AFAD Çanakkale İl Müdürlüğü, Çınarlı eğitim alanında “Hafif Arama Kurtarma” eğitimine başladı.
 
Covid-19 tedbirlerine uyarak düzenlenen eğitim programı beş gün boyunca teorik ve pratik olarak planlandı.
 
Afetler ve Ortaya Çıkardığı Sonuçlar, Arama Kurtarma Ekipleri Oluşumu ve Organizasyonu Lojistik İntikal Güvenlik, Enkazın Değerlendirilmesi Enkaza Giriş Teknikleri, Bina Yapı Sistemleri Hasar Sınıflandırılması İşaretleme, Olay Yeri Yönetimi ve Koordinasyonu, Enkazda Çalışma, Enkazın Değerlendirilmesi, Sahaya Giriş Süreçleri Giriş Teknikleri, Kurtarma Aracı ve Kurtarmada Kullanılan Malzemeler, Kurtarmada Kullanılan İpler ve Düğümler, Sedye Kullanımı,  Kazazede Taşıma Usulleri öğretilerek Arama ve Kurtarma Tatbikatı (Enkaz) gibi derslerin yer aldığı eğitime ilgi büyüktü.
 
Eğitim kapsamında verilen dersler ile AFAD Gönüllü ekip sayısının arttırılarak herhangi bir afet durumunu bilinçli ve kolay bir şekilde yönetmek hedefleniyor. İlk olarak geçtiğimiz hafta Berkay Ece’nin kurduğu “Kalenin Gücü” adlı ekip eğitim gördü. On üç kişiden oluşan ekipte, Ayşegül Göktekin, Berkay Ece, Esma Mutlu, Ezgi Gökçe, Gamze Yavaş, Gül Kumru, Güler Ayan, Kader Bügür, İlknur Akçay, Sami Ersin Turan, Sevda Nur Kahraman, Simge Naz Acar ve Yaşar Tuba Tokgöz yer aldı. Eğitim sonunda yapılan sınavdan geçerek başarılı olanlara ise sertifika verildi. Bu sertifika ile Asr-2 seviyesinde gerekli durumlarda gönüllülerden destek alınabileceği belirtildi.

Eğitimin ardından Berkay Ece, “Faydalı işler yapmak için kurduğum ekibim ile bu hafta çok verimli bir eğitim aldık. Detaylı bir şekilde düşünüp planladığım eğitim Çanakkale AFAD İl Müdürlüğünün büyük desteği ve aracılığıyla çok güzel bir şekilde gerçekleşti. Öncelik olarak ekibimin AFAD gönüllüsü olmasıyla başlayan serüven on-line eğitimleri tamamlayarak, Çanakkale AFAD eğitim alanında 5 gün teorik ve pratik olarak hafif arama kurtarma eğitimiyle devam etti. Çok güzel sonuçlara ulaşıldı. Ekibim adına bilinçlendirme işlemi tam anlamıyla yerine getirildi. Başta Çanakkale AFAD İl Müdürlüğü yetkililerine bizlerle çok iyi bir şekilde ilgilendikleri için sonrasın da ekip arkadaşlarıma özverili bir şekilde beş gün boyunca gösterdikleri çaba için sonsuz teşekkür ederim. Daha nice faydalı işlerde bulunmak niyetiyle” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.
Ekibin bir sonraki durağı ise İlk Yardım Eğitimi almak üzere Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ile kan ve kök hücre bağışında bulunmak üzere Kızılay olacak. Bu ekiple başlangıcı yapılan eğitim serisinin ilerleyen tarihlerde Çanakkale ili için AFAD gönüllülerine de yapılması hedefleniyor.
 
Gönüllü olmak için E-devlet üzerinden AFAD Gönüllülük başvurusunda bulunulabiliyor.
 
Hasan Sami Er