Kırk yıldır siyasetin içinde yer alan, 4 dönem CHP Merkez İlçe Başkanlığı ve CHP Çanakkale İl Başkanlığı yapan, meclis başkanlığına sürpriz bir şekilde aday olan ve kazanan İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder’in AK Parti’ye geçmesi kentte bomba etkisi yarattı.  

İl Genel Meclisi başkanlığı için adaylığını açıklayan ve belirlenen 4 aday içinde kendine yer bulamayan Nejat Önder ilk olarak İl Genel Meclisi’nde partisinin adayı Nihat Öner’in karşısına sürpriz aday olarak çıkarken, ikinci hamlede AK Parti kanadının oylarını da alarak yeni başkan oldu. Yeni başkan seçilen Önder soluğu, AK Parti İl Başkanı Naim Makas ve İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz ile birlikte Ankara’da aldı.  AK Parti Grup Toplantısı’nda Bülent Turan’ın takdim ettiği Nejat Önder rozeti de takılınca resmen AK Partili oldu. Önder’in AK Partili olması sosyal medyada gündem olurken, partililer kendisini yoğun eleştiri bombardımana tuttu, hakaretlerden dolayı Önder sosyal medya hesabını kapattı.

SOSYAL MEDYADAN ÖNDER’ E YOĞUN ELEŞTİRİ VE HAKARET GELDİ
Çanakkale İl Genel Meclis Nisan ayı 2. Bileşiminde yapılan seçimler Çanakkale gündemine seçimler damga vurdu. İl Genel Meclisi Meclis Başkanının değiştiği seçimlerde İl Genel Meclis üyeleri yeni dönemde görev yapacak Meclis Başkanı, Birinci Başkan Vekili ve İkinci Başkan Vekili, iki Asil Katip üye ve İki Yedek Katip Üye ile Üç İl Encümen Üyesi seçimi gerçekleştirildi. Geçimler gizli oylama şeklinde gerçekleştirilirken İl genel meclisi başkanlığına İl Genel Meclisi Meclis Başkanlığı için Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclisi Üyesi Nihat Öner, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Genel Meclisi Üyesi Bülent Korkmaz ve Cumhuriyet Halk Partisi İl Genel Meclis üyesi Nejat Önder aday oldu. Seçimlerde oy verme işleminin ardından sayılan oylarda Nejat Önder’in partisinin İl Genel Meclisi Başkan adayı  Nihat Öner’i bir oyla geçerek yeni dönemde İl Genel Meclisi Başkanı olduğu görüldü. Seçim sonuçları CHP İl Genel Meclisi üyeleri arasında şaşkınlık aratırken Önder’in İl Genel Meclisi Başkanı seçilmesi Çanakkale bomda etkisi yarattı. Önder’ in İl Genel Meclisi Başkanı seçilmesinin ardında CHP İl genel meclisi grup Başkanvekili Avukat Güneş Pehlivan sosyal medya hesabında Önder’e yönelik ağır bir yazı paylaştı. Pehlivan hesabında, “Öyle ya da böyle bir aç daha doyduğuna göre açlıkla mücadele açısından olumlu bir gün” cümlesini paylaştı. CHP Çanakkale eski milletvekillerinden Ahmet Küçük ise sosyal medya hesabından Nejat Önder’i kast ederek “En Sonunda kendini sattı. Çok yazık” ifadesini kullandı.

MAKAS’ TAN ÖNDER AK PARTİ’YE GEÇİYOR AÇIKLAMASI
Seçimlerden sonra AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas da yazılı bir açıklama yaparak CHP’li Nejat Önder’ in AK Partiye geçeceğini duyurdu. Makas açıklamasında, “İl Genel Meclisi Başkanlığı seçimi gerçekleştirildi. Öncelikli olarak Nejat Önder Bey'i tebrik ediyor, görevinde başarılar diliyoruz. Seçim sonucunun şehrimiz açısından hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bizim AK Parti ve MHP grubu olarak desteklediğimiz adayımızın dışında;  HDP'ye tavır alamayan, sınırımızda PYD olsun diyen, milli meselelerde sınıfta kalan CHP'ye kayıtsız kalmayarak, önce partisinden istifa edip sonra da bağımsız aday olan, vatansever duruşu ve milli meselelerdeki hassasiyetini bildiğimiz Nejat Önder Bey'e AK Parti ve MHP grubu olarak blok halinde destek verdik, böylelikle yapılan seçim sonucunda  kendisi İl Genel Meclisimizin yeni başkanı oldu. İl Genel Meclisinde muhalefetin takındığı; şehrin ihtiyaçlarını öncelemeyen ve partizanca tavırların geride kaldığı bir dönemi yaşayacağımızı düşünüyoruz. Bugün düzenlenecek olan törenle, Nejat Önder'in partimiz saflarına katılacağını ve bir AK Parti üyesi olarak İl Genel Meclisindeki görevini ifa edeceğini değerli kamuoyuyla paylaşmak isterim. Şehrimiz ve partimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

İL GENEL MECLİSİNDE CHP ÜSTÜNLÜĞÜNÜ KAYBETTİ
Çanakkale İl Genel Meclisinde Nejat önder’ in hem il Genel Meclisi Başkanı seçilmesi hem de AK Parti sahlarına katılması İl Genel Meclisinde 2019 yerel seçimlerinde 18 üye ile meclis üstünlüğünü ele geçiren Cumhuriyet Halk Partisi meclis üstünlüğünü kaybetmiş oldu. Nejat Önderin CHP’den istifa etmesi ile CHP’nin il genel meclisi üye sayısı 17’ye düştü. Nejat önderin istifası ve meclis başkanı seçilmesi öncesinde mecliste oy çoğunluğunu elinde tutarak daha önceki dönemlerde iktidar olan AK Parti Grubu’nun etkisiz kalmasını sağlayan CHP, meclis üstünlüğünü kaybetti. Mecliste yapılan oylamalarda eşitlik halinde yeni İl genel meclisi başkanı Nejat Önder’in oyu iki oy yerine sayılacak. Bu nedenle de CHP 2019 yılında Çanakkale İl Genel Meclisinde kurduğu oy üstünlüğünü kaybetmiş oldu.

ÖNDER ’İN AK PARTİ ROZETİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TAKTI
Çanakkale’de bomba etsisi yaratan Çanakkale İl Genel Meclisindeki Meclis başkanlığı seçimlerinin ardından Ak Parti ve MHP’nin oyları ile İl Genel Meclisi Başkanı seçilen Nejat önderin Partisinden istifa ederek AK partiye katılması şaşkınlık ile karşılandı. Uzun yıllar Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale il örgütünde merkez ilçe başkanlığı, il başkanlığı ve partinin çeşitli kademelerinde görevler yapan ve Çanakkalelilerin koyu CHP’li olarak tanıdığı Nejat Önderin AK Parti’ye Geçeceğinin öğrenilmesinin ardından Önder’in sosyal medya hesabına çok sayıda olumsuz yazı yazıldı. Önder gelen ağır eleştirilere, hatta hakaret içeren yazılar nedeni ile sosyal medya hesabını kapatmak zorunda kaldı.

Grup toplantısında Nejat Önder’in partiye katılması nedeniyle konuşma yapan AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı 4 dönem CHP Merkez İlçe Başkanı Çanakkale CHP eski il başkanı,  son seçimlerde İl Genel  Meclis Başkanı olarak seçilen CHP’nin milli konulu hareket duruşunu kabul etmiyorum ve Ak Parti ailesinde yer alıyorum diyen Nejat Önder beyi kürsüye davet ediyorum” dedi.

Önder AK Partinin Grup Toplantısında AK Parti Rozetini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taktı. Rozet takma öncesinde kürsüden konuşmada yapan Nejat Önder konuşmasında, “Cumhuriyet Halk Partisi’nden ayrılmamdaki nedenlerden biri Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da her zaman söylediği gibi bizim partimizde Atatürk’e lazım olduğunda sahip çıkılıyor. Atatürk demekten çekinen partililerimizin sayısının çoğalmış olması, PYD ile bile komşuluğa razı olan genel başkan yardımcılarının olmasından dolayı bundan sonraki siyasi yaşamımı AK Parti saflarında devam etmemi sağlayacak AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale milletvekilim Bülent Turan’a, AK Parti Çanakkale Milletvekilim Julide İskenderoğlu’na ve AK Parti Çanakkale İl Başkanım Naim Makas’a teşekkür ediyorum. Bu saatten sonra AK Partili başarısı için çalışacağımdan kimsenin şüphesi olmasın diyorum” dedi. Önder AK Parti Grup toplantısında kürsüden yaptığı konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Önder’ i AK Partili yapan rozeti kattı. Rozet takma töreninde AK Parti Grup Başkan vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Julide İskenderoğlu, Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz ve AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas da kürsüde bulundu.

Ogün İnal