Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs salgınında son dönemde Ramazan ayı yaklaşırken vatandaşları uyararak, “Toplu iftar ve teravih namazı yasak diye sakın üç,  beş aile bir araya gelmeyin. Herkes kendi evinde iftar ve ibadetini gerçekleştirsin’’ dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener Ramazan ayı için uyarılarda bulundu. Şener, ‘’Toplu iftar ve teravih namazı yasak diye, sakın üç- beş aile bir araya gelmeyin- herkes kendi evinde iftar ve ibadetini gerçekleştirsin’’ ifadelerini kullandı.

“AŞI SIRASI ÖNCELİĞİ ALANLAR YANGINDA İLK KURTARILACAKLAR GİBİ”
Aşılama sırası ile ilgili de konuşan Şener, “Tüm dünyada bir sıralama var, bunun normal olduğunu söyleyebiliriz. Sıralama ölüm oranlarına bakılarak belirlenmiştir. Yangında ilk kurtarılacaklar gibi, düşünün, çoğu ülke aşı öncelik sıralamasını başladığı gibi devam ettirmiyor, ettiremez de çünkü salgın dinamik ve insan davranışları değişken sahada ki görülen öncelikler ve aşı tedarik zinciri hesap edilerek sıralamada değişimler yapılıyor. Biz de ilk örnek öğretmenler oldu, mesela, bizdeki aşı sıralaması önceliğine sonradan alınan gruplara bakıldığında,  öğretmenler,  kolluk güçleri,  medya çalışanları, en son turizm sektörü çalışanları girdi. Şimdi gelelim itirazlara. Bu değişimler gerekli mi? Evet, neden mi? Bir yıldır her kapanmaya itiraz var mı? Var. ‘Maske takmam, özgürlüğümü kısıtlıyor’ diyen bir grup var mı? Var. Bizi eve hapis ettiniz, buna ne gerek var diyen var mı? Var, filyasyon ekiplerini kovalayan, döven, hakaret eden, yanlış bilgi veren var mı? Var. Karantinada olup kaçan var mı? Var. Sokağa çıkma yasağını delmek için her türlü yolu deneyen var mı? Var. Kurallara uymayıp, ceza yiyince; kolluk güçlerine her türlü nezaketsizliği yapan var mı? Var. Evde kalın dedikçe, gizli gizli ev gezmesi yapan var mı? Var Karantinaya alındığı yurt veya hastaneden kaçıp sonra özgürlüğümü kısıtladılar diye hekimi şikayet eden var mı? Var. Sadece işi iyileştirmek olan ve hayatını nerdeyse bu işe adamış kişilere hakaret eden bir Troll Grubu var mı? Var. Aşı gelmiş, hala olmayan kaçan var mı? Var. Aşılar ile ilgili bilip bilmeden spekülasyon yapan ve bunlara inanıp bilim insanlarına hakaret eden var mı? Var. Yani var oğlu var. Sonuçta burada devlet üstüne düşeni yapmış mı? Yapmış Ben artık bu itirazları “Hoşafın yağı kesildi” ne benzetiyorum’’ şeklinde ifade etti.

İbrahim Akın Kazancı