Dünya çapında  şimdiye kadar 500 milyon dozdan fazla aşı uygulanmış durumda. Düşük gelirli ülkelerin aşıya erişimi açısından kritik bir gelişme de Covax’ın önemli bir tedarikçisi olan Hindistan’ın aşı ihracatını kısıtlama kararı oldu. Bütün dünya ülkeleri tek sorunla karşı karşıya bu virüsten ne zaman kurtulacağız. 3 dalgayı nasıl önleyebiliriz. Aşılama hızı hala yeteri kadar ilerlemeyen Avrupa ve Ülkemizde 3. dalgadan kurtulmanın yolları tartışılıyor.
 
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Konseyi Başkanı Charles Michel, video konferans yöntemiyle yapılan ve iki gün planlandığı halde bir günde tamamlanan AB Liderler Zirvesi sonrasında basın toplantısı düzenledi. Avrupa'da hızla aşılama yapılmasının önemine işaret eden Von der Leyen, "Aşılama artık nihayet istikrarlı bir şekilde ilerliyor. Şimdiye kadar 88 milyon doz teslim edildi ve toplamda 62 milyon doz uygulandı." ifadesini kullandı.Von der Leyen, AB'nin aşı alım anlaşması yaptığı firmaların tedarik konusunda sözleşmelerdeki taahhütlerini yerine getirmiş olması halinde bu sayıların çok daha yüksek olabileceğini vurguladı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener Vaka sayılarının artarak devam edeceğini ve Avrupa dahil 3. dalganın etkisiyle aşı tercihlerinin dahi gözden geçirildiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “ Vaka sayıları artmaya devam edecektir.

Yaş grupları değişti, genç erişkinlere kaydı. çocuklarda da olgular yaygınlaşmaya başladı. Aşılama populasyonda yüzde 75'i bulmadıkça tüm yasakların kalkması olası görünmüyor.Varyant virüsler dolaşımda baskın hale geldi. Türkiye varyantı olabilir. Covid 19 Günlükleri “İngiltere inaktif aşıya dönüyor. Hangi aşı tipi daha iyi diye çok tartıştık ama, Avrupa’da çok ilginç şeyler oluyor. Pfizer-Biontech; mRNA aşıları nerdeyse karaborsa..  Astra Zeneca, daha yaygın kullanılmaya başladı ama Birden bir şey oldu. Valneva geldi gündeme, Valneva. inaktif virüs aşısı- o eleştirilen “Çin” ile aynı yani’’ diyerek Avrupa'nın aşı değişiminin altını çizdi. Aşı hızıyla ilgili de düşüncelerini ifade eden Alper Şener, ‘’ İngiltere üretime başladı tüm AB ülkelerinde buna bel bağladı. ilk tabii ki üretici İngiltere alacak 60milyon doz bu sene ve 2025 yılına kadar 190 milyon doz..AB ülkelerine de 2021 içinde 60 milyon doz taahhüt edilmiş. Üretim süreci dikkatimi çekti. Eylül 2020’de start verilmiş,2021 içinde teslimat’’ dedi.
Hasan Sami Er
.