yükselmeye başladı “dedi.
Pandemi süresince özellikle toplumun büyük bir kısmı evlerde uzun süreler geçirdi. Pandemi de sokağa çıkma kısıtlamaları ve Çanakkale'de son dönemlerde artan vaka sayıları neticesinde sahiller ve parklara da gelen kısıtlamalar nedeniyle önümüzdeki süreçteki yaz aylarının yaklaşmasının da etkisiyle yazlık kiralamak isteyene sayısında bir artış yaşandı. Bu arz talep dengesizliğinden kaynaklı talep yoğunluğundan fiyatlar yükseldi.
Ocak ayından itibaren özellikle geç yıldan bu yana artan döviz fiyatları ve enflasyonun etkisiyle kiralarda bir artış yaşandı. Emlak Danışmanı Hasan Alper Akkoca yaz sezonunda yazlık kiralık fiyatlarının artmasını değerlendirerek ,‘’İstanbul'dan sezonluk kiralık yazlık konusunda çok talep alıyoruz’’ derken şunları ifade etti:
“MÜSTAKİL EVE TALEP ARTTI”
Hasan Alper Akkoca, ‘’Çanakkale’de Pandemi başladığından beri müstakil evlere talep arttı. Geçen sene ile bu sene arasında 1.5 kat fiyat artışı söz konusu. Çanakkale merkezde yaşayanlar ve diğer şehirlerden özellikle İstanbul'dan sezonluk kiralık yazlık konusunda çok talep alıyoruz. Arz yetersiz kaldığı İçin kiralıklarda insanlar satın almaya yöneliyorlar. Hatta Dardanos ve Güzelyalı bölgesindeki arsa talebini de etkiliyor. İnsanlar kiralık bulamıyor satın almak istiyor satılık arzı da yeterli olmayınca arsa alıp kendi yapma yoluna gitmek istiyor. Fakat arsa arzı da yeterli olmuyor. Bu durumda yakın köylerde köy içi yerlere talep artmaya başlamıştı fakat fiyatları gereğinden fazla artırmaları ve ütopik rakamlar istemeleri mülk sahiplerinin, Potansiyel alıcıların uzaklaşmasını sağladı. Pandemi başladığından beri doğal hayata yazlık bölgelere müstakil yaşama talep arttı diyebiliriz. Tabi turizm tesislerinin açılmaması ve belirsizlikler sezonluk kiralık arayışını artırdı. Buda bölgedeki kiralık sezonluk evlerin fiyatının artmasına sebep oluyor. Talep çok karşılığı yok diyebiliriz” dedi.
“KEPEZ’DE DE FİYATLAR ARTACAK”
Ayrıca artışın sadece arz talepten olmadığını belirten Akkoca yeterli olarak bölgede seçenek olmadığını vurgulayarak ekonominin de bunda önemli ölçüt olduğunu söyledi ve artan döviz fiyatı ve enflasyon artışı ile artışa sebep olan diğer sonuçların oluştuğunu vurguladı. Akkoca tercih ve seçenek az olmasından kaynaklı bazı yerlerde Kepez sahile kadar yazlık kullanmak amaçlı kiraların oluştuğunu yakın zamanda Çanakkale merkez ve Kepez’de fiyatların bir miktar artmasının beklenildiğini söyledi.
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı