Resmi Gazete' de yayımlanan kararla ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıklar kullanılmayacak. Dünyada ülkemizde hatta Çanakkale’de dahi bir çok alanda kripto para ile ödeme alınmaya başlanmasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile kripto paralarla ödeme yapılamayacağı duyuruldu. Yönetmelik 30 Nisan'da yürürlüğe girecek.

Yönetmelikte şunlar yer alıyor; ‘’Bu Yönetmeliğin amacı, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına ve ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir’’ denildi.

Yönetmeliğin 2. Maddesinde; ‘’Kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmaz’’ denildi. Böylece artık Türkiye’de ödemelerde kripto paralar kullanılamayacak. Son dönemde popüler ödeme yöntemleri arasına giren kripto paralar artık sadece finansal işlemlerde kullanılabilecek. Devletin bunu yapmasına sebep olarak vergi sisteminden kaynaklı vergi kaçakçılığına yol açacak bir ödeme yöntemi olduğu ve bunlar için yasalar yapmaktansa yasaklamaya giderek toptancı bir karar aldığı düşünülüyor.

Çanakkale’de de geçtiğimiz günlerde gördüğümüz kripto para ile ödeme alan bir kumpir ve bir emlak ofisi  ve kripto ile ödemeye hazırlanan işletmeler de artık kripto para ile ödeme alamayacak.

Bitcoin ile ödeme ne zaman başlamıştı?
Bitcoin kullanıcısı Laszlo Hanyecz, ‘bitcointalk’ isimli forum sitesine bıraktığı mesaj ile ilginç bir teklifte bulundu. 2 büyük boy pizza için 10 bin Bitcoin ödeyeceğini söyleyen Laszlo Hanyecz isimli kullanıcının amacı Bitcoin ile ilk alışverişi yapan kişi olup tarihe geçmekti.  Hanyecz’in bu mesajına iki gün sonra başka bir kullanıcıdan olumlu cevap geldi ve tarihteki ilk Bitcoin alışverişi böylece gerçekleşti. 22 Mayıs 2010 ise ‘Bitcoin Pizza Günü’ olarak kayıtlara geçti.

İbrahim Akın Kazancı