Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener son günlerde sıklıkla tartışılan tam kapanma meselesini değerlendirdi. Şener, ‘’Tam kapanma ile mucizevi sonuç beklememek lazım’’ dedi.

Alper Şener yaptığı açıklamada, “Kapanma gerekli mi? 60 gün altındaki kapanmaların salgın açısından mucizevi sonucu yok. Ramazan başında kapandınız, 2-3 haftadan önce olgu sayısı düşemeyecek, bu da zaten öyle geçen yıldaki gibi 2-3 binli rakamlara inmez. Ama turizm ve benzeri ekonomik kaygılar da önemli, buna göre karar vermek lazım. Avrupa'da yüzde 6-29 artış olan 20 ülke var. Ama tam kapanmayı telaffuz eden Fransa ve Almanya dışında ülke yok, bunu yapabilmek için ekonominiz de sağlam olmalı. Salgını nasıl kontrol edeceğiz? İstanbul'a özel çözüm lazım. Seyahat yasağı ile bu yayılımı önlemek çok olası değil. Türkiye'de yüzde 40 pozitif kişi İstanbul'da, buraya özel aşılama şart, Salgında artık çekiç ve dans birlikte işlemeli, çekiç katı önlemler dans vaka sayısındaki azalmayı garanti altına almak için aşı. Aşı - Biontech randevusu alıp gitmeyenler var, aşı kaybı oluyor deniliyor? Sağlık çalışanları bile yüzde 14 aşılanmamış. SB verisine göre olmamalı 5’er dozluk olduğu için bu konuda sulandırma sonrası gün sonunda imhaya gidenler olmuş. Aşı tek yol, milyonlarca doz geliyor, boşa gitmemeli’’ dedi.
 
TAM KAPANMA NEDİR?
Tam kapanma kısaca dışarıda olması zorunlu kişiler dışında herkesin evde bulunması adlandırılabilir. Örnek olarak öğrenci ve öğretmenlerin on-line eğitime geçmesi, uzaktan çalışma imkanı bulunan kişilerin evden çalışmaları gibi. Tam kapanma kararı çıkması durumunda dışarıda olması zorunlu meslek grupları dışında herkesin evde bulunması gerekecek. Yani Pazar günleri uygulanan kısıtlamanın her güne çıkarılması olarak isimlendirilebilir. Sağlık çalışanları, güvenlik güçleri, fırınlar, bakkallar ve çalışmak durumunda olan kişiler yine kısıtlamadan muaf olacak. Dışarıda çalışma durumu olmayan kişilerin tamamının evde bulunması ile tam kapanma gerçekleştirilebilecek. Kısıtlamadan kimlerin muaf olacağı, hangi işletmelerin açık, hangilerinin kapalı olacağı ve tam kapanma kararının çıkıp çıkmayacağı ilk Kabine toplantısında netleşmiş olacak.

Hasan Sami Er