Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy Çanakkale’nin vaka artışında Türkiye birincisi olması ile ilgili durumu değerlendirerek, “Yüz bin nüfusa göre vaka artışının 962.98’ e yükselmesi ile ilgili bu tablonun açıklanabilir bir tarafı yok, Çanakkale için tam kapanma talep ediyoruz” dedi.

Çanakkale Türkiye genelinde vaka artışı sıralamasında yüz binde 962.98 ile Türkiye birincisi oldu. Hafta sonu Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan vaka sayısı artışları rakamlarını duyan kentliler Çanakkale’nin vaka artışlarında Türkiye birincisi olduğuna inanamadı. İşte Çanakkale Gazetesi’ne açıklama yapan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy yeniden Sağlık Müdürlüğü’ne seslendi. Erensoy, “Sağlık İl Müdürü bu konuda bir açıklama yapmalı Çanakkale bu açıklamayı hak ediyor” dedi. Erensoy Çanakkale’de ki vaka artış hızı nedeni ile Çanakkale Merkez Devlet hastanesinde Cuma günü açılan yoğun bakım servisinin hafta sonunda dolduğunu ifade ederek, “Çanakkale’de vaka artışı nereye kadar gidecek. Çanakkale’deki Pandemi yönetimi iflas etmiş durumdadır. Vaka artışı tablosunun mimarları sorumluluklarını üzerine almalıdırlar” dedi.

“ÇANAKKALE İL PANDEMİ KURULUNDA NELER DÖNDÜ? SAĞLIK İL MÜDÜRÜ AÇIKLASIN”
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Gülede Erensoy Çanakkale’nin vaka sayısı artışında Türkiye birincisi olmasının ardından yaptığı değerlendirmesinde, “Sağlık Bakanlığı tarafından son açıklanan 100 nüfusa göre vaka sayısı artışında geçen hafta 797.34 olan Çanakkale’nin vaka artışının geçtiğimiz hafta 962.98’e yükselmesi demek, ‘Biz Çanakkale’de Pandemi’yi yönetemiyoruz’un net karşılığıdır. Çanakkale’deki Pandemi yönetimi iflas etmiş durumdadır. Biz Çanakkale Tabip Odası olarak bu durumun ilan edilmesini gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bizi bu noktaya getirenler ile bundan sonra nasıl devam edeceğiz ve bundan sonra onlara nasıl güveneceğiz? Emin değiliz. Söylemek istediğim şey şu, İl Pandemi Kurulunda Çanakkale Tabip Odası yok. İl Pandemi Kurulunda Vali ve İl Sağlık Müdürü’ de dahil her gün ve her hafta vaka sayıları ellerine geliyor. Bu ne demek? Gün gün Çanakkale’deki vaka sayısı artışı ile ilgili kaynağı görüyorsunuz. Çanakkale’deki vaka artışlarının esas kaynak yeri neresi görüyorsunuz? Kaynağı gördüğünüze göre, vaka artışlarının kaynağına yönelik tedbirleri arttıra bilirsiniz. Ben Çanakkale Tabip Odası Başkanı olarak vaka artışlarına neden olan kaynak nerde bilemiyorum. Bu durumu bilmediğimiz içinde önlem alamıyor ve halkımıza gerekli bilgileri de veremiyorum. Geldiğimiz nokta ne? Demek ki, “Biz zamanında gerekli ve yeterli önlemleri alamadık, almadık, biz yapmamız gerekenleri yapmadık, Bu cümleden kastım İl Sağlık Müdürü, Vali ve İl Pandemi kurulundaki herkes. Pandemi’ye yönelik gerekli uyarıların yapılmasına rağmen mi? Bu önlemler alınmadı. Gerekli, uyarılar yapılmadı mı? Pandemi kurulunda neler döndü. Onu da İl Sağlık Müdürü’nün açıklaması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“BU TABLOYA NEDEN OLANLAR SORUMLULUĞUNU DA ÜZERLERİNE ALMALILAR”
Erensoy, Çanakkale’deki vaka artışına neden olanların bunun sorumluluğunu da üzerlerine almaları gerektiğini hatırlatarak, “Çanakkale’de yüz bin nüfusa göre vaka artışının 962.98’ e yükselmesi ile ilgili bu tablonun açıklanabilir bir tarafı yok. Aşağı yukarı Çanakkale merkez nüfusunun 100 bin olduğunu kabul edersek, Çanakkale geneli nüfusunu da 540 bin olduğunu düşünürsek bir şehirde vaka artışında, Türkiye’nin en kalabalık nüfusu olan İstanbul’u geçerek Türkiye genelinde vaka artışının en çok olduğu il olmak Çanakkale halkına ihanettir. Bu şu demektir, eğer halkımız önlemlere uymuyorsa siz yeterince uyarınızı, biz de Tabip Odası olarak da yapamadık. Gerekli uyarıları Çanakkale Valiliği yapamadı ve sağlık Müdürlüğü de yapamadı demektir. Bu tablo ile ilgili herkes üzerine düşen sorumluluğu almak zorunda. Çanakkale’de yaşayan halkın hataları ki halkın hataları da vardır mutlaka, bu konuda Tabip Odası olarak ve Tabip Odası Başkanın olarak ben bizler halkımızı uyarmak zorunda olan kişileriz. Çanakkale’de karantina uygulaması mı yetersiz yapıldı? Vaka kaynakları bulunup yeterli taramamı yapılmadı mı? Covid-19 taşıyıcılar tespit edilecek şekilde test yapılmadı mı? Filyasyon ekipleri yetişemedi mi? Vaka artışlarının sebebi nedir? Ortada bir eksik , bir yanlış var. Bu durumun bir şekilde açıya çıkarılması lazım. Yeni önlemlerin de alınması lazım. Yeni önlemlerden kastımız şu Çanakkale’ de vaka artışına neden olan durum ne? Aksayan yeri tespit etmemiz ve bilmemiz lazım. Filyasyon’da mı eksik var?  Test sayımızda mi eksik var? Karantinalara uyulmada mı eksiklik var? Bunları tespit etmemiz gerekiyor” dedi.

“MEHMET AKİF ERSOY DEVLET HASTANESİNDE AÇILAN 4. YOĞUN BAKIM DA DOLDU”
Erensoy değerlendirmesinde Çanakkale’deki yoğun ve hızlı vaka artışı nedeni ile devlet hastanesinde açılan yeni yoğun bakım yataklarının da dolduğunu belirterek, “Vaka artışlarında sorun nerede konusu ile ilgili Tabip odası olarak bir görsel de hazırladık. Biz Tabip Odası olarak söz sahibi olmak istiyoruz. Çanakkale İl Pandemi Kurulunda yer almak istiyoruz. Gerçekten Çanakkale için tam kapanma talep ediyoruz. Sosyal ve ekonomik destekli tam kapanma talep ediyoruz. Çanakkale’nin bu vaka sayısı artışını taşıması mümkün değil. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde Cuma günü açılan 4. Yoğun Bakım iki gün içerisinde doldu. Çanakkale’de bu vaka artışı nereye kadar gidecek” dedi.

“SALGININ YAVAŞŞLATILMASI EN ÖNEMLİ ÖNCELİĞİMİZ OLMALI”
Çanakkale’deki yoğun ve hızlı vaka artışından sonra Çanakkale Tabip Odası olarak tam kapanma talep ettiklerini de ifade eden Erensoy değerlendirmesine şu cümleler ile devam etti: “Tam kapanmadan sonra, şu anda Çanakkale Onsekiz Mart üniversitesi Sağlık Araştırmaları ve Uygulama Hastanesi sadece Pandemi vakalarına bakıyor, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nin de sadece acil vakalar ile Onkoloji hastaları gibi öncelikli tıbbi vakalara ve sadece Pandemi hastalarına bakması lazım. Bugün hastanemize kolundaki kızarıklık için gelen hastalar var. Anlaşılıyor ki bu vatandaşımıza biz gerekli bilgiyi ulaştıramamışız demek. Kolundaki kızarıklık için hastaneye gelmesi gerekmiyor bu vatandaşımızın. Bu durum için evden çıkması gerekmiyor. Bu gibi hastalar şu an hastanemiz için gereksiz bir yük. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinin şu anki durumu, hastanenin giriş kapıları herkese açık. Her gelen bu kapılardan hastaneye girip çıkabiliyor. Bu kadar yoğunluklu temasın olduğu bir pazarlar var ki pazarlarda bile ek önlemler alındı. Hastanemizde hiçbir şey için bir sınırlama yok. Poliklinik sayısında bir sınırlama yok. Hastanede böyle bir yönetimsizlik, yönetememe hali olamaz. Kulak Burun Boğaz hekimlerinin hepsi poliklinik yapıyor. Bu nasıl bir akıl tutulmasıdır gerçekten anlaşılır gibi değil. Şu an Çanakkale Devlet Hastanesinde Poliklinik yapılması günü değildir. Şu anda önceliklerimizin belirlenmesi, bu salgında vaka artışlarının yavaşlatılması en önemli önceliğimiz.”

“ÇANAKKALE DEVLET HASTANESİNDE OLAĞAN ÜSTÜ BİR YÖNETİM KRİZİ VAR”
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi yönetimi ile Sağlık İl Müdürü arasında yaşanan gerginliğin Devlet hastanesinde kriz yarattığını da ifade eden Erensoy değerlendirmesinde “şu an Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi Başhekimimiz 10 günlük rapor almış durumda. Başhekim yardımcılarımız görevden ayrıldılar. Çanakkale Devlet Hastanesinde olağanüstü bir yönetim krizi var. Şuanda başımızda bir Başhekim yok. İki tane Başhekim Yardımcısı duruyor başka kimse yok. Çanakkale Devlet Hastanesi Yönetimi İle Çanakkale Sağlık İl Müdürü arasındaki çekişmeler başhekim ve başhekim yardımcıları bir şekilde uzaklaştılar. Şu anda biz Çanakkale Devlet Hastanesi doktorları olarak muhatap bulamıyoruz. Yani Çanakkale Devlet Hastanesinin Başhekimi yok şu anda. Şu anda Çanakkale’de çok büyük bir kriz yaşanıyor bu krizin 1. Sorumlusu Sağlık İl Müdürüdür, Çanakkale Vali’sidir, alınması gereken önlemler zamanında alınmamıştır. Çanakkale Tabip Odası olarak bizim kamuoyu adına talebimiz Sağlık İl Müdüründen vaka artışı ve vaka artışının nedenleri ile  ilgili  bir açıklama yapmasıdır. Sağlık İl Müdüründen şu ana kadar  “Çanakkale’de vaka sayılarının neden arttığı  ve Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekiminin nerede olduğuna”  yönelik bir açıklama yaptı mı? hayır yapmadı. Kesinlikle bir açıklamayı hak ediyor Çanakkale. Çanakkale gibi küçük bir ilde bu kadar vaka artışı “ biz bu işi beceremedik” demektir” ifadelerine yer verdi.

Özel Haber: Ogün İnal