Pandemi sürecinde en fazla merak edilen turizm sektöründeki konu aşılama ve aşı pasaportu oldu.

Çalışmalarla ilgili bazı ülkeler aşı pasaportunu savunurken, bazı ülkeler ise yersiz buluyor. Türkiye ise bu konuda bir çalışma olacaksa, herkesin kabul edeceği meşru bir karar alındıktan sonra ve aşı ayrımı yapılmaksızın bu olaya bilimsel bakılması gerektiğini savunuyor.

İspanya, Yunanistan ve Portekiz aşı pasaportu kavramını desteklerken, Belçika, Almanya, İsveç ve Danimarka bunun ayrımcılığa neden olacağı için karşı çıkıyor. Diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlar da farklı değerlendirmeler yapıyor.

İşte bu değerlendirme yapan bazı kuruluşlar:
UNWTO: “Aşı uygulamasının hızı ve dağıtımının beklenenden daha yavaş olması turizmin yeniden başlamasını daha da geciktiriyor.”

AB, AB üye ülke yurttaşlarının AB bloğu ülkeleri içerisinde seyahatini mümkün kılacak “Dijital yeşil sertifika” olarak adlandırılan aşı pasaportunu zorunlu kılacak.

Almanya: Almanya 2. doz aşısını yaptıran ve aşı pasaportuna işletenlere, aşıdan 15 gün geçtikten sonra seyahat özgürlüğü getiriyor. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, aşılanmış kişilerin yurtdışına seyahate çıkabileceğini söyledi. Almanya’da şu anda yaklaşık 4.5 milyon kişi, ikinci doz aşısını almış durumda. Hükümet “Aşı olana seyahat serbest” derken kamuoyunda “Aşılananlar nüfusun yüzde 10’u, geri kalan ne olacak” diye soruluyor.

İngiltere: Başbakan Boris Johnson COVID pasaportu uygulamasında etik ve pratik sorular olduğunu, uygulamanın toplumu böleceği ve ayrımcılığa yol açacağı endişelerini dile getirdi.

Fransa: Hükümet “Bu, ayrımcılık olur. Hukuki sorunlar yaratır.”

ABD:  Yönetim aşı pasaportuna karşı. Her eyalette durum farklı. Örneğin Teksas valisi Greg Abbott aşı pasaportunu kabul etmeyeceklerini söyledi.

“Aşı turizmi yasal değil, böyle bir uygulama yok”
Rusya’ya aşı turları düzenlendiği haberleri üzerine açıklama yapan Rusya Federasyonu Sağlık Bakanı Mikhail Muraşko, aşı turizminin yasal olmadığını, böyle bir uygulama da bulunmadığını söyledi. Muraşko, “Rusya’da iç ihtiyacımız için ayrılan aşılar kendi vatandaşlarımız içindir. Ülkemize turist olarak gelecek kişilere yapılması mümkün değil ve yasadışı bir uğraş sayılır” dedi.

TÜRKİYE HERKESİ BAĞLAYAN BİR KARAR TARAFINDA
Türkiye’nin tavrı ise bütün aşılarda faz çalışmalarını tamamlayan menşei ayırt etmeksizin bilimsel anlamda işlevi olan her aşı buna dahil edilmesi gerektiği, ve eğer bir karar alınacaksa da bunu devletlerin ve birliklerin ayrı ayrı değil ya dünya sağlık örgütü gibi bir karar alıcının yada herkesi bağlayan Birleşmiş Milletler (BM) gibi bir organizasyon kararı alınması gerektiğini savunuyor.

İbrahim Akın Kazancı