Geçtiğimiz gün gerçekleşen Bilim Kurulu Toplantısı sonunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamada bulunarak, ‘’Nüfusun yüzde 80'i çok yüksek risk grubundaki şehirlerde yaşıyor" dedi. Sırası çok önceden gelen ama hala aşısını yaptırmayanlarla ilgili de Bakan Koca, "Yüzde 23,6 oranında 65 yaş üstü vatandaşımız tanımlandığı halde aşısını yaptırmış durumda değil" ifadelerini kullandı. Aşılama konusu ile ilgili görüşlerini belirten vatandaşlardan bazıları aşılamanın çok önemli olduğunu ve aşı olmamanın şımarıklık olduğunu belirtirken, bazıları ise aşı olup, olmama özgürlüğünü savundu. 
 
Bilim Kurulu Toplantısı sonunda birtakım değerlendirmeler yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yüzde 23,6 oranında 65 yaş üstü vatandaşımız tanımlandığı halde aşısını yaptırmış durumda değil" dedi. Sağlık Bakanı Koca, "Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize'de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80'in üzerinde, diğer bütün illerde yüzde 80'in altında ‘’ dedi. 65 yaş üstü vatandaşlar ve sağlık çalışanlarıyla ilgili geçmiş ve güncel verileri karşılaştırarak paylaşan Koca, şu bilgileri verdi:"65 yaş üstü vatandaşlarımızın 1 Ocak itibarıyla toplam vaka içerisindeki oranı yüzde 17,7 iken şimdi ise yüzde 8,2 düzeyinde. Yani aşılama sonrası neredeyse toplam vaka sayısı içerisinde yarı yarıya düşmüş durumda. Bu dönemde 65 yaş üstü aşılanan vatandaş sayısı yüzde 76,4. Yani yüzde 100 aşılanamadı. Halen yüzde 23,6 oranında 65 yaş üstü vatandaşımız tanımlandığı halde aşısını yaptırmış durumda değil. Bu da bu rakamların içerisinde oluyor. Aynı tabloda sağlık çalışanlarının toplam vaka içerisindeki payı 1 Ocak'ta yüzde 5,3 iken, sağlık çalışanlarında aşılama oranı yüzde 86, şu an 1,37'ye kadar indi. Bu, aşının etkisini gösteren önemli bir bulgu. Hastanede yatanlar içerisinde 65 yaş üstünün oranı yüzde 57,4 iken şimdi yüzde 31'e kadar düşmüş durumda. Sağlık çalışanlarında bu düşüş daha belirgin. Hastanede yatanlar içerisinde sağlık çalışanların yüzde 3,1 olan oranı şu an 0,78 seviyesinde. Yoğun bakımda yatan vakalar içerisinde 65 yaş üstünün oranı yüzde 70'ten yüzde 48,4'e düştü. Bu tabloda sağlık çalışanları ise 1 Ocak'ta yüzde 1,1'den yüzde 0,25'e kadar inmiş durumda."
 
SACİT AYDIN: ‘’Aşı olmayanlar bence hem bizi hem toplumu riske atıyorlar adeta, biraz şımarıklık, kendilerine sırasını gelmeyi bekleyen milyonlar var. Ama onlar aşı olmak istemiyorlar. İşte bir laf var ya kimi var bilemez, kimi var bulamaz, bizim durumumuz böyle ben olmak istiyorum gelmedi sıra 50 yaşındayım tansiyonum var ama 65 yaşındaki insanlar hem kendi hayatlarını hem başkalarının hayatlarını riske atmaktan çekinmiyorlar’’ dedi.
 
KAMBER CANİK: ‘’Aşı sırası bence geldiğinde isteyen yaptırır, isteyen yaptırmaz,  bence bu özgürlük meselesi. Başkaları için elbette çalışmalar yapılsın ama bazıları zaten hastalığı geçirdi, onun için aşı olmak istemiyor olabilirler, onlar eğer yapmak istemiyorsa haklarından ailelerinde bir kişiye verilebilir mesela adam 65 yaş üstü aşı olmak istemiyorsa, onun hakkını şimdi 40 yaşında çocuğu kullanabilmeli bir sınır doğrultusunda tabi yapılabilir. Bir miktar azaltabilir, ama şöyle bir şey var, Bakan Koca’yı ben de dün dinledim 84 milyon hatalı dedi ya, ben değilim ben mesela çok korkuyor, çok dikkat ediyorum ama eve misafir bile almıyorum, akrabalarımı dahi. Neden mi dikkat ettiğim için, bağışıklığım iyi değil biliyorum” dedi.

İbrahim Akın Kazancı