Covid 19 tedbirleri kapsamında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nda pazar yerinde hizmet veren giyim, züccaciye ve nalburiye satışı yapan esnafın Salı ve Cuma günü dışında Çarşamba günleri pazara çıkmasına karar verildi.
 
İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nda Salı ve Cuma günleri Cuma Pazarı yerinde kurulan giyim, oyuncak, züccaciye, nalburiye gibi ihtiyaç malzemelerinin satışını yapan tezgahların yoğunluk oluşmaması için sebze ve meyve tezgahları ile aynı gün hizmet vermemesi ve sadece Çarşamba günleri kurulmasına ve  tezgahlar arasında en az 3 metre mesafe olmasına ve pazar yerlerinde giysi denemelerinin yapılmamasına, giysi deneme kabinlerinin kaldırılmasına karar verildi. Kararı İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Terziler Odası Başkanı Mehmet Yılmaz ve pazarcı esnafı, “Çarşamba günleri iş yapılması imkansız, ‘İnsanlara hem evde kalın, hem de bir gün daha pazara çıkın’ diye seçenek sunmak mantıksız. Asıl tehlike hafta sonları kısıtlamada zincir marketlerdeki yoğunluk” dediler.  

“VALİLİĞİN ESNAFIN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN GEÇEN SENE ALDIĞI KARARIN AYNISINI ALMASINI BEKLİYORUZ”
İSMAİL CİHAN SEZEN:
“Çanakkale Cuma Pazarı’nda hırdavat tezgahım var. Saat,  radyo, şemsiye gibi ürünler satıyorum.  Ama Valilik tarafından bizim gibi satış yapan esnaf gruplarının pazarda sadece Çarşamba günü satış yapması ile ilgili karar alınmış. O gün sebze ve meyve satışı yapanlar gelmeyecek, biz geleceğiz. Bu durumda biz satış yapamayacağız. Geçen sene bu Pandemi süreci başladığında Biga, Lapseki gibi ilçelerden gelen esnafları almayıp,  bizi burada birer metre aralıklarla, özenli bir şekilde yerleştirdiler. O zaman aynı gün biz daha güzel iş yapmıştık. Şimdi Salı ve Cuma yerine Çarşamba gelirsek, müşteri gelmeyeceği için iş yapamayacağız ve herkesin işi düşecek.  Bu durumdan herkes şikayetçi. Valiliğin esnafın mağdur olmaması için geçen sene aldığı kararın aynısını almasını bekliyoruz. Biz ne gerekiyorsa yaparız, sosyal mesafe, tezgah aralığı.  İş Valilik’te bitiyor. Bu Cuma’dan itibaren yapılan yeni uygulamaya göre bir peron boşluk verilecek. Bunun da önüne geçemezsin, inşalar da bilinçsiz. Sebze ve meyve alışverişi yapmayacak kimse pazara gelmez. Öbür türlü mutfak alışverişini yaparken, saatine pil de taktırıyor. Bu yüzden herkes sıkıntı yaşayacak. Bir hafta on gün sonra pazarların komple kapanması da konuşuluyor, bir iki hafta bakacağız. Biz konfeksiyon bölümü olarak imza toplamayı düşünüyoruz.”

“HEM EVİNİZDE OTURUN SOKAĞA ÇIKMAYIN DİYORSUNUZ, HEM DE ÇARŞAMBA GÜNÜ PAZARA ÇAĞIRIYORSUNUZ”
SİBEL BOZKURT:
Karara tepkiliyiz. Bu tür kararlar Korona salgınını engellemek için çözüm değil. Sebze pazarına gelen vatandaşlar aynı gün giyim, tül, ev eşyaları gibi ihtiyaçlarını da alıyorlardı. Salgını kontrol altına tutmak için hem insanlara evde kalmalarını önerip, hem de Salı ve Cuma günleri dışında esnafı Çarşamba günü pazara çağırarak, insanları da ekstra sokağa çıkarıyorsunuz. Bu nasıl bir mantık? Yani, ‘Hem evde otur, hem her gün dışarı çık’ diyorsunuz. Bürokratlar masa başında karar alırken, halka e esnafa hiç sormuyorlar. Esnaf zaten Cuma günü bile iş yapamazken, Çarşamba günü nasıl iş yapacak? Önlem almak istiyorlarsa ilçeler arası ulaşımı kısıtlasınlar. Çanakkale’ye gelen turları denetlesinler, hem yasak var deniyor, hem insanlar geziyor. Sen pazarı gece kursan ne olur? “

“BÖYLE GİDERSE HAFTAYA PAZAR HİÇ KURULMAYACAK”
ÇANAKKALE TERZİLER ODASI BAŞKANI MEHMET YILMAZ:
 Bu Cuma gününden itibaren karar uygulanmaya başlanacak Salgında vaka sayısı artıyor, bu konuda Valilik Hıfsızsıhha Kurulu ile birlikte kararlar alıyor. Konfeksiyon bölümü sebze ve meyve esnafı ile aynı gün pazara çıkınca pazarda yoğunluk artıyor. Bu insan sağlığı ile ilgili bir durum, esnaflarımız da iş yapamamaktan endişeli, işimiz çok zor. Böyle giderse haftaya pazar hiç kurulmayacak. Valilik ile görüşmelerimiz sürüyor.  Belki kararda değişiklik olabilir. Ama bildiğiniz gibi hafta sonları yasak var zincir marketler tek kasa çalışıp, insanları markete yığıyor, asıl yoğunluk oralarda yaşanıyor, onlara bir çözüm bulunması gerek.”  

Mine Tarım