Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs salgınında son dönemde Türkiye'de ve Çanakkale’de durmadan artan vaka sayılarını değerlendirdi. Şener, ‘’Ramazan Bayramı ve sonra gelecek olan Kurban Bayramı da riskli. Kurban alım satım, şehirlerarası transfer yapacak olanlar da aşılanmalı. Sezon açılıyor, mevsimlik işçiler yeniden sahaya inecek, işçiler de aşılanmalı”dedi.

Alper Şener, ‘’Sezon açılıyor, mevsimlik işçiler yeniden sahaya inecek. Kapalı alanlarda, çadırlarda kalabalık halde kalan mevsimlik işçilerin bulundukları yerde sosyalleştikleri de düşünürse bulaşı arttıracağı sebebiyle aşı zorunlu olmalı’’ derken Fransa örneğini vererek sözlerine şöyle devam etti: “İnsan hareketi belli ikamet ettiği bölgeden, geçici işçi geçici çalışma statüsüne girdiği anda, çalışmak ikamet ettiği yeri değiştirdiğinde aşılama yaptırmalı. Ramazan Bayramı, sonra Kurban Bayramı da riskli. Kurban alım satım, şehirler arası transfer yapacak olanlar da aşılanmalı. Asıl bulaş toplu taşımalarda. Ramazan’da kafe, restoran ve lokantaların paket servise geçmesi vakalarda ciddi oranda düşüşe sebep olur mu, hangi yeni tedbirlere ihtiyacımız var? Günlük vakalar 50 bine tırmandı, toplum bağışıklığı için aşı şart’’ dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu İşgücü Anketine göre  Mart dönemi sonuçlarına göre 4 milyon 983 bin kişi tarımda çalışıyor.  Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak gibi iller başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nden sayıları milyonlarla ifade edilen gezici mevsimlik işçi ilkbahardan başlayıp sonbahara kadar Türkiye'nin farklı bölgelerine çalışmaya gidiyor. Mevsimlik tarım işçiliğine giden Suriyeli göçmen sayısı ise son yıllarda oldukça yüksek.

İbrahim Akın Kazancı